no planet b tportal
menu
Living

Kako očistiti pećnicu prirodnim sredstvima?

9. kolovoza 2022. • ~4 min

Pripremili ste savršen ručak nakon čega vaša pećnica izgleda kao prizor zločina? Vjerojatno mislite da se ta prljavština može očistiti samo snažnim industrijskim sredstvima. Ali uobičajena sredstva za čišćenje nisu jedino oružje u borbi za čistoću vaše pećnice. Postoje potpuno prirodna i sigurna sredstva pomoću kojih pećnica može izgledati kao u onom  trenutku kada ste ju svu blještavu prvi puta upalili. Uobičajena sredstva za čišćenje omogućuju da se i najtvrdokornije…

Pripremili ste savršen ručak nakon čega vaša pećnica izgleda kao prizor zločina? Vjerojatno mislite da se ta prljavština može očistiti samo snažnim industrijskim sredstvima. Ali uobičajena sredstva za čišćenje nisu jedino oružje u borbi za čistoću vaše pećnice. Postoje potpuno prirodna i sigurna sredstva pomoću kojih pećnica može izgledati kao u onom  trenutku kada ste ju svu blještavu prvi puta upalili.

Uobičajena sredstva za čišćenje omogućuju da se i najtvrdokornije naslage rastope u roku keks. Postoji jako dobar i ne baš bezazlen razlog zašto je to tako. Naime, ta sredstva sadrže sastojke koji su jako korozivnih svojstava. Uobičajeni sastojak sredstva za čišćenje su lužine, poput natrijevog hidroksida. Istina je da su takvi spojevi vrlo efikasni u svojoj zadaći, ali su u isto vrijeme i poprilično opasni za naše zdravlje. U doticaju s kožom ili očima mogu prouzročiti opekline, a ako u vaše kućanstvu ima i male djece, najbolje ih je potpuno izbjegavati. 

Poznata izreka kaže kako je bolje spriječiti nego liječiti. Tako je i u slučaju čišćenja pećnice. Potrudite se da do nereda niti ne dođe pomoću metoda poput oblaganja dna pećnice s aluminijskom folijom kod pripreme jela kod kojih postoji mogućnost curenja izvan posude za pečenje. A u slučaju da nešto i pobjegne na dno ili stijenke pećnice, prebrišite vlažnom krpom čim možete, da preduhitrite nastanak zagorenih naslaga.  

Ako je vaša pećnica u takvome stanju da definitivno treba jako čišćenje, preporučuju se prirodna sredstva, spravljena od sastojaka koje sigurno imate u svome domu. 

Sastojci poput sode bikarbone, soka od limuna i octa izvrsni su za pripremu neotrovnog sredstva za čišćenje. Osim što ne sadrže nikakve štetne kemikalije, u konačnici su i jeftiniji te vam mogu pomoći da smanjite troškove. 

Za čišćenje naslaga masnoće, pomiješajte malo prirodnog deterdženta za suđe (najbolje onog na biljnoj bazi poput kokosa) s vodom i s malom spužvicom oribajte naslage. 

Za uklanjanje neugodnih mirisa iz pećnice, u posudu za pečenje ulijte vode do polovice posude i dodajte svježe iscijeđeni sok limuna. Ubacite posudu u pećnicu i neka pećnica gori na 250 stupnjeva oko pola sata. Osim što će nakon toga vaša pećnica mirisati svježe, prirodna citrusna ulja će omekšati naslage u pećnici te vam tako olakšati dodatno čišćenje. 

Ako vam je jelo zagorjelo, posipajte malo sode bikarbone na dno pećnice i potom poprskajte s malo vode. Ostavite preko noći te idući dan samo obrišite sa spužvicom. U slučaju da i nakon toga ostane nešto zagorenih naslaga, ponovite postupak, ali umjesto vode poprskajte s octom.  

Često se staklena vratašca pećnice od prljavštine toliko zamute da više ni ne vidite unutra. Ako je to kod vas slučaj, napravite pastu tako da pomiješate sodu bikarbonu i limunov sok. Tu gustu pastu utrljajte na staklo, ostavite oko pola sata i potom oribajte. Staklo bi nakon tog postupka trebalo biti kristalno čisto. 

Naposljetku, ako vaša pećnica ima funkciju pirolize (automatskog čišćenja) ne bojte se iskoristiti tu mogućnost, ako niti jedna druga metoda ne pomaže. Imajte na umu da ta funkcija prouzrokuje ogromnu potrošnju energije, što ima neželjene efekte na klimu i okoliš, pa neka vam to bude izbor samo ako ništa drugo ne uspijeva. 


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.