no planet b tportal
menu
Food

Je li konzumacija ljutih papričica opasna?

11. listopada 2022. • ~2 min

Standardno reakcija na konzumaciju ljute hrane su utrnulost usana, curenje nosa, a usta kao da gore. No može li jedenje ljutih papričica utjecati na vaše zdravlje nakon obroka? Pitanje je vrijedno razmatranja, pogotovo kako razni izazovi jedenja ekstremno ljutih sorti papričica  postaju sve popularniji. Zašto su paprike tako ljute? Glavni spoj koji čiliju daje prepoznatljivu snagu je fitonutrijent koji se zove kapsaicin. Kapsaicin se veže za receptore na okusnim pupoljcima…

Standardno reakcija na konzumaciju ljute hrane su utrnulost usana, curenje nosa, a usta kao da gore. No može li jedenje ljutih papričica utjecati na vaše zdravlje nakon obroka? Pitanje je vrijedno razmatranja, pogotovo kako razni izazovi jedenja ekstremno ljutih sorti papričica  postaju sve popularniji.

Zašto su paprike tako ljute?

Glavni spoj koji čiliju daje prepoznatljivu snagu je fitonutrijent koji se zove kapsaicin. Kapsaicin se veže za receptore na okusnim pupoljcima koji detektiraju temperaturu i šalju signale začinjene topline u mozak. Količina topline koju neka papričica emitira ovisi o razini kapsaicina koju sadrži. Kako bi shvatili koliko je određena vrsta ljute papričice ljuta, ljubitelji ljute hrane mogu se pozvati na Scovilleovu ljestvicu, koja sorte rangira od najviše do najmanje ljute na temelju njihove koncentracije kapsaicina. Ljestvica se kreće od standardnih paprika babura koje nemaju kapsaicin do npr. sorte Trinidad Scorpion – najljućeg čilija na svijetu.

Opasnosti od jedenja ljutih papričica

Kada jedemo jako ljute papričice, mozak prima signale “boli” koji mogu rezultirati želučanim tegobama, mučninom ili povraćanjem. Želudac reagira kao da ste konzumirali otrovnu tvar i radi na oslobađanju svega što ste upravo pojeli. Ako dođe do povraćanja, kiselina koja izlazi iz želuca može iritirati jednjak. Ovisno o tome koliko je papričica ljuta, ta iritacija može izazvati ozbiljnu štetu. Ostale moguće reakcije na konzumaciju super-ljutih papričica uključuju utrnulost i poteškoće s disanjem.

Zdravstvene prednosti ljutih papričica

Da stvari zakompliciramo, jedenje ljutih papričica također može donijeti zdravstvene prednosti. Istraživanja sugeriraju kako određeni sastojci bogati kapsaicinom, poput kajenskog papra, mogu pomoći u mršavljenju obuzdavanjem apetita i pojačavanjem sposobnosti tijela za sagorijevanje kalorija. Štoviše, pokazalo se da kajenski papar pomaže u čišćenju sinusa, ublažava bolove i zaustavlja razvoj nekih bakterija. Kako biste iskoristili prednosti ljutih papričica, birajte sorte koje nisu previsoko na Scovilleovoj ljestvici i konzumirajte kao dodatak jelima, a ne same.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.