no planet b tportal
menu
Mindfulness

Jedan od najljepših dalmatinskih gradova prvi u Hrvatskoj postaje dijelom međunarodne mreže gradova dobrog življenja – Cittaslow

7. listopada 2022. • ~4 min

Međunarodni pokret  Cittaslow svojim programom okuplja gradove bogate tradicije, kulture i snažnog identiteta s ciljem povratka izgubljene kvalitete svakodnevnog življenja.  Sama ideja javila se još krajem 20. stoljeća u Toscani, a do danas se proširila na gotovo 300 gradova, u čak 33 zemlje. Jedan od tih gradova sad je i Makarska, koja se svojom tradicijom, načinom življenja, i identitetom savršeno uklapa u Cittaslow filozofiju. Danas čovjek sanja o oslobođenju od…

Međunarodni pokret  Cittaslow svojim programom okuplja gradove bogate tradicije, kulture i snažnog identiteta s ciljem povratka izgubljene kvalitete svakodnevnog življenja. 

Sama ideja javila se još krajem 20. stoljeća u Toscani, a do danas se proširila na gotovo 300 gradova, u čak 33 zemlje. Jedan od tih gradova sad je i Makarska, koja se svojom tradicijom, načinom življenja, i identitetom savršeno uklapa u Cittaslow filozofiju.

Danas čovjek sanja o oslobođenju od mnogih “nuspojava”  koje je stvorio vlastitim napretkom, kroz spokojniji, smireniji, promišljeniji način života. Poštivanje zdravlja građana, slijeda godišnjih doba izvornosti  proizvoda i hrane, kao i bogatstvo fascinantne obrtničke tradicije, vrijednih umjetničkih djela, brojni trgovi, kazališta, trgovine, kavane i restorani, u samoj su srži onoga što Cittaslow promiče, a to je radost polaganog i tihog življenja. To je ono čemu većina gradova u današnjem užurbanom i konzumeristički usmjerenom društvu teži, povratak izvornim vrijednostima, sporijem i u konačnici kvalitetnijem životu.

Da je Makarska već započela svoj put, odnosno zaokret prema poboljšanju kvalitete života i usvajanju principa ”ljepote življenja” najbolji je dokaz i projekt Maestrale, koji je svojim konceptom osvježio turističku ponudu, ali i uljepšao život domicilnom stanovništvu. Kroz tri dijela koji se međusobno nadopunjuju, Detour, Cooltour i Arte, projekt Maestrale stvorio je jedan sasvim novi doživljaj Makarske. Glavni cilj projekta Maestrale je ponuditi poseban doživljaj grada kroz oživljavanje kulturne baštine i šarma dalmatinskih kala na interaktivan način i potaknuti osjećaj lakoće življenja karakterističan za mediteransko podneblje kojem Makarska pripada. Dugoročni cilj je revitalizacija stare gradske jezgre,  povezivanju lokalnog stanovništva s projektom i razvoj obrtničke i umjetničke scene.

Suradnjom Grada Makarske i umjetničkog projekta Okolo, Makarska je postala domaćin i službena “Okolo na moru” destinacija. Projekt je to koji oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano susreće svakodnevicu te je čini ljepšom. Ujedno je to i promocija hrvatskih umjetnika lokalnoj publici ali i našim gostima.

Sve ovo sastavni je dio koncepta koji Makarska gradi kao prvi Cittaslow grad u Hrvatskoj.

Odlučili smo se uhvatiti u koštac s problematikom koja je posljednjih godina eskalirala, ne samo u Hrvatskoj, nego i globalno i tema je svih velikih turističkih simpozija.  Riječ je o prekomjernom i nekontroliranom  turizmu, tzv. overtourismu. Grad su ljudi, duša grada su njegovi stanovnici, trgovi, pjacete, kafići, restorani, mjesta puna duha, i kulturne baštine. Nizom pozitivnih momenata u kojima će ljudi uživati, koji će donekle usporiti kaotičnu svakodnevnicu, stvara se okružje u kojem je lakše napredovati, rasti i razvijati izvorne vrijednosti, a  promocijom tradicije, gastronomije, autentičnih proizvoda i poticanjem lokalnog poduzetništva stvorit ćemo i nove motive dolaska u destinaciju.                                                                         

 Okupljanje oko stola snažna je kulturna odrednica mediteranskog identiteta i upravo tako smo započeli ovu našu Cittaslow priču. Iako je pred nama velik zadatak i odgovornost, ponosni smo biti prvi Cittaslow grad u Hrvatskoj, grad u kojem je život lijep.” izjavila je Antonia Radić Brkan, dogradonačelnica Makarske.

Kao dio zajednice Cittaslow Grad Makarska će rasti i razvijati se kao grad u kojem je život lijep, grad ekološki osviještenih ljudi, lokalnih poduzetnika i obrtnika koji njeguju dalmatinsku tradiciju u svijetu, ali jednako tako i “utabati” put Cittaslow filozofiji  ostalim gradovima u Hrvatskoj.

Za sve informacije možete se javiti na cittaslow@makarska.hr, kao predstavnika Cittaslow pokreta u Hrvatskoj, a sve informacije o projektu Cittaslow možete pronaći na https://www.cittaslow.org/ kao i na službenoj internetskoj stranici Grada Makarske.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.