no planet b tportal
menu
Mindfulness

Kako nam životinje pomažu živjeti u trenutku i zašto trebamo meditirati u njihovom društvu

23. rujna 2022. • ~4 min

Čini se kako društvo životinja svakako ima ljekoviti učinak na naše živote. To je vjerojatno djelomično zbog činjenice da nas ne osuđuju na isti način na koji to čine - ljudi. Možda će im smetati ako ih pomazimo na pogrešan način, ali nikada nas neće osuđivati ​​zbog naših mana. Mačka ili pas nas nikada neće odbiti jer previše jedemo, imamo dugove na kreditnoj kartici ili ne zovemo majke onoliko često…

Čini se kako društvo životinja svakako ima ljekoviti učinak na naše živote. To je vjerojatno djelomično zbog činjenice da nas ne osuđuju na isti način na koji to čine – ljudi. Možda će im smetati ako ih pomazimo na pogrešan način, ali nikada nas neće osuđivati ​​zbog naših mana.

Mačka ili pas nas nikada neće odbiti jer previše jedemo, imamo dugove na kreditnoj kartici ili ne zovemo majke onoliko često koliko bismo trebali. Naše životinje nas vole, čak i ako mi sami sebe ne volimo. U mnogim slučajevima oni utjelovljuju svjesnost; oni su neosuđujuće prisutni u trenutku. Kada životinja sjedi s nama, nije zauzeta razmišljanjem o jučer ili sutra. Oni su jednostavno tu. To je vjerojatno razlog zašto imaju tako posebno mjesto u mnogim našim životima.

U našim užurbanim životima može biti iznimno lako uzeti svoje ljubimce zdravo za gotovo. Međutim, ako nađemo vremena, naši nam kućni ljubimci mogu pružiti izvrsne načine vježbanja svjesnosti.

Sljedeći put kada budete sa svojim ljubimcem, zašto ne biste odvojili nekoliko trenutaka da stvarno primijetite sve o njima. Kada ih mazite, dobro obratite pozornost na to kakvo je njihovo krzno ili perje pod vašom rukom. Možda čak zamislite da je to prvi put da ste ih ikada osjetili i vidite kakvu razliku čini vaš doživljaj njih.

Primijetite njihov izgled, promatrajte svaki brk, svako pero ili mrlju obojenog krzna, svaku šapu i kandžu. Gledajte kako dišu. Slušajte otkucaje njihovog srca ako ste ušuškani s njima. Možda najvažnije od svega, njegujte osjećaj zahvalnosti što ih imate u svom životu. Prisjetite se svih teških ili bolnih trenutaka kroz koje ste prošli i kako je vaš ljubimac bio uz vas kroz sve to. Neka vas ta zahvalnost ispuni od glave do pete.

Životinje i meditacija

Jedna od sjajnih stvari kod životinja je da ih nije briga za naše planove. Imaju naviku prekidati one tokove misli za koje smatramo da su vrlo važni. Iako se ovo na prvi pogled može činiti kao negativna stvar, zapravo nam može pomoći da se oslobodimo života u mentalnom brbljanju vraćajući nas u stvarnost. Iz tog razloga, životinje nam mogu pomoći u našoj formalnoj praksi meditacije. Jeste li ikada meditirali i onda u daljini čuli psa kako laje ili se vaša mačka pokušala popeti na vas kako bi se mazila? Daleko od toga da nam odvlače pažnju od meditacije, oni je mogu poboljšati.

Meditacija nije bijeg od sadašnjeg trenutka, već njegovo prihvaćanje. Dok mi svoju meditaciju shvaćamo vrlo ozbiljno, životinje samo žive svoje živote. I tako taj pas koji laje na ulici ili ona mačka koja je odlučila privući vašu pažnju djeluju kao sidra za tok sadašnjosti.

Oni su podsjetnici kako nemamo kontrolu i da je najbolji način da se nosimo sa životom otpustiti svoje unaprijed zamišljene ideje o tome kako bi stvari trebale biti i pridružiti se plesu o tome kako stvari stvarno stoje.

To možemo učiniti primjećujući svoje reakcije na njih. Ako se osjećamo ljutito zbog prekida naše meditacije, možemo pogledati zašto je to tako. Možda je to zato što imamo netočnu predodžbu o tome što je meditacija. Ili smo možda vezani za ideju kakvi bismo željeli biti. Tako životinje mogu imati vrlo važan učinak.

Mogu nas podsjetiti kako nas praksa meditacije ne stavlja u uzvišeno stanje iznad ostatka života, već da je zapravo naša meditacija poput lajanja na ulici, samo jedan mali dio života u cjelini. Životinje su doista veliki učitelji svjesnosti, ako odvojimo vrijeme da ih primijetimo. A koje ste lekcije o svjesnosti vi naučili od svojih ljubimaca? 


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.