no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Iznenađujuće činjenice o orkama koje sigurno niste znali

11. listopada 2022. • ~3 min

Orke, ili kako ih često nazivaju, kitovi ubojice, lako su prepoznate zbog svog crno-bijelog uzorka te se često njihov lik koristi kao razigrana slika mora, orke nisu tako nevine kako ih ove slike prikazuju. Oni su vrhunski predatori, što znači da su na vrhu hranidbenog lanca. Ove društvene životinje poznate su po mnogo čemu, od svog izgleda do prakse putovanja u skupinama. Međutim, postoji još više zanimljivih činjenica o ovim…

Orke, ili kako ih često nazivaju, kitovi ubojice, lako su prepoznate zbog svog crno-bijelog uzorka te se često njihov lik koristi kao razigrana slika mora, orke nisu tako nevine kako ih ove slike prikazuju. Oni su vrhunski predatori, što znači da su na vrhu hranidbenog lanca.

Ove društvene životinje poznate su po mnogo čemu, od svog izgleda do prakse putovanja u skupinama. Međutim, postoji još više zanimljivih činjenica o ovim uzbudljivim stvorenjima.

Orke nisu kitovi

Orke se često nazivaju kitovima ubojicama, a sigurno imaju veličinu da se uvrste među ta golema stvorenja. Međutim, orke zapravo nisu kitovi, oni su dupini (i to najveća vrsta dupina). Taksonomski, spadaju u obitelj Delphinidae, koji su oceanski dupini. Teoretizira se da je pogrešan naziv nastao od mornara koji su vidjeli kako orke love velike morske životinje i prozvali ih “ubojicama kitova”. 

Prolaze kroz menopauzu

Mnogi pripadnici životinjskog carstva zadržavaju sposobnost reprodukcije sve do svoje smrti. Ali neke su vrste iznimke od toga, uključujući orku i, naravno, ljude. Zašto bi vrsta evoluirala da bi se prestala razmnožavati sredinom života? Za orke, to ima veze s njihovom društvenom praksom boravka u skupinama. Budući da i sinovi i kćeri ostaju u skupini tijekom odrasle dobi, starije su ženke sve više povezane sa svima u skupini. Dijeljenje gena s tolikim brojem članova grupe dobar je razlog da prestanete s razmnožavanjem i umjesto toga se usredotočite na podršku vođenjem i podučavanjem potomaka.

Različite skupine govore različitim jezicima

Orke se drže obiteljskih grupa koje zajedno čine veće društvene grupe koje se nazivaju klanovi. Jedan od načina na koji se klanovi, pa čak i pojedinačne grupe, razlikuju od drugih je njihov jezik. Klanovi “govore” potpuno različitim jezicima. Ove velike grupe koje se okupljaju bile bi poput pokušaja vođenja razgovora između govornika engleskog, govornika ruskog i govornika kineskog.

Izuzetno su rasprostranjene 

Nakon čovjeka, orke su najrasprostranjeniji sisavac u životinjskom svijetu. Vrsta se proteže od Arktika do Antarktika i može se naći posvuda, od ledenih voda na sjeveru i jugu do toplih voda duž ekvatora, uključujući Havajsko otočje, otočje Galapagos i Kalifornijski zaljev.

Ne samo da su orke viđene u svim svjetskim oceanima, već su uočene i u slatkovodnim rijekama. 

Orke nemaju osjet mirisa

Orke nemaju olfaktorni sustav, što znači da vjerojatno nemaju osjetilo mirisa. Iako se ovo može činiti kao nedostatak, zapravo ima puno smisla. Za razliku od morskih pasa, koji koriste miris kako bi pronašli plijen, orka koristi svoj oštar sluh za vježbanje eholokacije, proizvođenje zvukova i osluškivanje odjeka kako bi otkrili ima li predmeta ili životinja u njihovoj okolini.

Imaju veliki mozak

Orke imaju drugi po veličini mozak od svih morskih sisavaca, odmah iza kitova ulješura. 

Neki znanstvenici koriste veličinu mozga, konkretno omjer između težine mozga i tjelesne težine, za grubo mjerenje inteligencije. Prema toj mjeri, veličina mozga orke je 2,5 puta veća od prosjeka drugih životinja. Međutim, zbog impresivnih društvenih, jezičnih i eholokacijskih sposobnosti orki, vjeruje se da njihova inteligencija daleko nadmašuje ono što sugerira veličina njihovog mozga.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.