no planet b tportal
menu
Living

Kako jednostavno i učinkovito očistiti perilicu rublja?

25. kolovoza 2023. • ~5 min

Jeste li znali da se vaše perilice rublja moraju redovito čistiti? Dok se vaše rublje vrti u perilici rublja, vaša odjeća postaje čišća, ali se talog počinje nakupljati u unutrašnjosti perilice. Ta je prljavština kombinacija ostataka deterdženta i naslaga minerala, što može dovesti do plijesni, gljivica i vrlo neugodnog mirisa. Znanje kako očistiti svoju perilicu rublja na prirodan način može spriječiti da ta prljavština postane vrlo smrdljiv problem. Sljedeće DIY…

Jeste li znali da se vaše perilice rublja moraju redovito čistiti? Dok se vaše rublje vrti u perilici rublja, vaša odjeća postaje čišća, ali se talog počinje nakupljati u unutrašnjosti perilice. Ta je prljavština kombinacija ostataka deterdženta i naslaga minerala, što može dovesti do plijesni, gljivica i vrlo neugodnog mirisa. Znanje kako očistiti svoju perilicu rublja na prirodan način može spriječiti da ta prljavština postane vrlo smrdljiv problem. Sljedeće DIY sredstvo za čišćenje perilice rublja može se koristiti i za perilice rublja s prednjim i gornjim punjenjem uz nekoliko manjih varijacija. Sjajan je dodatak vašoj ekološki prihvatljivoj rutini pranja rublja.

Prije početka, obavezno provjerite korisnički priručnik ili web stranicu proizvođača prije korištenja ove ili bilo koje druge metode čišćenja “uradi sam” na perilici. Neke kisele tvari, poput octa, mogu oštetiti određene premaze ili gumene dijelove. Također, iako biste se mogli okrenuti izbjeljivaču za čišćenje unutrašnjosti perilice, jake kemikalije zapravo nisu potrebne. Ocat je nevjerojatno učinkovito prirodno sredstvo za čišćenje. Kada se pomiješa sa sodom bikarbonom i eteričnim uljima, možete napraviti jednostavno potpuno prirodno sredstvo za čišćenje perilice rublja kako bi vaša mašina izgledala i mirisala najbolje.

Što ćete trebati:

Mjerice

Stare krpe

Stara četkica za zube

Bočica s raspršivačem

Sastojci:

2 do 4 šalice bijelog octa

1/2 do 1 šalice sode bikarbone

Nekoliko kapi eteričnih ulja (po želji)

Kako očistiti perilicu rublja s prednjim punjenjem?

Dizajn perilice za rublje s prednjim punjenjem čini ju malo većim izazovom za čišćenje, no ipak bi se to trebalo činiti redovito.

Poprskajte unutrašnjost perilice rublja octom

  Pomoću boce s raspršivačem, temeljito poprskajte unutrašnjost stroja s prednjim punjenjem bijelim octom. Pustite da odstoji dok prijeđete na čišćenje gumenih brtvi.

  Očistite gumene brtve

  Obilno poprskajte gumenu brtvu s još octa. Starom krpom obrišite plijesan, plijesan i naslage sapuna koje su se nakupile. Kada ovo bude čisto, vratite se i obrišite i unutrašnjost metalnog bubnja.

  Pokrenite pranje octom

  Zatvorite vrata svoje perilice rublja i odaberite najveću i najtopliju postavku ciklusa. Ulijte 2 šalice bijelog octa izravno u spremnik za deterdžent i pričekajte da punjenje završi.

  Odradite još jedan ciklus sa sodom bikarbonom

  Otvorite vrata stroja i dodajte 1/2 šalice sode bikarbone i nekoliko kapi željenog eteričnog ulja. Pokrenite stroj na istim postavkama kao prije.

  Očistite vanjski dio dok čekate

  Pošpricajte vanjski dio svoje perilice octom i obrišite starom krpom dok perilica radi.

  Provjerite je li unutrašnjost suha

  Nakon što se stroj zaustavi, otvorite vrata i obrišite unutrašnjost suhom krpom ili ostavite vrata odškrinuta da se osuše na zraku.

  Kako očistiti perilicu rublja s gornjim punjenjem

  Kako biste spriječili nakupljanje deterdženta u perilici rublja, dva ili tri puta godišnje pustite kroz nju ovaj DIY čistač perilice rublja. Ako imate tvrdu vodu, perilicu biste trebali čistiti svaka tri mjeseca kako biste uklonili naslage minerala iz unutrašnjosti mašine. Za čišćenje perilice s gornjim punjenjem slijedite ove jednostavne korake.

  Propustite ocat kroz perilicu

  Odaberite najveću količinu punjenja i najtopliju temperaturu vode koja je dostupna za vaš stroj. Dok se perilica puni vodom, dodajte 4 šalice bijelog octa i pričekajte da se napuni. Nakon što se stroj potpuno napuni, baš kad punjenje počne raditi, pauzirajte stroj i ostavite vodu i ocat sat vremena. To omogućuje octu da razgradi nakupine deterdženta na stijenkama stroja.

  Očistite vanjski dio dok čekate

  Vanjski dio perilice rublja ne smije se zanemariti. Koristite staru krpu za čišćenje vanjskog dijela. Navlažite krpu s malo dodatnog octa ili koristite svoje omiljeno prirodno sredstvo za čišćenje. Također možete dodati razrijeđeni ocat u bočicu s raspršivačem i poprskati vanjski dio stroja prije nego što ga obrišete.

  Ne zaboravite oribati dozator deterdženta

  Ladicu u kojoj se nalazi dozator deterdženta i omekšivača lako možete zanemariti. Dok čekate da ocat očisti unutrašnjost stroja, starom četkicom za zube izribajte ostatke deterdženta iz unutrašnjosti ladice.

  Ponovno pokrenite perilicu rublja

  Nakon što je ocat odstajao sat vremena, ponovno pokrenite uređaj i pustite ga da nastavi raditi. Nakon što se ocijedi, spremni ste za ciklus sode bikarbone.

  Odaberite svoje eterično ulje

  Ovaj korak nije obavezan, ali se preporučuje. Iako možete odabrati bilo koje eterično ulje koje želite samo za miris, neka su ulja izvrsna u borbi protiv plijesni i gljivica. Ulja origana, timijana, klinčića, lavande, muškatne kadulje i arborvitae pokazala su antibakterijska i antifungalna svojstva te su odličan izbor za prirodno antibakterijsko sredstvo za čišćenje perilice rublja.

  Pokrenite ciklus sa sodom bikarbonom

  Nakon što vaš prvi ciklus s octom završi, pokrenite drugi ciklus sa sodom bikarbonom i eteričnim uljima. Ulijte 1 šalicu sode bikarbone i nekoliko kapi eteričnih ulja u bubanj stroja. Ponovno uključite perilicu, odabirući najveći i najtopliji ciklus vode koji je dostupan. Pustite da ciklus perilice završi do kraja bez zaustavljanja.

  Osušite unutrašnjost perilice rublja na zraku

  Perilici rublja treba vremena da se osuši, pa ostavite poklopac otvoren nakon završetka pražnjenja. Zapravo, kako biste spriječili nakupljanje neugodnih mirisa, trebali biste ostaviti poklopac otvoren kad god je to moguće, sve dok mala djeca i životinje ne mogu ući unutra. Ako ne možete ostaviti poklopac otvoren iz sigurnosnih razloga, obrišite unutrašnjost stroja suhom starom krpom prije nego što zatvorite poklopac.


  Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.