no planet b tportal
menu
Living

Kako očistiti drvene podove i namještaj u pet jednostavnih koraka

2. siječnja 2023. • ~4 min

Čišćenje drvenih površina u vašem domu dosadna je, ali neophodna navika koja produljuje kvalitetu namještaja i podova. Naravno, drvo je jedan od materijala koji je teže čistiti zbog njegove averzije prema vodi. Stoga se mnogi okreću komercijalnim proizvodima za čišćenje drva koji su prepuni jakih kemikalija, a da kupac to ni ne zna. Neka od najpoznatijih sredstava za čišćenje drva sadrže sastojke koji izazivaju zabrinutost zbog biorazgradnje, toksičnosti u vodi,…

Čišćenje drvenih površina u vašem domu dosadna je, ali neophodna navika koja produljuje kvalitetu namještaja i podova. Naravno, drvo je jedan od materijala koji je teže čistiti zbog njegove averzije prema vodi. Stoga se mnogi okreću komercijalnim proizvodima za čišćenje drva koji su prepuni jakih kemikalija, a da kupac to ni ne zna.

Neka od najpoznatijih sredstava za čišćenje drva sadrže sastojke koji izazivaju zabrinutost zbog biorazgradnje, toksičnosti u vodi, onečišćenja zraka i zdravlja ljudi. S obzirom na to, možda ćete se osjećati sklonima bojkotirati komercijalna sredstva za čišćenje drva i očistiti svoje drvo na staromodan način: octom, maslinovim uljem i pčelinjim voskom za sjajni završetak. Evo kako to učiniti u pet koraka i što vam je za to potrebno.

Sastojci:

½ šalice bijelog ili jabučnog octa

¼ šalice maslinovog ulja

1 žlica limunovog soka (po želji)

20-30 kapi eteričnog ulja lavande (po želji)

⅓ šalice pčelinjeg voska ili veganske alternative, poput karnaube

1 ½ šalice lanenog ili orahovog ulja

Voda

Alati:

6 krpa od mikrofibre ili pamuka koji ne ostavljaju dlačice

Posuda ili boca s raspršivačem

Obrišite prašinu vlažnom krpom

Prvo uklonite prašinu i ostatke s drvene površine vlažnom krpom. Budući da voda može oštetiti drvo, mokru površinu ćete odmah obrisati suhom krpom. Ovo bi trebalo biti dovoljno za redovito brisanje prašine, ali dubinsko čišćenje (za uklanjanje prljavštine i mrlja) zahtijeva malo dodatnog rada.

Napravite sami sredstvo za čišćenje drva

Maslinovo ulje i ocat čine prirodno i nježno sredstvo za čišćenje koje je potpuno sigurno za drvo i dovoljno zdravo za korištenje u vašem domu. Octena kiselina u octu doseže duboko kako bi uklonila prljavštinu, pa čak i mrlje, bez oštrog ribanja. Međutim, treba ga koristiti samo s nosačem, jer kiselost zapravo može prožvakati zaštitni sloj ako se koristi sam.

Maslinovo ulje je izvrstan nosač! Vlaži i njeguje drvo, pomažući da se istakne njegov prirodni sjaj. Ciljajte na omjer dva prema jedan octa i maslinovog ulja: pola šalice do četvrtina šalice je dobra količina, zatim dodajte žlicu svježeg soka od limuna i/ili do 30 kapi eteričnog ulja lavande za svježi miris. Bez dodanog mirisa, otopina octa će snažno mirisati samo nekoliko minuta, a zatim će miris nestati.

Nanesite otopinu na drvo

Otopinu za čišćenje držite u zdjelici ili je premjestite u bocu s raspršivačem za nanošenje. Raspršite smjesu izravno na drvenu površinu ili je nanesite krpom. Krpom utrljajte smjesu, idući s prirodnim vlaknima drva. Ne biste trebali puno ribati već pustite ocat da djeluje na prljavštinu i mrlje.

Sušenje

Nanesite mješavinu octa i maslinovog ulja na cijelu površinu, zatim se vratite na početak i potpuno obrišite smjesu novom, suhom krpom. Neka drvo bude što je moguće suše kako bi se izbjeglo stvaranje mrlja. Sušenje drva posebno je važno kod podova jer ulje može ostaviti površine vrlo skliskima. Kad brišete smjesu, trljajte u krugovima. Ulje u ovoj otopini ima učinak poliranja.

Zaštitite voskom

Povremeno, svakih šest mjeseci do godinu i pol dana, ovisno o tome koliko se drvo koristi,  namještaj i pod zahtijevaju svježi sloj voska. Vosak ne samo da skriva ogrebotine i pojačava sjaj, nego također štiti drvo od mrlja i daljnjih oštećenja.

Kako biste sami napravili prirodni vosak za drvo, pomiješajte trećinu šalice otopljenog pčelinjeg voska ili alternative na bazi povrća (poput karnaube) sa šalicom i pol ulja od lanenog sjemena ili oraha. Ostavite da se potpuno osuši kako bi postala polučvrsta pasta.

Za razliku od maslinovog ulja, laneno i orahovo ulje su sušiva ulja, koja se stvrdnu kada su izložena kisiku. To stvara tanak zaštitni sloj preko namještaja i podova. Lagano i ravnomjerno nanesite krpom i utrljajte vosak u drvo, idući s vlaknima. Pustite da se vosak upije otprilike 30 minuta, a zatim ga novom krpom ispolirajte do visokog sjaja.