no planet b tportal
menu
Mindfulness

Kako potaknuti svoju djecu da postanu ekološki osvješteniji

4. travnja 2023. • ~4 min

Roditelji znaju da su djeca poput spužve i lako upijaju svijet oko sebe. Oni uče gledajući, a ako im date primjer, nadamo se da će početi oponašati vaše pozitivno ponašanje. Jedan od načina na koji možete usmjeriti svoju djecu je da ih potaknete da postanu „zeleniji“ i žive ekološki prihvatljivijim načinom života. Male promjene koje napravite oko kuće mogu na kraju imati veliki utjecaj na vašu obitelj. Napravite zajedno ekološke…

Roditelji znaju da su djeca poput spužve i lako upijaju svijet oko sebe. Oni uče gledajući, a ako im date primjer, nadamo se da će početi oponašati vaše pozitivno ponašanje. Jedan od načina na koji možete usmjeriti svoju djecu je da ih potaknete da postanu „zeleniji“ i žive ekološki prihvatljivijim načinom života. Male promjene koje napravite oko kuće mogu na kraju imati veliki utjecaj na vašu obitelj.

Napravite zajedno ekološke proizvode za čišćenje

Jedan od načina da poboljšate okoliš, kao i svoje kućanstvo, jest ograničiti broj opasnih materijala koje koristite. Ovo možete lako započeti s vašim priborom za čišćenje, a dobra vijest je da postoje mnogi pribori koje možete napraviti kod kuće. Jedan od načina da svoju djecu oduševite uvođenjem ekološki prihvatljivih promjena jest da im dopustite da vam pomognu u izradi ekoloških proizvoda za čišćenje. Jednostavna rješenja za čišćenje uključuju predmete koje možda već imate pri ruci, poput bijelog octa, sode bikarbone, eteričnih ulja i limuna. Svoju djecu možete uključiti u miješanje sastojaka ako su dovoljno stari za to, a mogu vam čak pomoći u odabiru mirisa za završne detalje.

Prijeđite na električni automobil s rješenjima za punjenje električnih vozila

Korisno je razgovarati sa svojom djecom o električnim automobilima i kako oni mogu biti dobri za okoliš. Ako ste se prebacili na električni automobil, može biti dobra ideja da imate instalirana rješenja za punjenje električnih vozila u svom domu radi vaše udobnosti, tako da se ne morate uvijek oslanjati na javne stanice za punjenje. Ako su vaša djeca dovoljno stara, možete razmotriti pozitivne strane posjedovanja potpuno električnog automobila, kao što je to što ne ispuštaju štetne tvari i ne trebaju gorivo, što štedi obiteljski novac.

Učinite recikliranje zabavnim

Recikliranje je nešto što bi sve obitelji trebale steći u naviku jer sprječava zagađenje i smanjuje otpad iz kućanstva koji se šalje na odlagališta. Obitelji se mogu dobro zabaviti kada je riječ o recikliranju i pronaći kreativne alternativne namjene za predmete koje biste inače bacili u smeće. Postoji mnogo stvari koje možete učiniti s recikliranim predmetima kao obitelj, uključujući izgradnju robota, izradu hranilice za ptice, izradu rukotvorina kao što su zečići od rola toaletnog papira i prenamjenu stare odjeće, kao što je pretvaranje stare košulje u veliku torbu. Možete potaknuti djecu da više recikliraju dopuštajući im da budu kreativni i nagrađujući ih za njihovo pozitivno ponašanje.

Započnite obiteljski vrt

Sadnja vrta nešto je u čemu mogu uživati roditelji i djeca svih uzrasta. Ne samo da vrtlarstvo ima mnogo pozitivnih zdravstvenih dobrobiti, poput smanjenja stresa i sagorijevanja kalorija, već ima i mnoge pozitivne utjecaje na okoliš. Vrt pomaže u promicanju čistog zraka, smanjuje ugljični otisak i stvara ekosustav za kukce i ptice. Da biste započeli vrt, trebali biste smisliti plan za ono što želite posaditi, a zatim odabrati mjesto za početak sadnje. Ako želite pokrenuti povrtnjak, svakako uključite povrće koje vaša djeca rado jedu kako bi mogla sudjelovati u procesu od početka do kraja. Pobrinite se da pripremite područje na kojem želite postaviti vrt tako da očistite tlo od korova i busena. Također se želite pobrinuti da svoje biljke posadite u pravo vrijeme, kako bi imale vremena za rast.

Uživajte u prirodi zajedno

Obiteljsko uživanje ne mora uvijek uključivati vožnju nekamo i trošenje puno novca. Obiteljsko vrijeme možete provesti tako što ćete jednostavno biti na otvorenom i uživati u svemu što priroda nudi. Mogućnosti su beskrajne kada je u pitanju boravak na otvorenom. Možete organizirati piknik, otići na plažu, na obiteljsko planinarenje ili zajedno gledati zalazak sunca. Jednostavni trenuci u prirodi zasigurno će stvoriti trajna sjećanja.