no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Klimatske promjene će promijeniti boje oceana

23. rujna 2021. • ~3 min

Do 2100. godine ocean kakvog poznajemo vjerojatno će promijeniti boju. To je zaključak studije objavljene u časopisu Nature Communications koja je modelirala kako će daljnje zagrijavanje oceana promijeniti fitoplankton. Prema scenariju u kojem se emisije stakleničkih plinova nastavljaju smanjivati, najplavlje suptropske zone oceana postat će plavlje, a zelene regije uz ekvator i polove postat će zelenije. Promjena boje, više od uobičajene, upozorava na drastične globalne promjene koje će se dogoditi…

Do 2100. godine ocean kakvog poznajemo vjerojatno će promijeniti boju. To je zaključak studije objavljene u časopisu Nature Communications koja je modelirala kako će daljnje zagrijavanje oceana promijeniti fitoplankton. Prema scenariju u kojem se emisije stakleničkih plinova nastavljaju smanjivati, najplavlje suptropske zone oceana postat će plavlje, a zelene regije uz ekvator i polove postat će zelenije.

Promjena boje, više od uobičajene, upozorava na drastične globalne promjene koje će se dogoditi u svijetu zagrijanom klimatskim promjenama, kažu autori studije.

Mjerenje boje

Poznato je da sezonske promjene redovito mijenjaju boju vode, ali zagrijavanje oceana moglo bi trajno promijeniti mozaike plave i zelene boje iz svemira. Sunčeva svjetlost prodire do 183 metra ispod površine oceana. Sve dublje smatra se tamom. Iznad tame, većina molekula vode sposobna je apsorbirati sve boje osim plave, zbog čega se plava reflektira.

No promatranje isključivo klorofila neće objasniti znanstvenicima kako zagrijavanje klime mijenja fitoplankton.  Istraživačka skupina je koristila satelite za mjerenje reflektirane svjetlosti.

Organska tvar koja prekriva površinu oceana, poput fitoplanktona, mijenja ovu boju. Veći dio sadrži klorofil, zeleni pigment koji upija sunčevu svjetlost biljkama potrebnim za proizvodnju hrane. Kako se ocean zagrijava, struje postaju sve nepravilnije, a slojevi u vodi postaju slojevitiji, što znači da se topla područja ne miješaju tako lako sa hladnim područjima. Postoji tisuće vrsta fitoplanktona, jedinstveno prilagođenih toploj ili hladnoj vodi. Kako se oceani nastavljaju zagrijavati, neke vrste mogu uginuti, neke će uspjeti, a druge će migrirati u različite regije.

Stephanie Dutkiewicz, vodeća autorica studije, kaže da je isti model prethodno korišten da se prouči kako će zagrijavanje oceana promijeniti ponašanje fitoplanktona. Model uzima u obzir životni ciklus fitoplanktona i njihova kretanja u oceanskim strujama. Koristeći isti model, procijenili su koliko bi svjetlosti bilo u određenoj regiji na temelju broja prisutnih organizama.

Njihov zaključak: polovica svjetskih oceana do 2100. godine imat će plavlju i zeleniju boju nego danas.

Rezultati studije

“Ono što je bilo posebno u modelu je to što pokazuje da su mali suptilni pomaci u boji zapravo rani znak upozorenja”, kaže Dutkiewicz. “Fitoplankton je baza morske prehrambene mreže. Sve u oceanu, da bi opstalo, zahtijeva postojanje fitoplanktona. Zato će se utjecaj osjetiti sve do vrha lanca ishrane.”

Njihove su se projekcije temeljile na vjerojatnosti da će se svijet zagrijati za 3 stupnja celzijusa do 2100 godine. Meteorološka Organizacija UN -a procijenila je da će se Zemlja zagrijati između 3 i 5 stupnjeva do kraja ovog stoljeća. Dutkiewicz kaže da se njezin model temelji na “mnogo toplijem svijetu”. Ako se uvedu značajne promjene, boja oceana mogla bi se zadržati istom. To bi zahtijevalo značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova.