no planet b tportal
menu
Living

Kako očistiti srebrninu prirodnim sredstvima

21. rujna 2022. • ~3 min

Ako imate bakin srebrni jedaći pribor duboko u ormaru, sigurno niste jedini. Staro, potamnjelo srebro nije baš pogodno za svakodnevnu upotrebu, ali kada je pravilno ulašteno, starinsko srebro može biti prava stvar koja će uljepšati vašu sljedeću večeru. Ali kako postići da potamnjelo srebro izgleda kao novo bez upotrebe jakih kemikalija? Kratak odgovor je: soda bikarbona i aluminijska folija. Zahvaljujući prirodnom kemijskom procesu koji se zove ionska izmjena, sol, soda…

Ako imate bakin srebrni jedaći pribor duboko u ormaru, sigurno niste jedini. Staro, potamnjelo srebro nije baš pogodno za svakodnevnu upotrebu, ali kada je pravilno ulašteno, starinsko srebro može biti prava stvar koja će uljepšati vašu sljedeću večeru. Ali kako postići da potamnjelo srebro izgleda kao novo bez upotrebe jakih kemikalija?

Kratak odgovor je: soda bikarbona i aluminijska folija. Zahvaljujući prirodnom kemijskom procesu koji se zove ionska izmjena, sol, soda bikarbona, aluminij i voda uklonit će mrlje s vašeg srebra tako što će ga prenijeti na foliju. Postoji i druga metoda za prirodno čišćenje srebra, koja uključuje jednostavnu otopinu sa sodom bikarbonom i vodom.  Istražite metode u nastavku, isprobajte ih i neka vaš srebrni nakit i posuđe ponovno izgledaju sjajno i novo.

Soda bikarbona, sol i aluminijska folija

Za ovu metodu možete koristiti ili veliki komad aluminijske folije u posudi za pečenje ili aluminijsku tavu. Trebat će vam i lonac ili kuhalo za kuhanje vode i mala krpa ili ručnik.

Pripremite 2 žlice kuhinjske soli, 2 žlice sode bikarbone i vodu. Zagrijte nekoliko šalica vode u malom loncu. Maknite s vatre kada voda lagano zavrije. Stavite dovoljno aluminijske folije u posudu za pečenje da je potpuno obložite. Kao alternativu možete koristiti i aluminijsku posudu. Stavite svoj srebrni nakit ili pribor za jelo u obloženu posudu (ili aluminijsku tavu). Ravnomjerno raspodijelite svoje srebro po tavi pazeći da se dijelovi ne dodiruju. Pospite sodu bikarbonu i sol po svakom komadu dok se lagano ne prekrije. Prelijte kipuću vodu preko svog srebra dok ne bude potpuno obloženo i ostavite da se namače 15 minuta. Koristeći nemetalni pribor, povremeno okrećite srebrne komade. Kada se ohladi, pažljivo uklonite srebro (pokušajte ne stvarati dodatni kontakt s folijom), isperite vodom i osušite čistom krpom. Ako se postupak pravilno izvede, mrlje od srebra trebale bi se pojaviti na foliji, ostavljajući vaš nakit ili posuđe ulaštenim i sjajnim. Ako i dalje vidite promjenu boje, jednostavno ponovite gornje korake za drugo namakanje. Kao i kod kemijske reakcije koja je uopće proizvela potamnjenje, ova metoda uklanjanja također je posljedica kemijske reakcije između aluminija i srebra. Budući da je aluminij aktivniji od srebra, on ponovno pretvara tamni sloj u srebro.

Ocat i aluminijska folija

Ova jednostavna metoda koristi samo dva sastojka: ocat i vodu. Trebat će vam i aluminijska folija, mala tava i krpa ili ručnik. Obložite tavu aluminijskom folijom (pazite da sjajna strana bude okrenuta prema gore). Pomiješajte jednu litru vode s jednom šalicom octa u tavi i zagrijte do vrenja  (održavajte ovaj omjer ako trebate napraviti veću seriju.) Stavite potamnjele srebrne predmete u otopinu i ostavite da se namaču pet minuta. Isključite štednjak i izvadite srebro kada se voda ohladi. Čistom krpom ili ručnikom temeljito osušite srebrninu.

Soda bikarbona i voda

Umjesto kemijske reakcije, ova se metoda oslanja na abraziju, fizički proces, za uklanjanje mrlja. Pomiješajte sodu bikarbonu i vodu u maloj posudi dok ne dobijete konzistenciju poput paste. Dodajte još sode bikarbone da se zgusne, ili obrnuto, dodajte više vode da razrijedite.

Nakon što je tekstura odgovarajuća, utrljajte pastu na potamnjelo srebro dok ne bude ulašteno. Za lakše čišćenje, polirajte preko ručnika.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.