no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Jednostavan način kojim ćete ukloniti mikroplastiku iz vode za piće

29. veljače 2024. • ~4 min

Novo istraživanje pokazalo je da se prokuhavanjem vode za piće može ukloniti gotovo 90 posto mikroplastike.

Novo istraživanje pokazalo je da se prokuhavanjem vode za piće može ukloniti gotovo 90 posto mikroplastike.

Sitne plastične čestice mogu se činiti alarmantno sveprisutnim i gotovo ih se je nemoguće riješiti – pronađene su u hrani, majčinom mlijeku, pa čak i u oblacima. No nova istraživanja sugeriraju da bi jednostavno rješenje moglo smanjiti mikroplastiku u vodi za piće: njezinim prokuhavanjem.

U novoj studiji objavljenom u srijedu u časopisu Environmental Science & Technology Letters, autori studije Zhanjun Li i Eddy Y. Zeng kažu da je prokuhavanje i filtriranje vode pomoglo u uklanjanju do gotovo 90 posto sitnih plastičnih čestica, za koje pišu da se mogu naći u 129 159 uzoraka vode iz slavina iz 14 zemalja svijeta.

Novo istraživanje sugerira da bi jednostavno prokuhavanje moglo smanjiti mikroplastiku u vodi za piće. (foto: Antonio Guillem Fernandez / Panthermedia / Profimedia)

Utjecaj i posljedice konzumiranja ovih sićušnih čestica još nije do kraja razjašnjen. Nedavno izvješće Svjetske zdravstvene organizacije navodi niz mogućih zdravstvenih rizika koje predstavlja izloženost mikroplastici, ali također navodi da je potrebno provesti dodatna istraživanja.

‘Za znanost je potrebno puno vremena,’ rekao je Chris Reddy, viši znanstvenik na Oceanografskom institutu Woods Hole koji nije bio uključen u novo istraživanje. ‘Slika još uvijek poprima obrise. ‘Na kraju dana,’ dodao je, ‘uvijek ćete htjeti ograničiti neprirodne stvari koje unosite u svoj organizam.

Na dovoljno visokim temperaturama, kalcijev karbonat postat će čvrst, učinkovito ‘oblažući’ plastične čestice i čineći ih lakim za uklanjanje. (foto: MICROGEN IMAGES / Sciencephoto / Profimedia)

Zašto prokuhavanje vode djeluje na smanjenje mikroplastike?

Za svoju studiju, Li i Zeng, profesori na Medicinskom sveučilištu Guangzhou i Sveučilištu Jinan, stvorili su simuliranu vodu iz slavine sa svim uobičajenim mineralima i kemikalijama — i mikroplastikom. Željeli su provjeriti hoće li jednostavno prokuhavanje vode biti učinkovito u uklanjanju sitnih plastičnih čestica. Ono što su otkrili bilo je dramatično – osobito u slučaju ‘tvrde’ vode odnosno vode s velikim koncentracijama minerala poput kalcija i magnezija. Na dovoljno visokim temperaturama, kalcijev karbonat (koji se obično nalazi u vodi iz slavine) postat će čvrst, učinkovito inkapsulirajući ili ‘oblažući’ plastične čestice i čineći ih lakim za uklanjanje kroz jednostavan filter, kao što je filter za kavu.

Vrijedi li ovo isprobati kod kuće?

Znanstvenici su istaknuli da treba još puno raditi kako bi se u potpunosti razumio utjecaj mikroplastike na ljudsko zdravlje, kao i prednosti prokuhavanja i filtriranja vode za piće kako bi se mikroplastika uklonila. Budući da kvaliteta vode i količina mikroplastike u vodi varira od područja do područja, ova strategija može biti više ili manje učinkovita, ovisno o tome gdje živite.

‘Cilj ove studije je cilj potaknuti više drugih studija’, napisali su znanstvenici u svom novom radu. No također su primijetili da je prokuhavanje vode relativno jednostavno i da ima druge zdravstvene prednosti – poput ubijanja potencijalno štetnih mikroba, parazita i virusa.

Ako želite isprobati ovu metodu, znanstvenici su upozorili da biste trebali pričekati 5 do 10 minuta da se tvrde čestice slegnu – i pustite da se voda ohladi. Tada možete filtrirati tvrde čestice.

Reddy je rekao da ne misli da bi ljudi trebali početi prokuhavati svu vodu za piće, pogotovo jer bi to moglo biti manje učinkovito s mekšom vodom. Ali dio onoga što mu daje nadu u vezi s novim istraživanje je koliko je dostupno rješenje koje nudi.

‘Hoćemo li već sada moći otići i usisati svaki komad plastike koji je na Zemlji?’ Ne, rekao je Reddy. ‘Ali mislim da možemo napraviti značajnu, široku promjenu po pitanju toga kako plastika potencijalno utječe na našu sadašnjost.’

(foto: Antonio Guillem Fernandez / Panthermedia / Profimedia)