no planet b tportal
menu
Living

Kako postići top formu, a pritom i očuvati okoliš?

5. travnja 2023. • ~4 min

U pokušaju da živite ekološki prihvatljivijim i održivijim životom, poznate su vam pozitivne promjene poput recikliranja i ponovne upotrebe, podržavanja malih lokalnih tvrtki, uštede energije kod kuće i slično. Sve ovo može vam pomoći da počnete živjeti život bez zagađenja, ali postoji još jedna promjena koja može imati veliki utjecaj. Možete odlučiti i ozeleniti svoju fitness rutinu. Postoji mnogo načina da živite fitness stilom života, a vaši izbori mogu imati…

U pokušaju da živite ekološki prihvatljivijim i održivijim životom, poznate su vam pozitivne promjene poput recikliranja i ponovne upotrebe, podržavanja malih lokalnih tvrtki, uštede energije kod kuće i slično. Sve ovo može vam pomoći da počnete živjeti život bez zagađenja, ali postoji još jedna promjena koja može imati veliki utjecaj. Možete odlučiti i ozeleniti svoju fitness rutinu.

Postoji mnogo načina da živite fitness stilom života, a vaši izbori mogu imati veliki utjecaj na vaš život i svijet oko vas. Možete odabrati odlazak u teretanu kojoj je doista stalo do poboljšanja energetske učinkovitosti i korištenja održivih rješenja. Također možete napraviti male, ali snažne promjene u svom svakodnevnom životu. Evo nekih svježih ideja kako možete učiniti svoj režim tjelovježbe zelenijim, a istovremeno postići svoje zdravstvene ciljeve.

Odbacite plastičnu bocu vode

Ako ste aktivan pojedinac, a pogotovo ako živite fitness stilom života, onda vjerojatno znate da je odgovarajuća hidratacija najvažnija za uspjeh vježbanja, kao i za dugoročno zdravlje. Morate hidratizirati i hraniti svoje tijelo tijekom dana kako biste imali najbolje rezultate. Posebno se morate hidrirati tijekom treninga kako biste održali svoju razinu energije na vrhuncu. 

Ali jedna od najgorih stvari koje možete učiniti je hidratizirati se tradicionalnom plastičnom bocom koja je stvarno dobra samo za nekoliko upotreba, a velike su šanse da ćete je jednostavno baciti nakon vježbanja. Ta plastična boca brzo postaje dio globalnog problema zagađenja plastikom, problem koji možete riješiti prelaskom na višekratnu bocu za vodu. To može biti staklena boca sa zaštitnim omotom ili boca od nehrđajućeg čelika koja će zadržati svježinu sadržaja i moći ćete je koristiti godinama.

Smanjite otpad planiranjem svoje prehrane

Još jedan sjajan način na koji možete maksimizirati svoj učinak na treningu i poboljšati svoje zdravlje je organiziranje i planiranje obroka. Planiranjem obroka unaprijed, možete unaprijed kupiti namirnice i držati se strogog popisa za kupovinu. To vam omogućuje da iskoristite sve što kupite umjesto da bacate hranu, što je jedan od najboljih načina za polagani prijelaz na način života bez otpada.

Uz ponovnu upotrebu, recikliranje i prenamjenu, možete koristiti ovaj organizirani pristup prehrani kako biste dugoročno uštedjeli novac i osigurali da hrana koju kupite nije bačena. Da biste to postigli, možete naučiti pripremati svoje obroke za nadolazeći tjedan i stvoriti rutinu prehrane koja će vam olakšati pridržavanje popisa za kupovinu.

Nosite odgovarajuću, izdržljivu sportsku odjeću

Postoji mnogo razloga zašto osobni treneri preporučuju ljudima da nose odgovarajuću odjeću za svoje treninge, a to nije da izgledaju cool ili da bacaju novac na popularne marke. Ova vrsta odjeće posebno napravljena da izdrži stres rigorozne vježbe, te će vam stoga služiti jako dugo.

Vježbajte na otvorenom

Posljednje, ali ne manje važno, ne ograničavajte svoje treninge na svoj dom ili teretanu. Svakako iskoristite vanjske prostore i prijeđite na vježbe na otvorenom. Maknite se od gradske vreve i vježbajte u prirodi gdje možete pomladiti svoj um, ali i tijelo. Dok ste tamo, možete pomoći u čišćenju smeća koje nađete putem ili se možete pridružiti grupi koja organizira fitness izlete.

Mnogo je načina na koje možemo dati svoj doprinos očuvanju okoliša i očuvanju dragocjenih prirodnih resursa. Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti je učiniti svoju fitness rutinu što ekološki prihvatljivijom, stoga svakako upotrijebite ove savjete kako biste poboljšali svoju prehranu i trening. To neće koristiti samo vašem dugoročnom zdravlju, već i zdravlju planeta.