no planet b tportal
menu
Food

Iskoristite ostatke kruha i pripremite razna ukusna jela

25. studenoga 2022. • ~3 min

Ostatci kruha dio su svakog kućanstva i kuhinje, ali su jedna od namirnica koja na svjetskoj razini najčešće završi kao otpad. Osim što se kruh može prenamijeniti u krušne mrvice koje imaju raznovrsnu primjenu (pohung, hrskave aromatične mrvice kao korica za meso ili hrskavi dodatak tjestenini...), kruh može biti odlična podloga za razna ukusna jela. Sastojci: 200 g korice kruha200 g speculas keksa ili bilo kojeg drugog15 g šećera3 jaja150…

Ostatci kruha dio su svakog kućanstva i kuhinje, ali su jedna od namirnica koja na svjetskoj razini najčešće završi kao otpad. Osim što se kruh može prenamijeniti u krušne mrvice koje imaju raznovrsnu primjenu (pohung, hrskave aromatične mrvice kao korica za meso ili hrskavi dodatak tjestenini…), kruh može biti odlična podloga za razna ukusna jela.

Sastojci:

  • 200 g korice kruha
  • 200 g speculas keksa ili bilo kojeg drugog
  • 15 g šećera
  • 3 jaja
  • 150 g čokolade
  • 300 ml vrhnja
  • 70 ml Marsale ili drugog alkohola
  • 16 g praška za pecivo
  • 80 g miješanih orašastih plodova (ovisno što imamo)

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

Pomiješajte šećer i jaja dok se ne spoje u jednoličnu smjesu. Dodajte vrhnje i Marsalu. Umiješate mrvice od korice kruha, kekse, čokoladu, prašak za pecivo i orašaste plodove. Dobro promiješajte da se sjedini. Izlijte u namašćeni kalup za torte. Pecite na 180 stupnjeva oko 35 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista iz kolača. Poslužite toplo ili hladno.

XO UMAK:

  • Koža od šunke (sušena, pržena)
  • Koža od lososa
  • Ljuske od škampi
  • Ostaci pršuta
  • Ostaci škampi ili sušene ribe
  • Čili papričice
  • Đumbir, češnjak (sa korom)
  • Sezamovo ulje, soja umak

Sve ostatke izblendati u blenderu ili usitniti nožem te dobro posoliti, raširiti na pleh za pečenje te prekriti papirom za pečenje te pritisnuti težinom. Ostaviti tako 1,5 sat. Zatim na 140 stupnjeva sušiti ostatke u pećnici dok nisu u potpunosti izgubili tekućinu. 



Kada se osušilo, staviti ponovno sve u blender sa čilijem, đumbirom i češnjakom, i prepržiti na srednje jakoj vatri na suncokretovom ulju. Dodati sezamovo ulje i soja umak za okus. 



Umak se može koristiti odmah, no najbolji je dan poslije kada se svi okusi prožmu. Kada se ohladio, prebaciti u staklenku, iz koje smo izbacili sav zrak. Tako spremljeno u frižideru može trajati do 14 dana, a zamrznuti XO umak može se čuvati i do 6 mjeseci. 



OKRUGLICE OD OSTATAKA

  • Ostaci mesa (buncek, junetina, svinjetina, piletina…)
  • Ostaci gulaša i raznovrsnog povrća
  • Temeljac
  • Veloute umak
  • Začini (timijan, limun)

Za ove okruglice važno je imati malo strpljenja i puno kreativnosti. Ostatke mesa i povrća usitnimo na komadiće, po želji ih možemo prepržiti za dodatan okus. Od ostatka temeljca radimo veloute umak. Od maslaca ili ulja i brašna u jednakom omjeru napravimo zapršku u koju dodajemo aromatike (hren, kopar, limunovu koricu, koricu preprženog češnjaka…ovisno o vrsti mesa), te kada je zaprška dobila svijetlo smeđu boju dodajemo polako temeljac uz žustro miješanje. Kuhamo još 7 minuta, te nakon toga u gotovi umak dodajemo ostatak mesa, te iskuhavamo do željene gustoće (Gustoća mora biti takva da budemo u mogućnosti napraviti kuglicu ili polpetu nakon hlađenja, na otprilije 50 g brašna i 50 grama masnoće dodajemo 350 ml tekućine). Nakon toga smjesu dobro ohladimo u zamrzivaču, oblikujemo kuglice, paniramo ih u krušnim mrvicama i jajetu, te pržimo u ulju, 4 – 5 minuta na 180 stupnjeva.


Sponzorirani sadržaj.