no planet b tportal
menu
Living

Izrađuje se katalog Smart City proizvoda; neki gradovi već imaju što ponuditi

(I.Barišić, foto: HGK) • 20. lipnja 2024. • ~3 min

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika u procesu postizanja zelene tranzicije

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika u procesu postizanja zelene tranzicije

‘Značajno se ubrzava proces intenzivne urbanizacije često praćene nekontroliranim širenjem sive infrastrukture, zagađenjem te brojim komunalnim izazovima poput zbrinjavanja prekomjernog otpada. Intenzivne klimatske promjene i njihove posljedice kojima svjedočimo svake godine dodatno čine složenim ove izazove. Razvoj gradova po mjeri čovjeka podrazumijeva digitalnu transformaciju i pametna tehnološka rješenja integrirana sa zelenom infrastrukturom, zbog čega je unutar HGK ustrojeno Udruženje komunalnog gospodarstva i Grupacija Smart City. Drugi dio slagalice je i rad naše Grupacije održavanja zelenih površina’, rekla je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac.

Istaknuto je kako je HGK kroz svoju Grupaciju Smart City okupila niz tvrtki koje se bave razvojem i implementacijom tehnologija za pametne gradove.

Pametna rješenja

‘Gradovi poput Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka već su prepoznali vrijednost ovakvih inicijativa i aktivno sudjeluju u razvoju pametnih rješenja. Ovim putem najavljujemo i izradu sveobuhvatnog kataloga hrvatskih tvrtki koje nude inovativne Smart City proizvode i usluge. To će biti ključni resurs za gradove i općine diljem Hrvatske koji traže rješenja za pametno upravljanje urbanim sredinama. Pozivamo sve zainteresirane tvrtke da se uključe u Grupaciju i online Katalog’, rekao je predsjednik Grupacije Smart City HGK Bojan Fišer.

U sklopu radionice održana je i dodjela nagrade Grupacije održavanja zelenih površina HGK najzaslužnijima za promicanje važnosti očuvanja zelenih prostora, bioraznolikosti i ekosustava u gradovima.

‘Očekivanja o veličini, kvaliteti, dostupnosti i uređenosti javnih zelenih površina sve su veća i dolaze iz sve više područja. Sve su veći i izazovi s kojima se u našem radu susrećemo. Odgovor na to su kompetentne službe. Kako bismo potaknuli razvoj djelatnosti i ojačali svijest o važnosti zelenih površina, Grupacija održavanja zelenih površina HGK nagrađuje komunalna poduzeća i zaslužne pojedince za dosege i doprinos na području ove komunalne djelatnosti’, poručila je predsjednica Grupacije održavanja zelenih površina HGK Jelena Sekelj.

Marina Marasović iz HBOR-a predstavila je Urbani razvojni fond – novi financijski instrument za financiranje razvojnih projekata gradova, vrijedan 172 milijuna eura. Fond će postati operativan krajem lipnja, a ono što ovaj financijski instrument čini potpuno inovativnim jest financiranje javno-komercijalnih projekata.

Točnije, ovaj instrument namijenjen je investicijama u javnu infrastrukturu pri čemu je komercijalni kriterij nužan. Korisnici su općine, gradovi i županije, ali i trgovačka društva, agencije ili ustanove u vlasništvu tih jedinica, kao i u vlasništvu države.

Na ovaj način jedinice lokalne samouprave potiču se na ulaganje u financijski održive projekte. Ključna karakteristika Urbanog razvojnog fonda je njegova struktura koja uključuje kombinaciju kredita i bespovratnih sredstava. Rok otplate je do 15 godina, uključujući poček do 12 mjeseci. Najniži iznos kredita iznosi 100.000 eura, dok najviši iznos može dosegnuti 10 milijuna eura.