no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Je li tkanina izrađena od bambusa doista održiva?

1. prosinca 2022. • ~6 min

Tkanina od bambusa izrađena je od vlakana koja su ubrana iz, kao što se odmah može zaključiti, biljaka bambusa. Dobivena tkanina obično je mekana, udobna i upijajuća, a može se koristiti za izradu košulja, posteljine, čarapa, ručnika i pelena za višekratnu upotrebu. Budući da je bambus tako brzorastuća kultura, općenito se smatra održivom i ekološki prihvatljivom. Međutim, praksa uzgoja bambusa u velikim razmjerima povezana je s nizom ekoloških problema, a…

Tkanina od bambusa izrađena je od vlakana koja su ubrana iz, kao što se odmah može zaključiti, biljaka bambusa. Dobivena tkanina obično je mekana, udobna i upijajuća, a može se koristiti za izradu košulja, posteljine, čarapa, ručnika i pelena za višekratnu upotrebu. Budući da je bambus tako brzorastuća kultura, općenito se smatra održivom i ekološki prihvatljivom.

Međutim, praksa uzgoja bambusa u velikim razmjerima povezana je s nizom ekoloških problema, a proces koji se koristi za transformaciju bambusovih vlakana u tkaninu kemijski je intenzivan. Ova pitanja pokreću pitanja o stvarnoj ekološkoj prihvatljivosti materijala.

Kako se izrađuje tkanina od bambusa?

Sve započinje s biljkama bambusa, koje se obično uzgajaju u Kini, Tajvanu, Japanu i drugim dijelovima Azije. Bambus je vrsta trave koja brzo raste – čak jedan metar dnevno, do ukupne visine od 22 do 30 metara. Postoji oko 1400 vrsta bambusa, ali najčešća podvrsta koja se koristi za tkaninu je Moso bambus (Phyllostachus edulis ).

Mehanički obrađena bambusova tkanina

Bambus se bere rezanjem, a zatim se obrađuje mehanički ili kemijski kako bi se pretvorio u vlakna. Mehanički obrađeni bambus poznat je kao bambusovo platno i izrađuje se istim postupkom kao i laneno i konopljino platno. Međutim, budući da ima neugodno grubu teksturu i da je proizvodnja intenzivna (a time i skupa), čini samo mali dio tržišta bambusove tkanine.

Kemijski obrađena bambusova tkanina

Daleko je češći kemijski obrađeni bambus, koji se dobiva otapanjem biljnih vlakana u mješavini natrijevog hidroksida (također poznatog kao lužina ili kaustična soda) i ugljikovog disulfida. Rezultirajuća sirupasta smjesa istiskuje se kroz malene rupice u otopinu sumporne kiseline, koja zgušnjava vlakna i omogućuje njihovo utkanje u tkaninu. To je potpuno isti postupak koji se koristi za izradu viskoze iz drugih biljnih izvora, kao što su drvena sječka i eukaliptus.

Kakav je utjecaj bambusove tkanine na okoliš?

Dugi niz godina, uglavnom sredinom 2000-ih, bambus je bio hvaljen kao čudotvoran materijal. Ima istine u tome. Brzina rasta bambusa je nevjerojatna, a njegovo rezanje ne čini veću štetu biljci nego košenje travnjaka.

Scientific American je izvijestio da se “bambus može uzgajati s malo ili nimalo gnojiva, pesticida, teških strojeva za žetvu ili navodnjavanja, a korijenski sustav bambusa može zaštititi strme obale od erozije”. Budući da bambus ima tako dubok korijenski sustav i da se samo reže, tlo ostaje neometano strojevima tijekom žetve. Bambus apsorbira pet puta više ugljika i proizvodi 35 puta više kisika nego stablo slične veličine.

Problemi s uzgojem

Nažalost, kada nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, često i jest. U Kini se uzgoj Moso bambusa naglo povećao od 2000. godine, što je natjeralo mnoge poljoprivrednike da krče prirodno pošumljeno zemljište kako bi napravili mjesta za nove farme bambusa. To uništava biološku raznolikost i oslobađa značajne količine ugljika. I dok bambus ne zahtijeva velike unose gnojiva ili pesticida za rast, ništa ne sprječava poljoprivrednike da ih dodaju kako bi potaknuli rast, prinos i profit, što može dovesti do niza ekoloških problema.

