no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Kako su sateliti potpuno promijenili način na koji doživljavamo i štitimo planet

5. rujna 2022. • ~3 min

Prije pedeset godina, znanstvenici iz SAD-a su lansirali satelit koji je u potpunosti promijenio naše viđenje svijeta. Taj satelit, naziva Landsat, nam je dao priliku da u najmanje detalje vidimo svaki pedalj Zemlje te na svoje oči vidimo posljedice šumskih požara, krčenja šuma i svih ostalih načina na koje ljudska vrsta utječe na planet. Uslijedilo je lansiranje još osam Landsat satelita te danas možemo vrlo dobro pratiti promjene koje Zemlja…

Prije pedeset godina, znanstvenici iz SAD-a su lansirali satelit koji je u potpunosti promijenio naše viđenje svijeta. Taj satelit, naziva Landsat, nam je dao priliku da u najmanje detalje vidimo svaki pedalj Zemlje te na svoje oči vidimo posljedice šumskih požara, krčenja šuma i svih ostalih načina na koje ljudska vrsta utječe na planet. Uslijedilo je lansiranje još osam Landsat satelita te danas možemo vrlo dobro pratiti promjene koje Zemlja prolazi. 

Podaci koje sateliti šalju koriste se za praćenje svih negativnih posljedica ljudskog djelovanja i pomažu znanstvenicima i stanovništvu da na vrijeme prepoznaju pojave koje se ne bi primijetile gledajući sa Zemlje. Donosimo tri primjera kako je projekt Landsat utjecao na način na koji vidimo svijet.

Promjene u Amazonskoj prašumi

2015. godine započeo je projekt izgradnje brane Belo Monte duboko u Amazonskoj prašumi. Lokalna plemena koja na tom području obitavaju primijetila su kako rijeka Xingu, koja im je glavni izvor ribe za prehranu i glavni vodeni put za transport ljudi i robe, počinje gubiti snagu i količinu vode. Uzvodno od meandra uz koji plemena žive planiran je novi kanal koji bi većinu toka rijeke vodio direktno do brane, potpuno zaobišavši meandar.

Investitor koji je gradio branu tvrdio je da promjena toka rijeke koju je gradnja uzrokovala nema nikakav utjecaj na količinu ribe u rijeci. No satelitske slike s Landsata su ga itekako demantirale. Podaci sa satelita jasno su prikazali da je gradnja novih kanala potpuno promijenila hidrologiju rijeke i tako ugrozila boljitak domorodačkog stanovništva i da se projekt mora promijeniti.

Razlike u intenzitetu toplinskih valova u gradovima

Instrumenti na satelitima također mogu mjeriti temperature na tlu te tako znanstvenici mogu označiti posebna područja na koja globalno zatopljenje utječe više nego na ostale. 

Otkrili su da unutar gradova postoje četvrti koja proživljavaju veće topline nego neka druga koja su u blizini. Jasno je prikazano da su jedan od faktora koji na to utječu količina zgrada, prometnica i zelenih površina. Identifikacija četvrti koje bi bile prve na udaru toplinskih valova bitna je jer pomaže u pripremi stanovništva i organiziranju programa poput centara za hlađenje, povećanja hitnih službi i slično.

Nestale šume

Sateliti mogu iz godine u godinu bilježiti promjene u krajoliku u područjima koja su ljudima fizički teško dostupna. Tako su primijetili ogromne količine umirućih šuma u močvarnim područjima na istočnoj obali SAD-a. Primijećen je gubitak čak deset posto šumovitog močvarnog tla u rezervatu Alligator River u Sjevernoj Karolini tijekom posljednjih 35 godina. Radi se o zaštićenom području u kojem nema ljudskog djelovanja pa je zaključeno kako su klimatske promjene jedini uzrok takvoj pojavi. Podizanje razine mora dovodi do povećanja količine slane vode koja dolazi u ta područja, što šteti tlu i uništava lokalnu floru. 

Landsat sateliti zaslužni su još za mnoga saznanja o promjenama širom planeta, od velikih požara na Aljasci do utjecaja ratnog sukoba na Ukrajinska žitna polja. Podaci sa satelita donose revolucionarnu korisnost u traženju rješenja za te i slične globalne krize. 


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.