no planet b tportal
menu
Living

Kako očistiti drvene podove i namještaj u samo pet koraka

16. studenoga 2022. • ~4 min

Čišćenje drvenih površina u vašem domu dosadna je, ali neophodna navika koja produljuje kvalitetu namještaja i podova. Naravno, drvo je jedan od materijala koji je teže čistiti zbog njegove averzije prema vodi. Stoga se mnogi okreću komercijalnim proizvodima za čišćenje drva koji su prepuni jakih kemikalija, a da kupac to ni ne zna. Kako biste se što manje izložili kemikalijama, predlažemo da drvene površine očistite na staromodan način: octom, maslinovim…

Čišćenje drvenih površina u vašem domu dosadna je, ali neophodna navika koja produljuje kvalitetu namještaja i podova. Naravno, drvo je jedan od materijala koji je teže čistiti zbog njegove averzije prema vodi. Stoga se mnogi okreću komercijalnim proizvodima za čišćenje drva koji su prepuni jakih kemikalija, a da kupac to ni ne zna. Kako biste se što manje izložili kemikalijama, predlažemo da drvene površine očistite na staromodan način: octom, maslinovim uljem i pčelinjim voskom za sjajni završni sloj. Evo kako to učiniti u pet koraka.

Potrebno vam je:

  • ½ šalice bijelog ili jabučnog octa
  • ¼ šalice maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka (po želji)
  • 20-30 kapi eteričnog ulja lavande (po želji)
  • ⅓ šalice pčelinjeg voska
  • 1 ½ šalice lanenog ili orahovog ulja
  • Voda

Također, treba vam šest  krpa od mikrofibre ili pamuka koji ne ostavljaju dlačice te posuda ili boca s raspršivačem. I krenimo u akciju!

Obrišite prašinu vlažnom krpom

Prvo uklonite prašinu i ostatke s drvene površine vlažnom krpom. Budući da stajaća voda može oštetiti drvo, mokru površinu ćete odmah obrisati suhom krpom. Ovo bi trebalo biti dovoljno za redovito brisanje prašine, ali dubinsko čišćenje (za uklanjanje prljavštine i mrlja) zahtijeva malo dodatnog rada.

Napravite sami sredstvo za čišćenje drva

Maslinovo ulje i ocat čine prirodno i nježno sredstvo za čišćenje koje je potpuno sigurno za drvo i dovoljno zdravo za korištenje u vašem domu. Octena kiselina doseže dovoljno duboko kako bi uklonila prljavštinu, pa čak i mrlje, bez oštrog ribanja. Međutim, treba ga koristiti samo s nosačem, jer kiselost zapravo može prožvakati zaštitni sloj ako se koristi sam.

Maslinovo ulje je izvrstan nosač jer vlaži i njeguje drvo, pomažući da se istakne njegov prirodni sjaj. Ciljajte na omjer dva prema jedan octa i maslinovog ulja. Pola šalice do četvrtina šalice je dobra količina, a zatim dodajte žlicu svježeg soka od limuna i/ili do 30 kapi eteričnog ulja lavande za svježi miris. Bez dodanog mirisa, otopina octa će snažno mirisati samo nekoliko minuta, a zatim će miris nestati.

Nanesite otopinu na drvo

Otopinu za čišćenje držite u zdjelici ili je premjestite u bocu s raspršivačem za nanošenje. Raspršite smjesu izravno na drvenu površinu ili je nanesite krpom. Krpom utrljajte smjesu, u smjeru s prirodnim vlaknima drva. Ne biste trebali puno ribati, radije pustite ocat da djeluje na prljavštinu i mrlje.

Sušenje površina

Nanesite mješavinu octa i maslinovog ulja na cijelu površinu, zatim se vratite na početak i potpuno obrišite smjesu novom, suhom krpom. Neka drvo bude što je moguće suše kako bi se izbjeglo stvaranje mrlja. Sušenje drva posebno je važno kod podova jer ulje može ostaviti površine vrlo skliskima. Kad brišete smjesu, trljajte u krugovima. Ulje u ovoj otopini ima učinak poliranja.

Zaštitite voskom

Svakih šest mjeseci do godinu i pol dana, ovisno o tome koliko se drvo koristi, namještaj i pod zahtijevaju svježi sloj voska. Vosak ne samo da skriva ogrebotine i pojačava sjaj, nego također štiti drvo od mrlja i daljnjih oštećenja.

Kako biste sami napravili prirodni vosak za drvo pogodan za hranu, pomiješajte šalicu otopljenog pčelinjeg voska sa šalicom i pol ulja od lanenog sjemena ili oraha. Ostavite da se potpuno osuši kako bi postala polučvrsta pasta.

Za razliku od maslinovog ulja, laneno i orahovo ulje su sušiva ulja, koja se stvrdnu kada su izložena kisiku. To stvara tanak zaštitni sloj preko namještaja i podova. Lagano i ravnomjerno nanesite krpom i utrljajte vosak u drvo. Pustite da se vosak upije otprilike 30 minuta, a zatim ga novom krpom ispolirajte do sjaja.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.