Otrovni proizvodni proces

Tu je i problem s proizvodnjom tkanine, gdje ekološki kredibilitet bambusa brzo erodira. Kemijski proces koji koristi ugljični disulfid je izuzetno toksičan. Kronična izloženost ugljičnom disulfidu uzrokuje oštećenje živčanog i reproduktivnog sustava te se povezuje s nizom zdravstvenih problema.

U “Fake Silk: The Lethal History of Viscose Rayon,” Paul D. Blanc, profesor medicine rada i zaštite okoliša, napisao je da je, “Za radnike u tvornicama viskoznog rajona, trovanje uzrokovalo ludilo, oštećenje živaca, Parkinsonovu bolest i povećan rizik bolesti srca i moždanog udara”. Proizvodnja viskoze na bazi ugljičnog disulfida više nije dopuštena u Sjedinjenim Državama zbog ovih opasnosti.

Dodatno, čak se otprilike polovica opasnog otpada iz proizvodnje rajona (uključujući bambus) ne može ponovno uhvatiti i ponovno upotrijebiti te ide izravno u okoliš. Spojevi klora i HOS-evi ispuštaju se u atmosferu, a otpadne vode iz postrojenja za izbjeljivanje ispuštaju se u vodotokove, šteteći vodenom životu.

Do vremena kad je došlo do obrade, dobivena tkanina zapravo više nije izrađena od bambusa. Kada se bambus preradi u rajon, ne ostaje nikakav trag izvorne biljke. Ako tvrtka tvrdi da je njezin proizvod napravljen od bambusa, trebala bi imati pouzdane znanstvene dokaze koji pokazuju da je napravljen od bambusovih vlakana.

Slično tome, sve tvrdnje da tkanina zadržava antimikrobna svojstva biljke bambusa također su lažne.

Kakav je bambus u usporedbi s drugim viskoznim tkaninama?

Viskoza (ili rajon) na bazi bambusa poželjnija je od konvencionalne viskoze, koja koristi drvnu pulpu koja bi mogla biti dobivena iz neodrživo posječenih stabala, pa čak i iz drevnih šuma. Međutim, obje su potpuno biorazgradive, sve dok se ne dodaju daljnja toksična bojila, što im daje malu prednost pred sintetičkim tkaninama na bazi nafte.

Bolja je opcija potražiti tkaninu od bambusa koja je izrađena postupkom Lyocell. Ovaj proizvodni sustav zatvorenog kruga koristi manje otrovnih kemikalija i nema gotovo nikakvih otpadnih nusproizvoda, iako se obično koristi drvo eukaliptusa. Tkanina od bambusa koja je izrađena postupkom Lyocell označena je kao Monocel.

Koje alternative postoje bambusovim tkaninama?

Ako ste se odlučili za bambus, preporučujemo da odaberete lan od bambusa umjesto viskoze. Ako je moguće, odlučite se za posteljinu koja je “natopljena rosom”, za razliku od one natopljene vodom ili kemikalijama. (Ovo je proces kojim se vlakna odvajaju od stabljike biljke bambusa. Otopljenje je sporije, ali koristi manje energije i vode.) Uvijek birajte prirodno obojeno rublje.

Organski pamuk i konoplja dvije su druge pristojne zamjene za bambus. Iako je bambus kao biljka daleko održiviji od pamuka, njegov proces proizvodnje tkanine toliko opterećuje okoliš da organski pamuk izgleda puno bolje; konoplja, s druge strane, već je sjajna opcija za početak, zahtijeva vrlo malo vode i raste velikom brzinom.

Zaključak? Nemojte se dati zavarati bambusovim tvrdnjama o održivosti. Nažalost, to nije tako jednostavno, i sve dok se sva proizvodnja tkanine od bambusa ne prijeđe na dizajn zatvorene petlje, dobrobiti stečene brzorastućim usjevom u velikoj su mjeri nagrizene njegovim toksičnim procesom proizvodnje.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.