no planet b tportal
menu
Food

Jeste li znali da i ovih 10 namirnica možete zamrznuti?

3. listopada 2022. • ~3 min

Bacanje hrane predstavlja ogroman problem, pogotovo u zapadnome svijetu. Svima se često dogodi da ili kupi previše kvarljivih namirnica ili se pripremi prevelika količina hrane. U tom slučaju zamrzivač je neopjevani heroj smanjenja bacanja hrane. Unatoč popularnom mišljenju, zamrzavanje ne dovodi do smanjenja hranjivih tvari. Usprkos tomu, treba biti oprezan jer zamrzavanje nije dobro baš za sve namirnice. Ali uz malo znanja možete iskoristiti zamrzivač na najbolji mogući način, čak…

Bacanje hrane predstavlja ogroman problem, pogotovo u zapadnome svijetu. Svima se često dogodi da ili kupi previše kvarljivih namirnica ili se pripremi prevelika količina hrane. U tom slučaju zamrzivač je neopjevani heroj smanjenja bacanja hrane. Unatoč popularnom mišljenju, zamrzavanje ne dovodi do smanjenja hranjivih tvari. Usprkos tomu, treba biti oprezan jer zamrzavanje nije dobro baš za sve namirnice. Ali uz malo znanja možete iskoristiti zamrzivač na najbolji mogući način, čak i za hranu koja se inače ne povezuje sa zamrzavanjem. Donosimo neke namirnice za koje možda niste znali da se mogu zamrznuti i tako izbjeći bacanje hrane koje je sve veći društveni i ekološki problem.

Avokado

Čuvanje kriški avokada u zamrzivaču ne funkcionira savršeno, ali zamrzavanje pasiranog avokada je odlična ideja. Dodajte jednu žlicu soka od limuna ili limete po avokadu prije pasiranja kako voće ne bi promijenilo boju, zatim spakirajte u hermetički zatvorenu posudu i zamrznite.

Banane

Možda i nije toliko iznenađujuće da možete zamrznuti banane, ali ono što možete učiniti sa spomenutim smrznutim bananama je na neki način zapanjujuće: osim što su savršen sastojak za smoothie, možete napraviti mekani “sladoled” od jednog sastojka koji stvarno, stvarno ima okus sladoleda. 

Maslac

Možda ste već znali da možete zamrznuti maslac. Zamrznite u blokovima, štapićima ili napravite komade za individualnu upotrebu. Odlična opcija da maslac bude uvijek pri ruci zalihe za hitne slučajeve.

Kruh

Svježe pečeni pekarski proizvodi poput kruha i peciva nisu tako primamljivi za konzumaciju nakon dan ili dva. Na sreću, kruh može ići u zamrzivač i kada se odmrzne, jednako je dobar. Ako kruh prije zamrzavanja narežete na kriške ili komade, možete ih izvaditi koliko god vam je potrebno.

Citrusno voće

Dok voću s visokim udjelom vode općenito opada kvaliteta teksture nakon što je stavljeno u zamrzivač, ipak ga možete zamrznuti. Možete napraviti sok i zamrznuti ga ili zamrznuti cijelo voće. 

Smjesa za kekse

Ako ste pretjerali s pravljenjem smjese za vaše omiljene kekse, uvijek možete zamrznuti dio. 

Đumbir

Komad svježeg korijena đumbira može se staviti ravno u zamrzivač takav kakav jest (dobro zamotan) i naribati, dok je još smrznut, s puno većom lakoćom nego što mislite.

Grožđe

Smrznuto grožđe neće se odmrznuti u baš istu verziju onoga što je bilo, ali šaka smrznutog grožđa odličan je dodatak smoothiejima .

Začinsko bilje

Većina svježeg začinskog bilja neće izgubiti svoj okus i može se koristiti za kuhanje. Operite, ocijedite i osušite bilje, zatim zamrznite u hermetički zatvorenoj posudi. Začinsko bilje također možete umutiti u pesto, samo izostavite sir i dodajte ga nakon odmrzavanja. 

Riža i druge žitarice

Puno je lakše skuhati veliki lonac žitarica, od riže i kvinoje do ječma i bulgura, odjednom  i zatim zamrznuti manje porcije da ih kasnije podgrijete. Možete izvaditi zamrznutu porciju i otopiti ga u hladnjaku za večeru ili staviti ravno iz zamrzivača u mikrovalnu pećnicu ili lonac s malo tekućine.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.