Kako se klimatska kriza odrazila na blagdanski ručak? Purani pod stresom, brusnice ‘spržene’
Sve veće temperature, suša i sve veći troškovi energije ugrožavaju omiljenu hranu na božićnom jelovniku.
Sve veće temperature, suša i sve veći troškovi energije ugrožavaju omiljenu hranu na božićnom jelovniku.
Mnogi ključni sastojci za božićnu večeru pogođeni su klimatskim promjenama zbog kojih su prinosi smanjeni ili su poljoprivrednici prisiljeni uvesti prilagodbe.
Evo kako klima mijenja naše svečane obroke.
Purani su pod stresom zbog porasta temperature
Farme purana u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u bore se s rastućim temperaturama posljednjih godina.
Vruća ljeta u Britaniji rezultirala su sve većim stresom ptica. Zbog toga se životinje više znoje – zbog čega gube na težini i povećavaju cijenu mesa.
Na cijene purana posredno utječu i skokoviti računi za plin, što poskupljuje održavanje inkubatora za piliće, piše Euronews.
U SAD-u je populacija divljih purana pala za oko 18 posto između 2014. i 2019., prema The Wildlife Society.
Kao i u Ujedinjenom Kraljevstvu, uzgojeni purani također trpe vrućinu – a cijene hrane rastu zbog propadanja usjeva.
Brusnice su ‘spržene’ od ljetnih vrućina
U SAD-u je proizvodnja brusnica pogođena visokim temperaturama. Steve Ward, druga generacija uzgajivača brusnica u Massachusettsu, rekao je da se farmeri moraju prilagoditi promjenjivoj klimi.
Massachusetts Cranberries, grupa koja zagovara industriju, rekla je da je to možda dovelo do niže žetve ove godine.
‘Imali smo neke izazove s dijelom vrućeg vremena i imali smo jedno od najdužih sušnih razdoblja koje smo ikada imali’, rekao je Ward.
‘Imamo više skupljenih dana od 90 stupnjeva [32 stupnja Celzijusa]. Biljke brusnice jednostavno ne vole takvo vrijeme. Naše su prosječne temperature, osobito noću, više. Brusnice trebaju niže temperature noću.’
Vruća ljeta rezultiraju ‘opekotinama bobica’, što voće čini osjetljivijim na gljivične bolesti i uzrokuje njegovo truljenje, navodi se u izvješću Sveučilišta Wisconsin.
To također znači manje povoljne uvjete za kukce poput pčela koje oprašuju biljke i povoljnije uvjete za štetočine poput brusničnog žiška koji oštećuju plodove.
Urod prokulice smanjen je zbog klimatskih promjena
Proizvodnja prokulice u UK-u na sličan je način ugrožena klimatskim promjenama. Visoke temperature otvaraju vrata štetnicima koji mogu desetkovati ili potpuno uništiti žetvu.
To se dogodilo 2016., kada su dijamantni moljci ‘superštetočine’ uništili usjeve izdanaka, što je rezultiralo gubitkom od čak 60 posto za neke poljoprivrednike.
Veće varijacije u temperaturi također su problem za klice, s ekstremnim vremenskim uvjetima 2022. godine koji uzrokuju da najmanje omiljeno božićno povrće bude manje.
Kesten je osjetljiv na vrućinu i sušu
Pečeni kesteni klasična su božićna hrana diljem Europe i SAD-a. Ali visoke temperature i suša štete žetvi.
U Grčkoj vrućina i nedostatak padalina sprječavaju sazrijevanje kestena i smanjuju prinose za čak 90 posto.
Očekuje se da će žetva u zemlji pasti na oko 15.000 tona 2024. godine – polovica prosjeka u proteklih pet godina – prema istraživanju Sveučilišta u Tesaliji.
Slična je priča u Španjolskoj, Francuskoj i Portugalu gdje su klimatske promjene također rezultirale nekim od najtoplijih zima i ljeta ikada zabilježenih.
Znanstvenici su razvili pečeni krumpir otporan na toplinu
Ako je krumpir glavna namirnica vaše božićne večere, konačno ima dobrih vijesti.
Znanstvenici sa Sveučilišta Illinois i Sveučilišta Essex razvili su varijantu otpornu na toplinu koja može proizvesti 30 posto više krumpira kada je pod ekstremnim stresom.
Istraživači su otkrili da čak i kada su pogođeni toplinskim valovima, usjevi prilagođeni procesom zvanim fotorespiracija cvjetaju.
Tim se nada da će rezultati povećati sigurnost hrane u Velikoj Britaniji i drugdje – i to ne samo za Božić.