Iskoristite ostatke kruha i pripremite razna ukusna jela
Ostatci kruha dio su svakog kućanstva i kuhinje, ali su jedna od namirnica koja na svjetskoj razini najčešće završi kao otpad. Osim što se kruh može prenamijeniti u krušne mrvice koje imaju raznovrsnu primjenu (pohung, hrskave aromatične mrvice kao korica za meso ili hrskavi dodatak tjestenini...), kruh može biti odlična podloga za razna ukusna jela. Sastojci: 200 g korice kruha200 g speculas keksa ili bilo kojeg drugog15 g šećera3 jaja150…
Ostatci kruha dio su svakog kućanstva i kuhinje, ali su jedna od namirnica koja na svjetskoj razini najčešće završi kao otpad. Osim što se kruh može prenamijeniti u krušne mrvice koje imaju raznovrsnu primjenu (pohung, hrskave aromatične mrvice kao korica za meso ili hrskavi dodatak tjestenini…), kruh može biti odlična podloga za razna ukusna jela.
Sastojci:
- 200 g korice kruha
- 200 g speculas keksa ili bilo kojeg drugog
- 15 g šećera
- 3 jaja
- 150 g čokolade
- 300 ml vrhnja
- 70 ml Marsale ili drugog alkohola
- 16 g praška za pecivo
- 80 g miješanih orašastih plodova (ovisno što imamo)
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Pomiješajte šećer i jaja dok se ne spoje u jednoličnu smjesu. Dodajte vrhnje i Marsalu. Umiješate mrvice od korice kruha, kekse, čokoladu, prašak za pecivo i orašaste plodove. Dobro promiješajte da se sjedini. Izlijte u namašćeni kalup za torte. Pecite na 180 stupnjeva oko 35 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista iz kolača. Poslužite toplo ili hladno.
XO UMAK:
- Koža od šunke (sušena, pržena)
- Koža od lososa
- Ljuske od škampi
- Ostaci pršuta
- Ostaci škampi ili sušene ribe
- Čili papričice
- Đumbir, češnjak (sa korom)
- Sezamovo ulje, soja umak
Sve ostatke izblendati u blenderu ili usitniti nožem te dobro posoliti, raširiti na pleh za pečenje te prekriti papirom za pečenje te pritisnuti težinom. Ostaviti tako 1,5 sat. Zatim na 140 stupnjeva sušiti ostatke u pećnici dok nisu u potpunosti izgubili tekućinu.
Kada se osušilo, staviti ponovno sve u blender sa čilijem, đumbirom i češnjakom, i prepržiti na srednje jakoj vatri na suncokretovom ulju. Dodati sezamovo ulje i soja umak za okus.
Umak se može koristiti odmah, no najbolji je dan poslije kada se svi okusi prožmu. Kada se ohladio, prebaciti u staklenku, iz koje smo izbacili sav zrak. Tako spremljeno u frižideru može trajati do 14 dana, a zamrznuti XO umak može se čuvati i do 6 mjeseci.
OKRUGLICE OD OSTATAKA
- Ostaci mesa (buncek, junetina, svinjetina, piletina…)
- Ostaci gulaša i raznovrsnog povrća
- Temeljac
- Veloute umak
- Začini (timijan, limun)
Za ove okruglice važno je imati malo strpljenja i puno kreativnosti. Ostatke mesa i povrća usitnimo na komadiće, po želji ih možemo prepržiti za dodatan okus. Od ostatka temeljca radimo veloute umak. Od maslaca ili ulja i brašna u jednakom omjeru napravimo zapršku u koju dodajemo aromatike (hren, kopar, limunovu koricu, koricu preprženog češnjaka…ovisno o vrsti mesa), te kada je zaprška dobila svijetlo smeđu boju dodajemo polako temeljac uz žustro miješanje. Kuhamo još 7 minuta, te nakon toga u gotovi umak dodajemo ostatak mesa, te iskuhavamo do željene gustoće (Gustoća mora biti takva da budemo u mogućnosti napraviti kuglicu ili polpetu nakon hlađenja, na otprilije 50 g brašna i 50 grama masnoće dodajemo 350 ml tekućine). Nakon toga smjesu dobro ohladimo u zamrzivaču, oblikujemo kuglice, paniramo ih u krušnim mrvicama i jajetu, te pržimo u ulju, 4 – 5 minuta na 180 stupnjeva.
Sponzorirani sadržaj.