no planet b tportal
menu
Living

Kako napraviti potpourri u pet jednostavnih koraka

25. listopada 2022. • ~4 min

Potpourri je čišća, zelenija alternativa mirisima na bazi kemikalija koji se koriste za parfimiranje vašeg doma. Često se izrađuje od prirodnih biljnih materijala poput suhog cvijeća, bilja, začina, voća, sjemenki, lišća, češera i eteričnih ulja. Aromatična mješavina obično se prodaje u trgovinama, ali ekološki najprihvatljivija verzija obično je ona napravljena kod kuće. Izrada vlastitog potpourrija omogućuje vam da prilagodite miris svojim željama. To također znači da možete najbolje iskoristiti ostatke…

Potpourri je čišća, zelenija alternativa mirisima na bazi kemikalija koji se koriste za parfimiranje vašeg doma. Često se izrađuje od prirodnih biljnih materijala poput suhog cvijeća, bilja, začina, voća, sjemenki, lišća, češera i eteričnih ulja. Aromatična mješavina obično se prodaje u trgovinama, ali ekološki najprihvatljivija verzija obično je ona napravljena kod kuće.

Izrada vlastitog potpourrija omogućuje vam da prilagodite miris svojim željama. To također znači da možete najbolje iskoristiti ostatke hrane iz svoje smočnice, cvijeće iz svog vrta i biljne materijale prikupljene lokalno. Stoga vam donosimo klasični recept za suhi potpourri koji možete jednostavno prilagoditi bilo kojim sastojcima koji su vam pri ruci, uključujući začine kojima je istekao rok trajanja i voće koje više nije najfinije za jesti.

Potpourri doslovno znači “mješavina stvari” i bezgranično je prilagodljiv. Ljubitelji voćnih mirisa mogu svoju mješavinu bazirati na jabukama, limunu, kruškama ili brusnicama. Oni koji vole cvjetne mirise radije bi radije voljeli sušene ruže, lavandu, kadulju ili jasmin. Možda želite osmisliti jesenski miris s jabukama i cimetom ili proljetni miris s limunom, ružmarinom i vanilijom. Evo što možete koristiti za dizajn vlastitog mirisnog profila.

Cvjetovi i listovi: lavanda, ruže, jasmin i cvjetovi slame omiljeni su zbog svog mirisa i neki od njih koje se najlakše suše. Često su i njihovi listovi mirisni i dodaju zemljani štih mješavini.

Voće: naranče, limuni, limete, jabuke, kruške i brusnice slatko mirišu i potpuriju daju svjež efekt.

Bilje i začini: česti su ružmarin, menta, timijan, kadulja, cimet, klinčići, đumbir i kardamom.

Eterična ulja: eukaliptus, kasija, bergamot, sandalovina, cedrovina, jela i vetiver dodaju citrusnu, začinsku ili zemljanu aromu.

Kako sušiti voće i cvijeće

Najučinkovitiji način sušenja cvijeća i voća za potpourri je dehidrator, ali možete jednaki efekt dobiti i pomoću najobičnije pećnice. Odvojite latice i lišće s cvijeća i narežite voće na kriške debljine otprilike 3 milimetra. Stavite na rešetku i zagrijavajte na 200 stupnjeva oko dva sata te okrećite svakih 30 minuta.

Što ćete trebati? Od „alata“ vam je potrebna jedna hermetički zatvorena posuda i jedna ukrasna posuda (po izboru). A zatim krećemo na sastojke. Najbolji odabir su prah korijena irisa ili korijena vetivera, suho voće (po želji), bilje i začini (po želji), eterična ulja (po izboru) te osušeno cvijeće i lišće (po želji). A onda krećemo u izradu!

Počnite s fiksativom

Fiksativ je sredstvo za konzerviranje. U suhom potpuriju koristi se za očuvanje mirisa drugih sastojaka smanjenjem stope isparavanja i stoga usporavanjem otpuštanja njihove arome. Prah od korijena irisa je uobičajen za ovo, ali možete koristiti i nešto značajnije i estetski ugodnije poput korijena vetivera. Oba se obično prodaju u zanatskim trgovinama.

Dodajte začine i eterična ulja

U hermetički zatvorenoj posudi pomiješajte fiksativ s bilo kojim praškom ili tekućinom koju odaberete, uključujući začine i eterična ulja. Ideja je temeljito obložiti fiksativ ovim sastojcima, što je možda najbolje postići tako da se spremnik zatvori i protrese.

Pomiješajte cvijeće i voće

Druga najzabavnija stvar kod izrade potpourrija (prva je igranje parfimera) je odabir cvijeća, voća i bilja koji dobro izgledaju zajedno. Ružine latice, na primjer, čine da kora naranče iskoči, a osušeni listovi, poput matičnjaka, uravnotežuju obilje boja. Kao borovnice u tijestu za muffine, ove veće komadiće treba dodati na kraju.

Odvojite vrijeme dok mirisi na sazru

Ako je stvaranje mirisa i aromatičnih umjetničkih djela s vašim domaćim potpourrijem najbolji dio, onda je vježbanje strpljenja dok miris sazrijeva najgori. Za potpourri koji pravilno miriše, morate ostaviti smjesu da se stvrdnjava u zatvorenoj, hermetički zatvorenoj posudi najmanje četiri tjedna. Osam tjedana je još bolje! Tijekom ovog koraka posudu držite na tamnom i suhom mjestu.

Prebacite u ukrasnu posudu

Nakon što se vaš potpourri „marinira“ mjesec ili dva, možete ga sigurno prebaciti u ukrasnu posudu, staklenku, okrugli akvarij ili keramičku posudu koju ste kupili na odmoru u Maroku, koja god vam se najviše dopada. I zatim možete uživati u plodovima svog rada! Miris bi trebao trajati oko tri mjeseca.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.