no planet b tportal
menu
Living

Jesu li kućne biljke zapravo ekološki prihvatljive?

22. studenoga 2022. • ~4 min

Sobne biljke su vrlo popularan trend u dizajnu interijera. Pružaju lijepu estetiku i umirujuću atmosferu. Ali jeste li znali da biljke u stanu također imaju određeni utjecaj na okoliš? Evo nekih od prednosti i nedostataka ovog rastućeg trenda. Sobne biljke mogu pročistiti zrak Biljke pretvaraju ugljikov dioksid u svježi kisik. Dakle, mogu pomoći u smanjenju emisije ugljika. Neke biljke apsorbiraju i toksine iz zraka, poput ugljičnog monoksida. To vam omogućuje…

Sobne biljke su vrlo popularan trend u dizajnu interijera. Pružaju lijepu estetiku i umirujuću atmosferu. Ali jeste li znali da biljke u stanu također imaju određeni utjecaj na okoliš? Evo nekih od prednosti i nedostataka ovog rastućeg trenda.

Sobne biljke mogu pročistiti zrak

Biljke pretvaraju ugljikov dioksid u svježi kisik. Dakle, mogu pomoći u smanjenju emisije ugljika. Neke biljke apsorbiraju i toksine iz zraka, poput ugljičnog monoksida. To vam omogućuje lakše disanje i smanjuje utjecaj klimatskih promjena. Iako, koliko pomaže ovisi o vrsti biljke, koliko ih ima, prostoriji i uvjetima tla. Na primjer, prezalivena biljka možda neće funkcionirati ispravno.

Biljke dodaju vlagu

Biljke uzimaju vodu kroz lišće i stabljike. Dio te vode izbacuje se kroz proces transpiracije. Oko 99% vode koju biljke apsorbiraju, ne koriste za svoj metabolizam. Kada se tekućina ispusti, povećava vlažnost zraka. Dakle, može povećati razinu vlažnosti u suhim područjima i učiniti vaš dom ugodnijim. Također može spriječiti respiratorne bolesti i suhu kožu. Kontrolirana vlažnost također smanjuje stopu toksičnih kemikalija i klica koje se prenose zrakom.

Sobne biljke mogu utjecati na sobnu temperaturu

Mnogi vlasnici kuća uživaju u sobama s višestrukim prozorima koji propuštaju prirodno svjetlo. U sunčanim danima ovo može učiniti prostoriju toplijom. Zatim morate uključiti klima uređaj. To na kraju dovodi do rasipanja energije i oslobađanja emisija ugljika.

Biljke mogu stvoriti zasjenjena područja i smanjiti ovaj problem. U hladnijim danima biljke mogu spriječiti propuh hladnog zraka.

Nedostaci sobnih biljaka

Dok sobne biljke uklanjaju ugljični dioksid i dodaju vlagu, postoje neki ekološki nedostaci. 

Proces proizvodnje koristi gorivo i energiju

Za prijevoz biljaka diljem zemlje koriste se fosilna goriva koja ispuštaju stakleničke plinove. Zapravo, ugljični dioksid čini 70% ukupnog ispušnog plina zrakoplova. Ove emisije mogu pridonijeti globalnom zagrijavanju. Dakle, kupujte lokalno ili poklonite neželjene sadnice u zajednici za razmjenu biljaka. Drugi problem je što staklenici često troše tone energije za održavanje biljaka u pravim uvjetima. Održavanje staklenika na odgovarajućoj temperaturi zahtijeva značajnu količinu energije. 

Vlasnici ponekad koriste materijale koji nisu ekološki prihvatljivi

Drugi problem kod posjedovanja sobnih biljaka je korištenje plastičnih posuda. One su pristupačnije, ali mogu biti štetne za okoliš. Ne mogu se sve posude lako reciklirati. Plastika završi na odlagalištima i mogu proći godine da se razgradi. Plastika se također može odnijeti u oceane i naštetiti morskom životu. Stoga razmislite o upotrebi ekološki prihvatljivijih posuda, poput onih od kokosovih vlakana.  Drugi problem je korištenje određenih materijala, poput treseta. Treset je razgrađena biljna tvar koja se koristi u kompostu. Dolazi iz vegetacijskih materijala koji su uronjeni pod vodu u močvarama. Često se koristi zbog svoje sposobnosti zadržavanja vlage i kisika. Međutim, kada žanjemo treset, on oslobađa emisije ugljika. 

Dakle, trebate li ukrasiti svoj dom kućnim biljkama?

Uključivanje prirode u dom uobičajena je procedura kod dobrog dizajna. Sobne biljke su jednostavan i pristupačan način za uljepšavanje prostora. Mogu pomoći u pročišćavanju zraka, ali točna količina ovisi o vrsti biljke i količini koju kupujete. S druge strane, biljke mogu imati negativan utjecaj na okoliš. Otpuštaju emisije ugljika i mogu sadržavati neki ne baš ekološki prihvatljiv materijal. Ključ za ukrašavanje sobnim biljkama je kupovati lokalno, odlučiti se za biljke koje pročišćavaju zrak i koristiti organske, prirodne materijale za njihovo održavanje.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.