no planet b tportal
menu
Food

Jeste li čuli za galangal, rođaka đumbira s čudesnim svojstvima?

13. ožujka 2023. • ~3 min

Podrijetlom iz jugoistočne Azije, korijen galangala izgleda toliko sličan đumbiru da ga se ponekad naziva "tajlandski đumbir" ili "sijamski đumbir". Dok se đumbir koristi više univerzalno, galangal se posebno koristi u kuhinjama jugoistočne Azije, kao što su tajlandska, indonezijska i vijetnamska kuhinja. Iako mogu izgledati slično, galangal ima vrlo različit profil okusa od đumbira, tako da se ne koristi kao adekvatna zamjena. Galangal daje jedinstven okus i nudi niz zdravstvenih…

Podrijetlom iz jugoistočne Azije, korijen galangala izgleda toliko sličan đumbiru da ga se ponekad naziva “tajlandski đumbir” ili “sijamski đumbir”. Dok se đumbir koristi više univerzalno, galangal se posebno koristi u kuhinjama jugoistočne Azije, kao što su tajlandska, indonezijska i vijetnamska kuhinja. Iako mogu izgledati slično, galangal ima vrlo različit profil okusa od đumbira, tako da se ne koristi kao adekvatna zamjena.

Galangal daje jedinstven okus i nudi niz zdravstvenih prednosti kada se koristi u određenim jelima. I dok đumbir i galangal (zajedno s drugim začinima poput kardamoma i kurkume) potječu iz iste obitelji, svaki od njih je zapravo prilično različit kada je u pitanju njihov okus: đumbir ima tendenciju da bude prilično ljut i nimalo sladak, dok galangal nudi oštriji, citrusni okus. Galangal također ima glađu i svjetliju kožu u usporedbi s đumbirom, kao i tvrđe meso koje je potrebno rezati jer ga je teže naribati u usporedbi s đumbirom.

Uključuje antioksidanse

Galangal je posebno bogat skupinom antioksidansa zvanih polifenoli koje su studije povezale s pomaganjem kod kognicije poboljšavajući pamćenje i snižavajući vaš LDL kolesterol (to je loša vrsta), što pomaže u borbi protiv bolesti srca i također pomaže u snižavanju šećera u krvi.

Sadrži protuupalna i protugljivična svojstva

Galangal također ima protuupalna i antifungalna svojstva, što znači da pomaže u smanjenju upale koja dovodi do bolova u zglobovima u tijelu, a istovremeno štiti tijelo od štetnih mikroorganizama i bakterija.

Sadrži aktivne spojeve koji se bore protiv raka

Studije su otkrile da galangin, vrsta flavonoida koji se nalazi u korijenu galangala, kao i druga svojstva prisutna u začinu, ima neke obećavajuće učinke protiv raznih vrsta raka. Također može imati antiproliferativni učinak na leukemiju. Potrebno je više istraživanja provedenih na ljudima kako bi se utvrdilo pomažu li ovi aktivni spojevi zapravo spriječiti i zaustaviti širenje određenih stanica raka.

Kako pripremiti galangal

Galangal se može kuhati u vodi, kuhati na pari ili jesti sirov. Galangal je prilično tvrd kad je sirov, ali ako se pravilno skuha, može dati jedinstven okus koji se izvrsno slaže s drugim sastojcima. Obično je prikladnije da galangal bude pasiran kako biste ga dodali u recepte i spriječili grudanje ili grickanje tvrdih komadića tijekom obroka. Ova metoda produljuje njegovu svježinu i sprječava pljesnivljenje. Također možete čuvati pire od galangala u zamrzivaču, tako da ga možete jednostavno ubaciti u juhe ili smoothieje.  

Korištenje ovog začina za aromatiziranje hrane također je učinkovit način za smanjenje unosa soli, što može dodatno poboljšati razinu krvnog tlaka. Budući da je galangal začin sličan kurkumi, preporučuje se da ga uključite u kuhanje i pripremu hrane na sličan način kao što biste to učinili s kurkumom ili da oba začina dodate u isto jelo.