no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Kako su uragani dobili imena i zašto su najčešće ženska?

11. kolovoza 2022. • ~3 min

Neki od najozloglašenijih zlikovaca u američkoj povijesti poznati su samo po jednom ženskom imenu. Od Betsy i Camille do Katrine, Ikee i Sandy, njihova je ostavština toliko urezana u našu kolektivnu memoriju da je potrebno samo nekoliko slogova da se prisjetimo strašnih dana kada su se ti uragani obrušili na američko kopno. Ali odakle dolaze imena uragana? Zašto dajemo ljudska imena nasilnim, bezumnim masama vode i vjetra? I kako se…

Neki od najozloglašenijih zlikovaca u američkoj povijesti poznati su samo po jednom ženskom imenu. Od Betsy i Camille do Katrine, Ikee i Sandy, njihova je ostavština toliko urezana u našu kolektivnu memoriju da je potrebno samo nekoliko slogova da se prisjetimo strašnih dana kada su se ti uragani obrušili na američko kopno.

Ali odakle dolaze imena uragana? Zašto dajemo ljudska imena nasilnim, bezumnim masama vode i vjetra? I kako se odlučuje koje ime koristiti? Praksa datira iz 1950-ih, iako su ljudi stoljećima davali imena tropskim ciklonama.

Prije 1940-ih samo su najgore oluje dobivale imena, obično na temelju mjesta ili doba godine u koje su pogodile kopno. Bio je uragan Sea Islands 1893., Veliki uragan Galveston 1900., uragan Miami 1926. da spomenemo samo neke. Znanstvenici i prognostičari često su dodjeljivali neslužbene brojeve tropskim ciklonima. Tropska oluja jedan, uragan dva, i slično, ali praksa korištenja pamtljivijih i srodnijih imena nije započela sve do 1950. godine.

To je bila prva godina kada su atlantski tropski cikloni dobili službena imena, iako još uvijek nisu bila ljudska. Ova početna imena preuzeta su iz fonetske abecede zajedničke vojske/mornarice, tako da je sezona 1950. sadržavala tako bizarno nazvane oluje kao što su Hurricane Dog, Hurricane Easy, Hurricane Jig, Hurricane Item i Hurricane Love. Početkom listopada bila je i tropska oluja How.

Ta se tradicija nastavila dvije godine, ali je imala očigledan nedostatak: isti popis imena recikliran je svake godine, tako da su sezone 1950.-’52. prikazivale Hurricane Able barem do Hurricane Foxa. To je postalo zbunjujuće, pa je 1953. američki Nacionalni centar za uragane počeo koristiti ženska ljudska imena, što se pokazalo daleko uspješnijim. Ne samo da je olakšao identifikaciju oluje, već je pomogao vlastima i novinskim kućama u širenju upozorenja te je pomogao javnosti da obrati pozornost na njih.

“Pretpostavlja se da su imena daleko lakša za pamćenje od brojeva i tehničkih izraza”, objašnjava Svjetska meteorološka organizacija (WMO) na svojoj web stranici. “Mnogi se slažu da dodavanje imena olujama olakšava medijima izvještavanje o tropskim ciklonima, povećava interes za upozorenja i povećava spremnost zajednice”.

Prva imena uragana često su bila inspirirana suprugama prognostičara, no 1979. dodana su muška imena. WMO sada nadzire glavni popis imena, na kojem se izmjenjuju muška i ženska imena; šest popisa godišnje se izmjenjuje u Atlantiku, tako da su se imena iz 2015. ponovno koristila 2021. 

Ali kada je ciklon dovoljno jak, njegovo se ime može povući u počast žrtvama i preživjelima. Sedamdeset i osam imena atlantskih uragana povučeno je od 1954. godine, uključujući 29 od 2000. Među najzloglasnijim umirovljenim imenima uragana su Audrey (1957.), Betsy (1965.), Camille (1969.), Hugo (1989.), Andrew (1992.), Ivan (2004), Katrina (2005), Ike (2008), Irene (2011) i Sandy (2012).


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.