no planet b tportal
menu
Living

Kako reciklirati svoje božićne lampice?

10. siječnja 2023. • ~2 min

Nije u redu staviti božićne lampice u kantu za smeće. Možda su prestale raditi ili možda zamjenjujete žarulje sa žarnom niti sigurnijim, energetski učinkovitijim LED diodama. U svakom slučaju, nakon uljepšavanja toliko blagdanskih sezona tijekom godina, može se činiti pomalo hladnim jednostavno ih baciti. Zapravo, osim nedostojnosti, postoje i konkretniji razlozi da niti božićnih lampica ne odbacite sa svojim smećem. Zajedno sa staklom, plastikom i bakrom koji se mogu reciklirati,…

Nije u redu staviti božićne lampice u kantu za smeće. Možda su prestale raditi ili možda zamjenjujete žarulje sa žarnom niti sigurnijim, energetski učinkovitijim LED diodama. U svakom slučaju, nakon uljepšavanja toliko blagdanskih sezona tijekom godina, može se činiti pomalo hladnim jednostavno ih baciti.

Zapravo, osim nedostojnosti, postoje i konkretniji razlozi da niti božićnih lampica ne odbacite sa svojim smećem. Zajedno sa staklom, plastikom i bakrom koji se mogu reciklirati, one često sadrže male količine olova, otrovnog metala koji se koristi u nekim presvlakama od polivinil klorida (PVC) za povećanje fleksibilnosti.

Srećom, sada imamo nekoliko opcija za recikliranje starih božićnih lampica, čime pomažemo našim vrijednim žaruljama i diodama da izbjegnu odlagalište, a istovremeno pošteđujemo okoliš od njihovih toksičnih i bionerazgradivih komponenti.

Pokušajte s lokalnim vlastima

Kao prvi korak, možete se obratiti svom komunalnom uredu za kruti otpad ili drugom lokalnom državnom tijelu, koje bi moglo imati najnovije informacije o lokalnim opcijama za recikliranje elektronike. Reciklažno dvorište također bi moglo pomoći. Čak i ako vaš lokalni program recikliranja ne prihvaća elektroniku, neki objekti prihvaćaju stare božićne lampice ako ste ih voljni donijeti.

Pitajte lokalne tvrtke

Također bi bilo vrijedno nazvati obližnje trgovine hardverom i opremom za dom kako biste vidjeli prihvaćaju li božićne lampice za recikliranje. 

Izradite rasvjetu za ostatak godine

Vjerojatno najdragocjeniji način na koji možete iskoristiti božićne lampice jest DIY projekt koji će vam trajati čitavu godinu. Iskoristite lijepe vaze ili okrugli akvarij (koji je ionako štetan za boravak ribica). Postavite lampice tako da već na samom dnu vaze bude bogati sloj, a zatim nadopunjujte detaljima po vlastitom izboru. Bilo da se radi o dragim ukrasima, suhom cvijeću ili kamenju, postavljajte tako da popunite čitav prostor vaze lampicama i detaljima. Bez imalo muke ste dobili dekorativan komad koji može uvijek pružati romantičnu dozu rasvjete, bez obzira na doba godine.