no planet b tportal
menu
Mindfulness

Kako upotrijebiti dnevnik za svjesnost da biste smanjili anksioznost

18. travnja 2023. • ~8 min

Misliti ili se osjećati pozitivno nije lako, pogotovo ako stvari ne idu kako treba. Ali treba nastaviti, raditi na svom putu da se osjećamo bolje i naučiti nositi se s problemima i gnjavažama. Postoje stvari koje možemo učiniti da nam pomognu zadržati bistrinu uma i pozitivan pogled na život, unatoč svim nevoljama. Postoje postupci i stvari koje čovjek može učiniti kako bi ostao pozitivan, živio s radošću i obuzdao sve…

Misliti ili se osjećati pozitivno nije lako, pogotovo ako stvari ne idu kako treba. Ali treba nastaviti, raditi na svom putu da se osjećamo bolje i naučiti nositi se s problemima i gnjavažama. Postoje stvari koje možemo učiniti da nam pomognu zadržati bistrinu uma i pozitivan pogled na život, unatoč svim nevoljama.

Postoje postupci i stvari koje čovjek može učiniti kako bi ostao pozitivan, živio s radošću i obuzdao sve negativne emocije. Neke su stvari jednostavne, poput dobrog sna, pomaganja u zajednici, obavljanja nekih aktivnosti poput kupovine, pregledavanja Facebooka ili gledanja vijesti. Možete ići na neke tečajeve i biti jogi. Radeći stvari učinit ćemo da se osjećamo bolje u vezi samih sebe. Može se pokušati s drugim stvarima i prekinuti dnevnu rutinu, poput prakticiranja meditacije koje nam omogućuje osjećaj samosvijesti. Oslobađa nas misli koje nas muče, dopuštajući nam da se držimo pozitive.

Još bolje je prakticirati aktivnosti za koje je dokazano da promiču i produbljuju samosvijest, pomažu nam da budemo svjesni sebe i uče nas da dodatno kultiviramo pozitivnost. Stvari koje će nas natjerati da u novom stvaranju sebe pobjegnemo iz stiska negativnosti i nastavimo uživati u životu kakav jest. Jedna takva vrsta aktivnosti je pisanje dnevnika.

Što je pisanje Journal dnevnika i po čemu se razlikuje od dnevnika? Dnevnik je jednostavno pripovijedanje događaja, ono što radite u određeno vrijeme. Journaling je, s druge strane, metodično pisanje stvari i ideja, kronološki, ali ne nužno tako. Ovaj tip dnevnika omogućuje više razmišljanja i više pažnje na događaje i stvari.

Za ilustraciju, zamislite određeni događaj u danu ili mjesecu, na primjer čitanje knjiga. Dnevnički zapis će vjerojatno uključivati datume dana, kao i naslov knjige i njenog autora. Journaling će, s druge strane, uključivati druge unose i opširnije informacije. Može uključivati stvari koje ste otkrili i naučili ili čak njihov utjecaj na vaš život. Zapisati ideju na papir i staviti riječi i rečenice u dnevnik je zaista meditativno. Zahtijeva promišljeno razumijevanje iskustva koje promišljanje produbljuje.

Kako započeti dnevnik ljubavi prema sebi?

Primjer Journalinga je dnevnik ljubavi prema sebi te je izvrstan način izražavanja misli. To je također izvrstan način vježbanja za daleko, ozbiljnije vrste dnevnika kao što je vođenje svjesnog dnevnika. Lako je i teme su jednostavne u dnevniku ljubavi prema sebi. Morate napisati “prompte”, različita pitanja ili teme na koje morate odgovoriti. U dnevniku ljubavi prema sebi te se teme mogu podijeliti na sljedeće. Može se početi opisivati sebe, izgled, osobnost. Može se napraviti popis pozitivnih osobina, slabosti, želja ili čak strahova. Sve u svemu, to je rasprava o tome što imate o sebi. Može odgovoriti na pitanja poput ‘kako izgledam?’, ‘što mi se sviđa na sebi?’, vaše najveće prednosti i slično.

Ideja o sebi

Upute o ovoj temi odnose se na to kako vidite ili percipirate sebe. Govori o atributima po kojima mislite da ste poznati. Govori o onim osobinama koje vas čine simpatičnim ili dragim.

Upute pod ovom temom uključuju pitanja kao što su “kako bi te tvoji prijatelji opisali?”, što im se najviše sviđa na tebi?”, što je ono što tvoja obitelj najviše voli na tebi?” i slično.

Navike i ciljevi

Ove dvije teme sadrže upute o tome što obično radite ili planirate raditi, koje aktivnosti volite. Također raspravlja o nečijim ciljevima i svemu što treba i želi postići. Popis stvari koje treba obaviti, kao i nada i snova.

Događaji

Upute o ovoj temi obično govore o važnim stvarima koje su se dogodile u vašem životu i njihovom utjecaju na vas. Također govori o stvarima za koje ste uistinu i zaista zahvalni što ih imate ili što se događaju. Također govori o stvarima koje smo već postigli, kao io budućim stvarima i događajima. Ukratko, dnevnik ljubavi prema sebi je dnevnik za otkrivanje sebe. Obraćanjem pažnje na stvari i događaje može se produbiti razumijevanje samog sebe. Još jedan oblik vođenja dnevnika je vođenje dnevnika svjesnosti.

Što je Mindfulness Journaling?

