no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Izradite domaću pjenušavu kupku uz ova 4 jednostavna recepta

3. listopada 2022. • ~5 min

Domaća pjenušava kupka jednako je zabavna kao i ona koju kupujete u trgovinama, a zapravo ju je vrlo jednostavno napraviti. Sljedeći recepti za DIY pjenušavu kupku idealni su ako tražite opuštanje, hidrataciju ili kupanje koje umiruje mišiće. Što ćete trebati? Osnovna oprema su velika staklenka ili zdjela, velika žlica za miješanje i mjerice. Osnovni sastojci su dvije šalice kastiljskog sapuna, pola šalice glicerina ili kokosovog ulja i jedna šalica vode.…

Domaća pjenušava kupka jednako je zabavna kao i ona koju kupujete u trgovinama, a zapravo ju je vrlo jednostavno napraviti. Sljedeći recepti za DIY pjenušavu kupku idealni su ako tražite opuštanje, hidrataciju ili kupanje koje umiruje mišiće.

Što ćete trebati? Osnovna oprema su velika staklenka ili zdjela, velika žlica za miješanje i mjerice. Osnovni sastojci su dvije šalice kastiljskog sapuna, pola šalice glicerina ili kokosovog ulja i jedna šalica vode.

Najvažniji aspekt izrade vlastite pjenušave kupke je odluka koju vrstu želite za svoje potrebe i tip kože. Ako želite nešto sa što manje sastojaka, možete jednostavno pomiješati kastiljski sapun, kokosovo ulje i vodu i okupati se – ne morate ništa više dodavati. Ali ako želite iskoristiti blagodati potpunog opuštanja, hidratacije i umirivanja, slijedite ove recepte.

Opuštajuća pjenušava kupka

Ovo je super jednostavan recept koji pomaže smanjiti stres. Osim gore navedenih osnovnih sastojaka, trebat će vam: 8-10 kapi eteričnog ulja lavande i jedna šalica Epsom soli. Izmjerite i pomiješajte sastojke. Prvo dodajte vodu u svoju veliku staklenku (ili zdjelu). Zatim nježno ulijte glicerin (ili kokosovo ulje) i kastiljski sapun. Kombinirajte sastojke miješajući ih u staklenci, ali izbjegavajte snažno miješanje jer to može stvoriti mjehuriće.

Ovo je vaš osnovni recept za pjenušavu kupku. Dok punite kadu toplom vodom, u kupku dodajte Epsom soli i ulje lavande. Nakon što se soli otope, dodajte pola svoje domaće mješavine za pjenušavu kupku. Ako pričekate dok se kada ne približi željenoj razini i tada dodate mješavinu za pjenušavu kupku, dobit ćete najviše mjehurića. Budući da je ovdje fokus na opuštajućoj kupki, poboljšajte raspoloženje paljenjem svijeća ili prigušivanjem svjetla u kupaonici. Slabo osvjetljenje doista može pomoći da se osjećate smirenije.

Hidratantna tropska pjenušava kupka

Dodatak kokosovog mlijeka ovoj kupki čini je dodatno hidratantnom. Ako nikada  niste jeli kokos i niste sigurni jeste li alergični, razmislite o tome da prvo napravite test na koži jer može biti alergen. Trebat će vam osnovni sastojci spomenuti na vrhu članka i nekoliko dodatnih sastojaka: pola šalice kokosovog mlijeka i 8-10 kapi eteričnog ulja naranče. Napravite osnovni recept za pjenušavu kupku slijedeći gore navedene korake, a zatim dodajte hidratantne sastojke. Veći dio kade napunite toplom vodom, zatim dodajte kokosovo mlijeko i eterična ulja. Nakon što se to izmiješa, dodajte pola svoje domaće mješavine za pjenušavu kupku. Uživajte u kupanju najmanje 10 minuta kako bi vaša koža mogla upiti masnoće kokosovog mlijeka. Kad izađete iz kade, osušite je tapkanjem kako bi vaša koža zadržala vlagu.

Pjenušava kupka za upalu mišića

Istraživanja su pokazala da Epsom sol može pomoći u oporavku od bolova uzrokovanih vježbanjem, a ulja eukaliptusa i paprene metvice imaju osvježavajući učinak. Osim sastojaka za vaš osnovni recept za kupku, trebat će vam: jedna šalica Epsom soli, 5-6 kapi eteričnog ulja eukaliptusa, 2-3 kapi eteričnog ulja paprene metvice. Kao i u prošlim opcijama, pripremite osnovnu pjenušavu kupku i dodajte umirujuće sastojke.

Dok se vaša kada puni, dodajte Epsom soli u blizini slavine i umiješajte u vodu tako da se otope. Zatim ukapajte eterična ulja te pustite da se dobro izmiješaju dok se kada nastavlja puniti. Nakon što je kada uglavnom puna, dodajte polovicu domaće mješavine za pjenušavu kupku. Uz svoju hidratantnu mješavinu dobit ćete mnogo mjehurića. Svakako si dajte vremena za opuštanje u kadi kako bi vaši mišići mogli u potpunosti iskoristiti potapanje, barem 10-15 minuta. 

Kupka od meda za iznimno meku kožu

Malo meda ide u prilog ovom namakanju. Trebat će vam serija vašeg osnovnog domaćeg recepta za pjenušavu kupku plus sljedeći sastojci: dvije žlice meda, jedna žličica ekstrakta vanilije (iste vrste koju koristite za kuhanje) i 4-6 kapi eteričnog ulja kamilice. Pomiješajte sastojke za svoj osnovni recept za pjenušavu kupku i ostavite sa strane, a dok se vaša kada puni, uzmite malo tople vode iz slavine i dodajte je u malu zdjelicu.

Dodajte med i miješajte ga u vodi dok se ne otopi. Kapnite eterično ulje i ekstrakt vanilije u vodu s medom. Dobro promiješajte, zatim to ulijte u kadu dok se puni. Nakon što je kada uglavnom puna, dodajte polovicu svoje osnovne domaće mješavine za pjenušavu kupku.

U ovoj kupki uživajte najmanje 15 minuta kako biste iskoristili sve dobrobiti meda i aromaterapije kamilice i vanilije. Kad izađete iz kade, osušite je tapkanjem kako bi vaša koža zadržala vlagu.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.