no planet b tportal
menu
Food

Kako jednostavno i praktično pohraniti bosiljak za buduće korištenje?

18. kolovoza 2022. • ~2 min

Bosiljak je začinska biljka koja može obogatiti gotovo svako jelo svojim opojnim okusom i mirisom. Osim što je vrlo ukusan, bosiljak sadrži vitamine, minerale i antioksidanse te tako pomaže našemu zdravlju.  Okus bosiljka najviše dolazi do izričaja kada se konzumira svjež. Ali u situacijama kada niste u mogućnosti koristiti svježe ubrani bosiljak, postoje jednostavne metode kako ga pohraniti da sačuva što više okusa i mirisa.  Najbitnije je da koristite svježi…

Bosiljak je začinska biljka koja može obogatiti gotovo svako jelo svojim opojnim okusom i mirisom. Osim što je vrlo ukusan, bosiljak sadrži vitamine, minerale i antioksidanse te tako pomaže našemu zdravlju. 

Okus bosiljka najviše dolazi do izričaja kada se konzumira svjež. Ali u situacijama kada niste u mogućnosti koristiti svježe ubrani bosiljak, postoje jednostavne metode kako ga pohraniti da sačuva što više okusa i mirisa. 

Najbitnije je da koristite svježi bosiljak koji nije u hladnjaku. Naime, niske temperature će prouzročiti da listovi povenu. 

Nježno isperite bosiljak u cjedilu tik prije pripreme te neka se dobro posuši. Za pohranu bosiljka najbolje je koristiti listove zajedno sa stabljikom. Nemojte trgati niti rezati listove. 

Položite listove bosiljka uspravno u teglicu u koju ste nalili malo obične vode. Zavrnite poklopac teglice i tako pohranjeni bosiljak će ostati svjež i pogodan za korištenje do pet dana. 

Bosiljak se također može zamrznuti na dva načina: možete zamrzavati cijele listove ali i nasjeckani bosiljak. Prije zamrzavanja isperite listove bosiljka te ih posušite s kuhinjskom krpom ili papirnatim ručnikom. Ako zamrzavate cijele listove, prvo ih blanširajte tako da ih uronite u kipuću vodu na pet sekundi te ih potom odmah uronite u hladnu vodu. Tako će bosiljak zadržati lijepu zelenu boju. Zatim ih opet dobro posušite i položite u vrećicu za zamrzavanje. 

Ako želite zamrznuti nasjeckani bosiljak, zapravo trebate napraviti kockice leda od bosiljka i maslinova ulja. Koristeći oštar nož, nasjeckajte oprane i posušene listove bosiljka te ih ubacite u posudu i dodajte dovoljno maslinova ulja kako bi svi nasjeckani komadići listova bili dovoljno natopljeni. Malom žličicom pažljivo ispunite posudicu za kockice leda i stavite u zamrzivač. 

Kada poželite napraviti umak ili dresing, jednostavno na vrijeme izvadite kockicu ili dvije i pričekajte da se odmrzne i imat ćete svjež i ukusan dodatak vašim jelima!


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.