no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Kako je Danska postala globalni uzor u održivosti?

13. svibnja 2024. • ~3 min

Danska političarka Connie Hedegaard na Greencajt festivalu otkrit će tajne uspjeha ove male nordijske zemlje.

Danska političarka Connie Hedegaard na Greencajt festivalu otkrit će tajne uspjeha ove male nordijske zemlje.

Kad se radi o održivosti, Danska je inspiracija cijeloj Europi, ali i ostatku svijeta. Kako je ova mala nordijska zemlja, sa svojih 5,9 milijuna stanovnika, postala veliki igrač u globalnoj borbi za očuvanje okoliša i smanjenje emisija stakleničkih plinova saznali smo od Connie Hedegaard, ugledne danske političarke, bivše ministrice Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva klime i energije te povjerenice EU komisije koja uskoro dolazi u zagreb na Greencajt festival.  Vrhunska stručnjakinja odmah je istaknula kako je Danska od samog početka pokazala duboko razumijevanje klimatskih izazova.

Vjerujem da je odlučujući faktor bio opći široki konsenzus, kako među stanovništvom tako i među strankama i zastupnicima u parlamentu, da razumiju izazov klimatskih promjena te ekonomske i ljudske troškove povezane s oštećenjem okoliša i energetskom ovisnošću‘, objašnjava Connie Hedegaard i dodaje kako se u Danskoj sektor obnovljivih izvora energije u posljednjih dvadesetak godina otprilike povećao za 60.000 industrijskih radnih mjesta, većinom u ruralnim područjima, a zelena industrija čini otprilike 10 posto njihovog izvoza.

Connie Hedegaard

Treba postaviti visoke ciljeve

Danska nije oklijevala postaviti visoke ciljeve. Ambicija da do 2030. godine u zemlji smanje emisije stakleničkih plinova za 70 posto nije samo retorička gesta. To je konkretna akcija potaknuta željom za inovacijama i promjenama. Da bi ostvarila taj cilj, Danska je mudro koristila kombinaciju pritisaka i poticaja kako bi potaknula održivost.

Politika visokih ambicija bila je namjerna kako bi potaknula inovacije, transformaciju našeg energetskog sustava, ulaganja u mreže, električna vozila, čak i poljoprivreda i proizvodnja hrane‘, objašnjava Hedegaard i dodaje kako su u Danskoj desetljećima koristili porezni sustav i stavljali cijenu na ugljik, i općenito na onečišćenje, i to i prije nego što je EU uvela sustav trgovanja emisijama.

Danska je stvorila poticajni okoliš za ekološke inovacije kroz razne subvencije, porezne olakšice za električna vozila i poticaje za obnovljive izvore energije i brojne druge inicijative.

Connie Hedegaard

Što ostatak svijeta može naučiti od danskog modela?

Connie Hedegaard gostuje na Greencajt festival u Zagrebu gdje će održati predavanje ‘Učimo od Danske: Kako postati najodrživija zemlja na svijetu?‘. Na predavanju će dati i neke konkretne savjete za sve zemlje koje žele krenuti danskim stopama.

Postavite ciljeve. Stvorite signal cijene i time potaknite ljude i tvrtke. I predstavite privlačnu priču – na primjer, ističući neke od ekonomskih i ljudskih troškova nastavka poslovanja kao i obično. Neka javni i privatni sektor zajedno rade u partnerstvima – što je šira koalicija iza politika, to je bolje. I svakako investirajte u istraživanje i razvoj‘, samo je dio savjeta danske političarke za uspjeh u stvaranju održivosti. No, Hedegaard ističe kako i Danska mora još mnogo raditi. Hedegaard ukazuje na administrativne procedure koje su često spore te potrebu za boljim angažmanom političara s građanima.

Connie Hedegaard

I još uvijek nam treba dosljedna porezna reforma kako bi se nagrađivalo održivo ponašanje i proizvodnja te ublažilo one koji nisu tako dobro prošli zbog nekih kratkoročnih posljedica,’ dodaje Hedegaard.

Danska se pokazala kao uzor u održivosti s jasnim ciljevima, inovativnim politikama i dubokim razumijevanjem izazova. Kako je Danska postigla takav uspjeh i što možemo naučiti od njih saznajte u petak, 24. svibnja u 14.45 sati na Greencajt festivalu. Cijeli program pronađite na www.greencajt.hr , a sve novosti možete saznati na FB, IG profilima.