no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Iskoristite proizvode koje imate kod kuće za čišćenje četkica za šminku

4. listopada 2022. • ~4 min

Ako se ne njeguju pravilno, kistovi za šminku mogu postati leglo bakterija. Zapravo, stručnjaci preporučuju čišćenje svakih sedam do deset dana kako bi se izbjegle neugodne infekcije kože. Srećom, svoje prljave čekinje možete dezinficirati jednostavnim sastojcima iz svoje kuhinje, uključujući ocat, maslinovo ulje, sodu bikarbonu i limun. Izrada DIY sredstva za čišćenje četkica za šminku mnogo je jednostavnija, jeftinija i ekološki prihvatljivija od kupnje kozmetičkih sredstava za čišćenje u trgovini.…

Ako se ne njeguju pravilno, kistovi za šminku mogu postati leglo bakterija. Zapravo, stručnjaci preporučuju čišćenje svakih sedam do deset dana kako bi se izbjegle neugodne infekcije kože. Srećom, svoje prljave čekinje možete dezinficirati jednostavnim sastojcima iz svoje kuhinje, uključujući ocat, maslinovo ulje, sodu bikarbonu i limun.

Izrada DIY sredstva za čišćenje četkica za šminku mnogo je jednostavnija, jeftinija i ekološki prihvatljivija od kupnje kozmetičkih sredstava za čišćenje u trgovini. Konvencionalne verzije često sadrže sapune i kemikalije koje remete ekosustave nakon što se odbace i mogu izazvati probleme kod osjetljivih tipova kože. Osim toga, nema plastične ambalaže koja je potrebna za pripremu svježeg sredstva za čišćenje od octa kod kuće. Donosimo pet recepata koje možete isprobati koristeći samo uobičajene, čiste, uglavnom prehrambene sastojke.

Kako pravilno očistiti četkicu za šminkanje

Suprotno instinktu, nikada ne biste trebali koristiti vruću vodu za čišćenje kistova za šminku. Toplina može oslabiti ljepilo koje povezuje dlačice s drškom, što u konačnici skraćuje životni vijek vaše četke. Kada čistite četku, moglo bi biti od pomoći protresti dlačice kako biste oslobodili prljavštinu. Ali umjesto da ih povlačite, utapkajte četku u otopinu za čišćenje i nježno ju vrtite po dlanu ili čistoj teksturiranoj površini. Pokušajte da otopina za čišćenje ne dođe do drvenog dijela drške. Preoblikujte kist dok je još mokar i položite ga ravno na čisti ručnik ili, još bolje, stavite ga u šalicu da se osuši preko noći.

Ocat i limun

Ocat je jedan od najčešće korištenih i obožavanih netoksičnih sastojaka za čišćenje. Možete ga koristiti za ribanje zahoda, poliranje ogledala i prozora, čišćenje drvenih podova i da, čak i dezinfekciju četkica za šminku. Da biste napravili ovo prirodno sredstvo za čišćenje, pomiješajte dvije žlice bijelog octa sa šalicom tople vode. Umiješajte dlačice u smjesu, isperite, umočite u svježi limunov sok, ponovno isperite i ponovite po potrebi dok voda ne počne biti čista.

Soda bikarbona

Ovo čudo od jednog sastojka koristi moć otapanja lužine za razgradnju prljavštine i loših ulja u vašim četkicama. Natrijev bikarbonat, poznatiji i kao soda bikarbona,  ima pH 8,3.2 Alkalnost je protuotrov za bakterije koje rastu u neutralnim ili kiselim uvjetima, zbog čega se uobičajeni kuhinjski sastojak tako često koristi kao sredstvo za dubinsko čišćenje. Samo dodajte čajnu žličicu sode bikarbone u čašu vode sobne temperature i ostavite kistove natopljene smjesom 20 minuta (ne brinite: soda bikarbona nije nagrizajuća). Isperite i ponovite sa svježom količinom vode sa sodom bikarbonom prema potrebi dok voda ne postane bistra.

Kastiljski sapun i ulje jojobe

Dok sredstva za čišćenje četkica kupljena u trgovini sadrže oštre sapune, ovaj recept koristi nježan (tj. koži prijatan) kastiljski sapun koji je napravljen od povrća umjesto kemikalija i životinjske masti. Osim što je veganski i bolji za vašu kožu, kastiljski sapun se i brže biorazgrađuje jer ne sadrži sintetičke sastojke. Iako je kastiljski sapun bez sulfata i ne bi trebao isušivati ​​četke, dlačice četkice možete održati posebno mekima dodavanjem nježnog ulja poput jojobe u mješavinu. Pomiješajte žlicu tekućeg kastiljskog sapuna, pola žlice ulja jojobe i otprilike šalicu i pol tople vode u zdjelici. Uronite dlačice u otopinu i protresite da olabavite prljavštinu. Isperite i ponovite dok voda ne postane čista.

Ulje čajevca

Ulje čajevca je sastojak koji odgovara većini tipova kože i ostavlja za sobom osvježavajući zemljani miris. Kako biste napravili sredstvo za čišćenje kozmetičkih četkica od ulja čajevca, razrijedite pet kapi eteričnog ulja (u čistom obliku) u šalici mlake vode. Dodajte još pet kapi kokosovog ulja kako bi dlačice ostale meke, zatim umasirajte, isperite i ponovite prema potrebi.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.