no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Kako božićni sajmovi diljem Europe smanjuju troškove?

8. prosinca 2022. • ~3 min

Europski božićni sajmovi i adventi smanjuju se zbog energetske krize i klimatskih promjena. Primjerice, ukidaju se sezonska klizališta, a ukrasne lampice gore puno kraće. Grad Tours na zapadu Francuske svoje će popularno božićno klizalište na otvorenom zamijeniti rolanjem. Naime, održavanje klizališta dovoljno hladnim koštalo je njegovog privatnog operatera 15.000 eura računa za struju 2020. godine, a 7500 eura prošle godine nakon što je njegova veličina smanjena. Visoke temperature koje proteklih…

Europski božićni sajmovi i adventi smanjuju se zbog energetske krize i klimatskih promjena. Primjerice, ukidaju se sezonska klizališta, a ukrasne lampice gore puno kraće.

Grad Tours na zapadu Francuske svoje će popularno božićno klizalište na otvorenom zamijeniti rolanjem. Naime, održavanje klizališta dovoljno hladnim koštalo je njegovog privatnog operatera 15.000 eura računa za struju 2020. godine, a 7500 eura prošle godine nakon što je njegova veličina smanjena. Visoke temperature koje proteklih desetak godina oko Božića iznose u prosjeku od 10° do 15° Celzijevih pokazale su kako naprosto nema smisla držati led, bez obzira na cijenu, samo da bi se zadržao osjećaj Božića.

S globalnim zagrijavanjem, gradovi u Francuskoj moraju prihvatiti da Božić više nije slika snijega, leda i velikih božićnih drvaca. Grad je svoje ogromno božićno drvce uvijek nabavljao lokalno, ali primijetio je da borovi više ne rastu tako dobro u tom području zbog porasta temperature i suše.

Mulhouse, u istočnoj Francuskoj, citirao je direktivu francuske vlade da se smanji potrošnja energije kako bi se izbjegli prekidi ove zime. Njegovo je božićno drvce bilo osvijetljeno svakoga dana od 10 ujutro “kako bi se stvorio ugođaj”. Sada će se drvce i gradska božićna svjetla paliti u 17 sati kao dnevni “događaj”. Smanjenje broja i vremena paljenja svjetla će koristiti 35% manje energije.

Strasbourg, poznat kao francuska “prijestolnica Božića”, ima najveći božićni sajam u zemlji, koji je bio pogođen oružanim napadom 2018., a zatim je otkazan 2020. zbog Covida. Sva svjetla su LED niske potrošnje, ove godine je njihov broj smanjen, a osvjetljenja će varirati tako da sva svjetla ne svijetle u isto vrijeme. Šalice za višekratnu upotrebu bez plastike testiraju se za kuhano vino.

Njemački gradovi poput Regensburga, Münchena i Bamberga, gdje su božićni sajmovi magnet za turiste, skratili su dnevno vrijeme kada će biti osvijetljeni. Bremenska božićna svjetlosna sezona, koja obično traje od kraja listopada do kraja veljače, ove će godine trajati od 20. studenog do 31. siječnja. U Düsseldorfu će svjetla gorjeti pet sati dnevno umjesto 15. Držači štandova na božićnom sajmu potaknuti su da preispitaju rasvjetu, s manje osvijetljenih ledenica ili lanaca bajkovitih svjetala i više LED svjetiljki.

Mnogi njemački gradovi u potpunosti izbjegavaju klizališta: Bad Neuenahr, teško pogođen poplavama u ljeto 2021., imat će svoj prvi božićni sajam nakon katastrofe, a umjesto njega će biti postavljenu platformu za rolanje.

“U Njemačkoj se vodila duga rasprava trebaju li se božićni sajmovi uopće održati ove godine”, rekao je Frank Hakelberg iz njemačke udruge radnika na sajmovima. “Na kraju smo pobijedili u raspravi jer smo uspjeli pokazati da je potrošnja električne energije po glavi stanovnika na božićnom sajmu manja nego da ljudi ostanu kod kuće. Možda je to malo drska teza, ali na neki način božićni sajmovi štede energiju”, zaključio je.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.