no planet b tportal
menu
Mindfulness

Kako pomoći tinejdžerima da prakticiraju svjesnost

1. kolovoza 2023. • ~5 min

Svatko se u posljednje vrijeme osjeća pod stresom, a tinejdžeri nisu iznimka. Tinejdžeri osjećaju mnogo osjećaja - tugu, ljutnju, olakšanje, dosadu, frustraciju, lakoću, iritaciju - popis se nastavlja. Kada su sve te emocije prisutne bez svjesnosti, to može postati malo previše. S mindfulnessom možemo prepoznati: 'Osjećam se ljuto'.' A onda možemo zastati i razmisliti koja bi nam podrška mogla biti potrebna u tom trenutku. Ali tinejdžerima će možda trebati mala…

Svatko se u posljednje vrijeme osjeća pod stresom, a tinejdžeri nisu iznimka. Tinejdžeri osjećaju mnogo osjećaja – tugu, ljutnju, olakšanje, dosadu, frustraciju, lakoću, iritaciju – popis se nastavlja. Kada su sve te emocije prisutne bez svjesnosti, to može postati malo previše. S mindfulnessom možemo prepoznati: ‘Osjećam se ljuto’.’ A onda možemo zastati i razmisliti koja bi nam podrška mogla biti potrebna u tom trenutku.

Ali tinejdžerima će možda trebati mala pomoć da shvate kako biti svjesni, a izgradnja prakse svjesnosti pomoći će im u upravljanju stresom i mentalnim zdravljem. Evo kako natjerati svog tinejdžera (ili sebe, ako ste tinejdžer) da počnete s meditacijom i drugim ključnim strategijama za smanjenje stresa.

Pomozite im da razumiju dobrobiti prakse svjesnosti

Meditacija i druge prakse svjesnosti često se povezuju s oslobađanjem od stresa, ali može se dobiti mnogo više. Svjesnost nam nudi način da stvarno shvatimo kako funkcioniraju naši umovi, emocije i živčani sustav. To je pomalo kao dobivanje korisničkog priručnika za njihov mozak. Kad mogu razumjeti kako njihov sustav funkcionira, zašto su ponekad ljuti, zašto im toliko smeta kada im prijatelj ne odgovara na poruku ili zašto su toliko ljuti rastreseni kada pokušaju čitati udžbenik iz kemije, osjećaju se osnaženijim.

Pomnost također može pružiti mnoge praktične prednosti koje će tinejdžeri cijeniti. Svjesnost poboljšava kreativnost i rješavanje problema, a može pomoći i kod polaganja ispita poboljšavajući prisjećanje pamćenja. Elitni i profesionalni sportaši i drugi izvođači rutinski meditiraju kako bi se oslobodili stresa, poboljšali svoje vještine i postigli izvrsnu izvedbu.

Pokažite im kako se to radi

Vaš bi tinejdžer mogao biti otvoreniji za meditaciju i druge prakse svjesnosti ako vide kako vam to koristi. Najbolji način na koji ćete svog tinejdžera naučiti svjesnosti je da ga sami „modelirate“. Ako ste pod stresom i reaktivni, to će utjecati na vašeg tinejdžera bez obzira koliko meditiraju. Ljudski živčani sustav je kolektivni živčani sustav, a naša su emocionalna stanja zarazna, lako možemo ‘uhvatiti’ uznemirenost i stres drugih.

Odvojite vrijeme za sanjarenje

Tinejdžerima pomnost može pomoći da se vrate u svoje maštovitije ja. Djeca imaju sjajnu maštu, ali tinejdžeri dođu do točke kada počnu vjerovati da se ne mogu pretvarati. Poruka koju dobivaju je: ‘Uozbiljite se i prestanite s tim fantazijama.’ Svi mi koristimo svoju maštu, ali vjerojatnije je da ćemo katastrofizirati nego se usredotočiti na dobro. Naš je mozak bio ožičen za negativnost pa nam je potrebna praksa u fokusiranju na dobre stvari.

Dnevnik zahvalnosti odličan je način da se tinejdžerima pomogne da se usredotoče na ono što ide kako treba. Ali ako vaš tinejdžer ne osjeća koncept dnevnika, mogli bi to staviti u drugi oblik—mogu napraviti posebnu kutijicu s malim komadićima papira na koje bi napisali nešto na čemu su, na primjer, zahvalni.

Neka vaše meditacije budu kratke i jednostavne

Meditacija ne mora zahtijevati poseban prostor za meditaciju ili izdvajanje velikog dijela vremena u danu. Čak i minuta ili dvije dubokog disanja mogu biti od velike pomoći. Odaberite mirno mjesto bez prekida. Koristite svoj telefon kao mjerač vremena i odvojite dvije ili tri minute. Ne morate prekrižiti noge ili reći ohm – samo sjednite ili lezite. Umirujuća glazba može djelovati umirujuće u pozadini. Samo gledajte preko sobe i nekoliko puta polagano duboko udahnite. Obratite pozornost na to kako se osjećate, obratite pozornost na svoje disanje. Vaš će um početi govoriti: ‘Ovo je ludo, ona ništa ne radi.’ Umjesto da osuđujete, samo se vratite disanju. Za početak počnite s meditacijom dvije do tri minute jednom dnevno, a zatim radite do 15 minuta polako, svojim tempom. U idealnom slučaju, najviša granica je 20 minuta, više od toga opada koncentracija.

Napravite vlastitu mantru svjesnosti

Ako vam je samo fokusiranje na disanje previše čudno, smislite frazu koju ćete stalno ponavljati, a koja ima značenje za vašeg tinejdžera. Upotrijebite nešto tradicionalno poput “Ja sam miran i smiren” ili “U ovom trenutku sam OK” ili pokušajte nešto drugo što je značajno i pozitivno za vas.

Pronađite različite načine da budete svjesni

Ako meditacija ne djeluje na vašeg tinejdžera, neka iskoristi drugu priliku da ostane povezan. Posebnost, prisustvovanje sadašnjem trenutku sa znatiželjom i ljubaznošću, može se prakticirati formalno, a također može biti način na koji se živi tijekom dana. Pažljivo bojanje s mandalama ili zamršenim uzorcima može djelovati umirujuće kada se radi s punom pažnjom. Ili možete eksperimentirati s pažljivim jedenjem, obraćajući pozornost na hranu dok je pripremate i jedete.

Ako vaš tinejdžer izlazi vani i ide u šetnju, mogli bi probati svjesno hodati, ostavite slušalice kod kuće i jednostavno hodajte vani i primjećujte mirise, zvukove i osjete na otvorenom. 

Sve dok je to nešto pozitivno — i nešto što vole raditi — to bi za njih mogao biti savršen način da izgrade praksu svjesnosti koja im može pomoći.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.