no planet b tportal
menu
Living

Iznimno jednostavno! Otkrivamo kako napraviti vlastite kapsule za pranje rublja

31. kolovoza 2022. • ~2 min

Kapsule deterdženta, poznate i kao pods, pojavile su se diljem svijeta prije 10 godina. Ovi koncentrirani paketi deterdženta u boji slatkiša preplavili su tržište, a da ne spominjemo njihovu jednostavnost upotrebe jer ih je samo potrebno ubaciti u bubanj perilice i rublje je nakon pranja kao novo! Kapsule za rublje mogu imati svoje prednosti ako ne možete uliti tekućinu ili odmjeriti prašak, a sjajna je stvar što ih možete sami…

Kapsule deterdženta, poznate i kao pods, pojavile su se diljem svijeta prije 10 godina. Ovi koncentrirani paketi deterdženta u boji slatkiša preplavili su tržište, a da ne spominjemo njihovu jednostavnost upotrebe jer ih je samo potrebno ubaciti u bubanj perilice i rublje je nakon pranja kao novo!

Kapsule za rublje mogu imati svoje prednosti ako ne možete uliti tekućinu ili odmjeriti prašak, a sjajna je stvar što ih možete sami napraviti u oazi vlastitog doma! Za DIY kapsule potrebni su vam ribež za hranu, velika zdjela za miješanje i posuda za led te sastojci.

Sastojci:

1 komad kastiljskog sapuna

1 šalica sode za pranje

1/4 šalice sode bikarbone

1/4 šalice Epsomove soli

1/2 šalice bijelog octa

10 kapi eteričnog ulja

Domaće kapsule za pranje rublja neće izgledati tako zgodno, ali će svejedno očistiti vaše rublje. Međutim, njihova izrada može biti malo neuredna, budući da deterdžent morate pakirati u kalupe, obično posude za led. Ovaj „recept“ zahtijeva kastiljski sapun, sodu za pranje, sodu bikarbonu i Epsomove soli zbog njihove moći čišćenja, a par kapi eteričnog ulja limuna daje miris. Sve sastojke možete pronaći u većim trgovinama i drogerijama. Ocat je također koristan jer čini mješavinu sapuna malo grudastom, a dotična „grudastost“ je potrebna kako biste deterdžent lakše oblikovali u kapsule.

Kada ste nabavili sve sastojke, vrijeme je za akciju! Rukama naribajte kastiljski sapun metalnim ribežom u nehrđajuću zdjelu za miješanje, dodajte sodu bikarbonu te ručno pomiješajte. Dodajte sodu za pranje, Epsomove soli i bijeli ocat u zdjelu i miješajte dok se ne sjedine. Nakon toga, pomoću drvene žlice skupite smjesu i stavite je u posudu za led. Kako bi iskoristili puni potencijal, ostavite da se smjesa suši najmanje 24 sata. Najbolja opcija za pohranjivanje domaćih kapsula jest velika staklena posuda s metalnim poklopcem na navoj koja će zadržati mirise, a ujedno spriječiti ulazak vlage!


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.