no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Jednostavni koraci kako postići održivi ormar

25. svibnja 2023. • ~7 min

Održivost u modi je koncept koji ima za cilj motivirati potrošače da više paze na odluke koje donose. Kao reakcija na utjecaj brze mode na okoliš, pokret spore mode potiče svjesni konzumerizam kao način smanjenja toksina i otpada i uspostavljanja veze s okolišem. Kako je svaki naš izbor važan, stvaranje održivog ormara korak je koji možete poduzeti kako biste smanjili negativan utjecaj koji modna industrija ima na naš planet. Stvaranje…

Održivost u modi je koncept koji ima za cilj motivirati potrošače da više paze na odluke koje donose. Kao reakcija na utjecaj brze mode na okoliš, pokret spore mode potiče svjesni konzumerizam kao način smanjenja toksina i otpada i uspostavljanja veze s okolišem.

Kako je svaki naš izbor važan, stvaranje održivog ormara korak je koji možete poduzeti kako biste smanjili negativan utjecaj koji modna industrija ima na naš planet. Stvaranje održivog ormara zahtijeva vrijeme i trud, ali nije komplicirano.

Organizirajte svoje ormare

Kada započinjete svoje putovanje prema održivoj modi, raspremanje ormara i organiziranje garderobe, kao i kutija za nakit su obavezni. Očistite sve i počnite sortirati. Pažljivo analizirajte svaki komad u smislu stanja, pristajanja, trenda i razdvojite ih u tri različite hrpe: zadržite, preprodajte, donirajte. Zadnje dvije hrpe odložite i ponovno pregledajte odjeću koju želite zadržati. Provjerite materijale na etiketi i zadržite komade koji su izrađeni od prirodnih tkanina poput lana ili organskog pamuka. Nakon što završite s odjećom, ne zaboravite proći kroz isti postupak s dodacima. Zadržite one koje su izrađene od kvalitetnih materijala ili vam puno znače, poput onih chic naušnica s kamenčićima koje ste si poklonili za prošli rođendan ili onu prekrasnu kolekciju baroknih bisera koju ste naslijedili od svoje bake.

Promijenite svoje kupovne navike

Ovo je vjerojatno najvažniji korak kada pokušavate stvoriti održivu garderobu. Promjena vaše perspektive od želje do potrebe pomoći će vam da smanjite impulzivnu kupnju i osigurate da kupujete samo ono što vam je potrebno, a ne ono što vam se sviđa. Ljudi općenito misle da ne bi trebali trošiti puno novca na svakodnevnu stvar, poput traperica. Umjesto toga, troše više novca na komade koje rijetko nose, poput obuće ili odjeće za posebne prigode. Zapravo, stvari bi trebale biti obrnute. Umjesto da se razbacujete haljinom za vjenčanje koju ćete nositi samo jednom, investirajte u bezvremenske komade koje možete nositi svaki dan poput kvalitetnih traperica, udobnih cipela ili svestranog kaputa.

Istražite prije kupnje

Stvaranje održivog ormara ne događa se preko noći. Potrebno je vrijeme, trud i predanost. Srećom, možemo se obratiti društvenim medijima kako bismo olakšali ovaj proces. Provedite neko vrijeme istražujući održive modne marke i povežite se s njima na društvenim platformama. Provjerite njihove objave, pročitajte informacije koje imaju na web stranici i, ako još uvijek imate nedoumica, pošaljite im poruku i zatražite pojašnjenja. Pokušajte prikupiti što više informacija o svakoj marki. Stvari kao što su koje tkanine koriste, gdje se odjeća izrađuje, koriste li održiva pakiranja, sve su to važne točke kojima biste se trebali pozabaviti kada provodite svoje istraživanje. Poanta ovoga je utvrditi koje su marke stvarno održive, tako da znate gdje možete sigurno kupiti svoju odjeću.

Napravite popis svojih omiljenih održivih marki

Stvaranje održivog ormara može se činiti zastrašujućim ako ne znate gdje kupovati. Srećom, održivi modni poslovi su u porastu, tako da postoji hrpa opcija za odabir, kao što ste već utvrdili u prethodnom koraku. Nakon što analizirate sve podatke prikupljene istraživanjem, suzite popis održivih marki na nekoliko omiljenih. Razmislite koji od njih najbolje odgovaraju vašem stilu i budžetu i zapišite ih. Uvijek provjerite svoj popis prije kupnje bilo koje nove stavke kako biste ostali na pravom putu.