“Mindfulness”, kako ga je opisao američki profesor Jon Kabat-Zinn, je promišljeno “obraćanje pažnje” na sadašnji trenutak i njegovo kontinuirano odvijanje. To je onda svijest o tome što se događa sa svijetom i okolinom, te kako je to povezano sa samim sobom. Vođenje dnevnika svjesnosti odnosi se na samog sebe, koje je svjesno o svijetu i svojoj okolini. Pomno vođenje dnevnika znači stvaranje potrebne samosvijesti za produbljivanje našeg promišljanja o sebi, svijetu i okolini. Budući da je vođenje dnevnika svjesnosti usmjereno na povećanje svijesti, pomoći će vam da organizirate svoje misli. Pomoći će vam da se usredotočite i koncentrirate na temu o kojoj želite razgovarati ili je razraditi. Vođenje svjesnog dnevnika pomaže u vježbanju vaše koncentracije i pažnje na detalje.

Je li vođenje dnevnika oblik svjesnosti

Samo vođenje dnevnika već je oblik svjesnosti. Kao što je prije spomenuto, pisati dnevnik znači već biti svjestan stvari, svijeta i okoline. Ali osim svjesnosti, samo vođenje dnevnika već sadrži aspekt svjesnosti kako ga je opisao profesor Kabat-Zinn. Vođenje dnevnika zahtijeva razmišljanje, pravilan poredak misli, bilježenje događaja, popis obaveza, razmišljanje o korisnim pitanjima. Kao takvo, samo vođenje dnevnika je svjesnost u praksi. Sam čin potiče tu vrstu samosvijesti o sadašnjosti, o trenucima, svijetu i okolini. Dalje razrađujući, vođenje dnevnika povećava vaš fokus i pažnju na detalje. Čini vas svjesnim stvari koje su prošle nezapaženo. Sam čin vođenja dnevnika produbit će vaše razumijevanje načina na koji vlada svijet, kao i drugih stvari.

Kako voditi  Mindfulness Journaling?

Samosvijest je preduvjet za vođenje mindfulness dnevnika, kao i svijest o svijetu i okolini. U vođenju svjesnog dnevnika također se možete ugledati na dnevnik ljubavi prema sebi. Upute su međutim drugačijeg naglaska. Evo primjera, načina u četiri koraka vođenja dnevnika svjesnosti.

Zapišite svoje misli

Zapiši bilo što. Svaka ideja ili tema o kojoj je vrijedno razmišljanja, promišljanja, razrade. Sve što može produbiti vaše razumijevanje i svijest o sebi, svijetu i okolini te to prenijeti na pisanje.

Razmislite o tim mislima

Zadržite te misli u svom umu. Pratite datum kako biste uvijek bili svjesni konteksta koji okružuje te teme ili ideje. Omogućit će vam da razmislite o tome mijenja li se vaš pogled na te stvari, teme ili ideje kako vrijeme prolazi. Zapišite ih.

Razmislite duboko o tim mislima

Imajte duboku refleksiju i svijest o tim mislima koje ste zapisali. Tako možete ostati usredotočeni, svjesni i pažljivi. Pokušajte postavljati pitanja o tim stvarima, temama ili idejama. Pitanja poput “zašto” pomoći će vam da bolje razumijete sebe i produbit će vaše razmišljanje o stvarima, događajima, svijetu i okolini.

Napišite svoje osjećaje o tim mislima

Nakon dubokog razmišljanja, budite iskreni i recite sebi kako i što mislite o tim stvarima. Napišite kako to utječe i utječe na vaš život, razumijevanje i ophođenje sa svijetom. Također si možete pričati o stvarima koje ste naučili i otkrili tijekom cijelog procesa vođenja dnevnika svjesnosti.

Ovo je samo jedan primjer vođenja svjesnog dnevnika. Postoje drugi načini za to. Ali uvijek se to može učiniti na jednostavan i prikladan način.

Kako koristite Bullet Journals?

Još uvijek se može rastaviti tako da se od njega napravi bullet journal. U bullet dnevniku imate “popis stvari koje treba obaviti” ili neke zadatke, označene točkama, događaje označene kružićima, a bilješke označene crticom. To je jednostavan vodič korak po korak za nešto učiniti, bilo u časopisima ili bilo čemu drugom. To je drugačiji, ali koristan način vođenja dnevnika svjesnosti. Dnevnik bullet vam omogućuje da ostanete usredotočeni na stvari koje smo već spomenuli u raspravi o časopisima ljubavi prema sebi i vođenju svjesnosti. Budući da je sve detaljno i razrađeno s velikom jasnoćom, zadatak se lako može izvršiti. Omogućuje vam da očistite svoj um od paučine i pospremite ga. Daje vam jasnoću misli jer imate više pažnje, koncentraciju i više detalja.

Pomažu li Bullet Journals kod anksioznosti?

Samo pisanje je meditativna aktivnost. Bullet dnevnici izvrsni su alati koji vas tjeraju da se usredotočite na stvari, teme ili ideje, omogućujući veći naglasak u suočavanju s njima. Omogućuje bolju koncentraciju, više pažnje na stvari, omogućuje veću kreativnost u suočavanju s njima.

Bullet Journals može pomoći u rješavanju tjeskobe jer vam daje meditativni način pozitivnog suočavanja s problemima i problemima. Zapisivanje misli omogućuje vam da budete sigurni. Naučit će vas da budete svjesniji sebe i svoje okoline. Također bi mogao osloboditi vašu kreativnost, dokazano pomaže u rješavanju tjeskobe.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.