no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Italija će se štititi od šumskih požara pomoću inovativnih senzora

1. rujna 2022. • ~2 min

Talijanski otok Sardinija je tijekom 2021. godine pretrpio ogromnu štetu od šumskih požara, a sada se lokalne vlasti uzdaju u najnoviju tehnologiju kako bi takve katastrofe postale stvar prošlosti. Naime, namjeravaju u šume postaviti visoko sofisticirane senzore koji mogu detektirati požar u samom začetku.  Ti senzori koriste najsuvremeniju tehnologiju zvanu Internet of Things (IoT) te mogu funkcionirati čak i u područjima bez signala mobilne telekomunikacijske mreže. Senzori će se postaviti…

Talijanski otok Sardinija je tijekom 2021. godine pretrpio ogromnu štetu od šumskih požara, a sada se lokalne vlasti uzdaju u najnoviju tehnologiju kako bi takve katastrofe postale stvar prošlosti. Naime, namjeravaju u šume postaviti visoko sofisticirane senzore koji mogu detektirati požar u samom začetku. 

Ti senzori koriste najsuvremeniju tehnologiju zvanu Internet of Things (IoT) te mogu funkcionirati čak i u područjima bez signala mobilne telekomunikacijske mreže. Senzori će se postaviti na stabla i podešeni su da detektiraju plinove koji se oslobađaju u najranijim fazama požara. 

Cilj projekta je uvelike smanjiti potrebno vrijeme od detektiranja požara do prve reakcije vatrogasnih službi. Kod šumskih požara prvi sat je uvijek najkritičniji i tijekom njega se požar najčešće uspije zauzdati. Vrlo rana detekcija pomoću ovih senzora omogućava bržu reakciju od korištenja kamera ili satelita za detekciju požara. 

Senzori diljem šumskog područja komuniciraju jedan s drugim te šalju podatke u kontrolni centar putem cloud tehnologije. Ovaj projekt, već kolokvijalno nazvan “pametna šuma”, rezultat je partnerstva Vodafone Businessa i organizacije Extreme E, organizatora off-road utrka isključivo električnih automobila. Ta ekološki osviještena sportska organizacija postavila si je za cilj povećati pozornost ljudi na efekte klimatskih promjena, među kojima su i sve češći šumski požari. 

Tijekom 2021. godine čak 20.000 hektara na Sardiniji je uništeno požarima, što je rezultiralo s preko 1000 raseljenih stanovnika i uginućem preko 30 milijuna pčela. Veliki šumski požari su globalno te godine bili odgovorni za emisiju 1.76 milijardi tona ugljičnog dioksida, što je više od godišnje razine emisije industrije države veličine Njemačke. 


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.