Odaberite organske tkanine

Glavne marke koriste jeftine materijale u svojoj odjeći, tako da na kraju proizvode komade koji sadrže visoke razine kemikalija. Osim očitih sintetičkih tkanina poput poliestera, najlona, akrila, rajona i likre, pamuk je također problematičan. Sve dok nije organski, pamuk koji veliki mainstream brendovi koriste u svojoj odjeći prska se pesticidima. Međutim, postoji nekoliko netoksičnih tkanina koje možete potražiti dok kupujete: organski pamuk, lan, koža, vuna, konoplja, svila. Dakle, sljedeći put kada budete htjeli kupiti neki novi komad odjeće, svakako pročitajte etiketu od koje je tkanine napravljen.

Kupite bezvremenske komade

Stvaranje etičkog ormara znači pojednostaviti svoj arsenal odjeće i dodataka na nekoliko pouzdanih održivih komada. Veliki dio ovog procesa je procjena nosivosti svakog komada odjeće koji kupite. Morate stvarno nositi predmet kako bi bio stvarno održiv. Zato bi ulaganje u bezvremenske komade trebalo biti prioritet pri kupnji. Pokušajte se držati podalje od vrlo modernih komada, jer imaju tendenciju da vrlo brzo izađu iz mode. Basic majice kratkih rukava, obavezni par traperica, klasične haljine ili bezvremenski kaputi mogu se lako kombinirati i uskladiti kako biste stvorili nekoliko različitih lookova. Odlučite se za komade koji lako prelaze iz ljeta u zimu. Prije nego što kupite neki novi predmet, razmislite o načinima na koje ga možete nositi u različitim godišnjim dobima. Ako ne možete promijeniti predmet s vrućeg na hladno vrijeme, to možda nije pravi komad za vas.

Pazite na svoju odjeću

Nema smisla ulagati u kvalitetne artikle ako se o njima ne brinete. Vaša odjeća treba odgovarajuću njegu ako želite da zadrži svoju održivost. To znači provjeriti upute za njegu na etiketama prije nego što uključite perilicu. Ako svoju odjeću možete prati kod kuće, nemojte koristiti kemijske deterdžente. Osim što zagađuju vodu (što na kraju zagađuje tlo i, u konačnici, hranu koju jedemo), ovi deterdženti su oštri i mogu uništiti osjetljivu odjeću. Pokušajte sušiti svoje rublje u sušilici kako bi vaša odjeća duže trajala.

Donirajte i preprodajte

Dajte drugi život svojoj staroj odjeći preprodajom ili donacijom onoga što vam više ne treba. Tako osiguravate pravilno zbrinjavanje svoje odjeće koja će spriječiti da završi na odlagalištima. Kladimo se da imate hrpu vrijednih komada, poput šik kožne torbe ili unikatne vjenčanice, koji vam više ne trebaju. Zašto ne biste zaradili nekoliko dodatnih eura i pritom osigurali da vaša odjeća dulje ostane “živa”? Što se tiče stvari koje se ne mogu preprodati, najbolji je način donirati ih ljudima u potrebi. Postoji mnogo dobrotvornih udruga i organizacija koje traže rabljenu odjeću, samo istražite i odaberite svoju omiljenu. Za komade previše iznošene da biste ih donirali ili preprodali, potražite mjesta koja recikliraju odjeću i tamo je ostavite.

Popravite svoju odjeću

Osim doniranja neželjene odjeće i preprodaje stvari koje više ne koristite, učenje kako popraviti odjeću koju želite zadržati važan je korak u ovoj tranziciji. Umjesto da kupujete novi komad svaki put kada vam se pokvari patentni zatvarač na vašoj omiljenoj jakni, odnesite ga krojaču da ga popravi ili naučite kako to učiniti sami. Ovo će unijeti malo života u odjeću koju već posjedujete i pomoći će vam da zadržite dragocjene vintage komade koje ste naslijedili od svoje šik bake.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.