no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Kako hrvatska tehnološka rješenja spašavaju naš planet

22. travnja 2024. • ~4 min

Svjetski Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja kao podsjetnik na važnost očuvanja našeg planeta i njegovih resursa. Uzbuđenje i predanost prema očuvanju okoliša odjekuju širom svijeta, a jedna od kompanija koja se ističe u tom području je IN2 grupa, koja kroz svoju članicu, tvrtku IGEA, integrira tehnologiju i očuvanje okoliša na izniman način. Razgovarali smo s Jarmilom Pezo, predstavnicom tvrtke IGEA, kako bismo istražili kako se IN2 grupa suočava s izazovima klimatskih promjena te kako kroz svoja softverska rješenja doprinosi očuvanju planeta

Svjetski Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja kao podsjetnik na važnost očuvanja našeg planeta i njegovih resursa. Uzbuđenje i predanost prema očuvanju okoliša odjekuju širom svijeta, a jedna od kompanija koja se ističe u tom području je IN2 grupa, koja kroz svoju članicu, tvrtku IGEA, integrira tehnologiju i očuvanje okoliša na izniman način. Razgovarali smo s Jarmilom Pezo, predstavnicom tvrtke IGEA, kako bismo istražili kako se IN2 grupa suočava s izazovima klimatskih promjena te kako kroz svoja softverska rješenja doprinosi očuvanju planeta

IGEA, kao dio IN2 grupe, predstavlja primjer kako se kroz tehnološka rješenja može aktivno doprinijeti očuvanju okoliša i unapređenju društva. Predanost tvrtke očuvanju okoliša kroz različite projekte pokazuje kako tehnologija može biti snažan saveznik u borbi za bolju budućnost našeg planeta.

Kao dio IN2 grupe, tvrtka IGEA ima značajnu ulogu u razvoju i implementaciji softverskih rješenja koja su usmjerena na očuvanje okoliša. Direktorica tvrtke Jarmila Pezo ističe nekoliko projekata koji su ključni u tom kontekstu. Jedan od tih projekata je rad na rješenjima za Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), uključujući platformu za pohranu i obradu meteoroloških i klimatoloških podataka te podataka o kvaliteti zraka.

Kroz projekt ‘Modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC’, IGEA je razvila Centralnu integracijsku platformu (CIP) koja omogućuje integralni pristup korisnika različitim izvorima podataka. Osim toga, finaliziran je projekt informacijskog sustava za upravljanje podacima u sklopu projekta ”Proširenje i modernizacija državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka – AIRQ”, koji prati kvalitetu zraka i kontrolira onečišćujuće tvari u zraku. Ova rješenja sufinancirana su od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i iz strukturnih fondova EU.

Jedan od najistaknutijih projekata je razvoj portala ENVI, koji pruža potpunu kompatibilnost, cjelovitost i povezanost svih baza podataka okoliša, te Bioportala, jedinstvene baze podataka o bioraznolikosti i zaštiti prirode unutar Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Tu je i Eko karta Grada Zagreba, koja pruža transparentan uvid u rezultate analiza svih odrednica u urbanom okolišu kroz intuitivno web GIS sučelje, te portal GeoHrvatska namijenjen svima koji žele upoznati i istražiti prostor koji ih okružuje. GeoHrvatska se može koristiti kao web ili mobilna aplikacija gdje lociranjem korisnika i prikazom prostornih podataka određene tematske kategorije u njegovoj blizini omogućuje se građanima da steknu uvid u podatke koji ih okružuju: od katastra, prostornih planova, kvalitete zraka, razine buke, zaštićenih područja itd.

Pezo ističe i Sustav za upravljanje podacima u sklopu projekta AIRQ, projekt koji predstavlja ključno rješenje u očuvanju kvalitete zraka. Ovaj informacijski sustav omogućuje kontrolu i validaciju nad podacima o koncentraciji onečišćujućih tvari u zraku, prikupljenih na automatiziranim postajama DHMZ-a. Koristeći širok spektar automatskih i manualnih metoda, AirQ osigurava kvalitetu prikupljenih podataka te pruža relevantne informacije o zagađenosti zraka diljem Hrvatske.

Osim toga, IGEA je bila uključena u različite projekte koji doprinose očuvanju okoliša i unapređenju društva. Projekt ‘FRISCO1’ za Državni hidrometeorološki zavod omogućava pohranu i online prikaz podataka o riziku od poplava, što doprinosi efikasnijem upravljanju rizicima od poplava i podizanju svijesti javnosti o tom problemu.

Upitana o ciljevima tvrtke za budućnost, naša sugovornica Jarmila Pezo ističe:

‘Kroz sve naše projekte dajemo svoje znanje, stručnost, profesionalnu suradnju i pristup izgradnji informacijskih sustava u različitim domenama. Naši ciljevi su vezani uz kontinuirani rast poslovanja i širenje portfelja IT usluga i rješenja na hrvatskom tržištu, gdje očekujemo niz projekata u javnom i privatnom sektoru te daljnji rast u regiji. I dalje ćemo ulagati u nova znanja i tehnologije tako da i naši zaposlenici i naši korisnici prepoznaju partnera koji prati softverske trendove i isporučuje pouzdana rješenja za sve poslovne potrebe.’

IGEA je ujedno i članica IN2 grupe, jedne od najvećih IT industrija u Hrvatskoj. S preko 30 godina iskustva IN2 grupa razvija softver za niz industrijskih vertikala, a iskustvo razvoja i implementacije rješenja stekla je u gotovo svim poslovnim granama. Grupa posluje u pet zemalja regije s više od 300 klijenata te snažnim naglaskom na podršku kompanijama i organizacijama iz sektora gospodarstva, financija i osiguranja te zdravstva i javnog sektora. IN2 grupa, članica Juniper grupe, dio je Constellation Software Inc.

CSI je jedna od najsnažnijih globalnih ICT grupacija koja isporučuje softverska rješenja i gradi trajne odnose s klijentima širom svijeta. CSI zapošljava više od 45.000 stručnjaka u tisuću ureda širom svijeta te surađuje s preko 125.000 klijenata u više od 80 različitih vertikala u javnom i privatnom sektoru.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s grupom IN2.