no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Kišnica diljem svijeta postaje opasna za piće?

12. kolovoza 2022. • ~2 min

Nova znanstvena istraživanja donose turobnu vijest kako kišnica diljem svijeta sadrži velike količine takozvanih "vječnih" kemikalija. Radi se o perfluoroalkilnim i polifluoroalkilnim kemikalijama (PFAS) koje su umjetnog podrijetla. Nazivaju se "vječnim" jer se ne mogu razgraditi u prirodi.  Te kemikalije čest su sastojak uobičajenih kućanskih predmeta poput posuđa za kuhanje, kozmetike, pakiranja za namirnice i drugih. Nova saznanja o toksičnosti tih kemikalija dovela su do novih smjernica za dopuštenu razinu…

Nova znanstvena istraživanja donose turobnu vijest kako kišnica diljem svijeta sadrži velike količine takozvanih “vječnih” kemikalija. Radi se o perfluoroalkilnim i polifluoroalkilnim kemikalijama (PFAS) koje su umjetnog podrijetla. Nazivaju se “vječnim” jer se ne mogu razgraditi u prirodi. 

Te kemikalije čest su sastojak uobičajenih kućanskih predmeta poput posuđa za kuhanje, kozmetike, pakiranja za namirnice i drugih. Nova saznanja o toksičnosti tih kemikalija dovela su do novih smjernica za dopuštenu razinu tih tvari u vodi. No sve je zaprepastilo novo otkriće kako kišnica diljem svijeta sadrži vrlo velike razine vječnih kemikalija. Kemikalije su pronađene čak i na Antarktici. 

Unos tih supstanci u naš organizam se smatra odgovornim za nastanke mnogih karcinoma te može izazvati neplodnost i zaostalost u razvoju djece. Zbog tih činjenica, prema novim otkrićima o razinama kemikalija u kišnici, kišnica više nije pogodna za ljudsku konzumaciju. 

Većina stanovništva u razvijenim zemljama svijeta ne pije kišnicu, no kišnica ostaje glavni izvor vode u mnogim zemljama trećeg svijeta. A kao što se otkrilo, problem kemikalija je postao globalan i utječe na cijelo stanovništvo planeta. 

Znanstvenici stoga pritišću regulatorna tijela država da ograniče upotrebu tih kemikalija u svakodnevnim predmetima i u konačnici smanje razine u prirodi na dovoljno niske da ne predstavljaju zdravstveni rizik za ljude. 


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.