no planet b tportal
menu
Food

Klimatske promjene ozbiljno prijete ‘izumiranju’ tradicionalnih pića u Europi: Mijenja se okus, nema vode…

(I.Ba., Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL) 12. veljače 2025. • ~4 min

Obilne kiše, suše i oluje pogoršane klimatskim promjenama otežavaju proizvodnju tradicionalnih alkoholnih pića.

Obilne kiše, suše i oluje pogoršane klimatskim promjenama otežavaju proizvodnju tradicionalnih alkoholnih pića.

Od prosecca u Italiji do Guinnessa u Irskoj, ovo su pića u opasnosti od klimatskih promjena.

Proizvodnja prošeka mogla bi se smanjiti za petinu zbog klimatskih promjena

Prosecco je pjenušavo bijelo vino koje se proizvodi u vinogradima na planinskim padinama sjeveroistočne Italije.

Ali prinosi grožđa su sve manji, uništeni smrtonosnom kombinacijom ekstremnih vremenskih uvjeta i degradacije tla, piše Euronews.

Nova analiza – objavljena u časopisu iScience prošle godine – opisuje žetvu kao ‘krhku i pod prijetnjom’.

Iznenadne, intenzivne kiše izazivaju iznenadnu eroziju tla i ‘propadanje padina’ – kada zemlja sklizne – u strmim vinogradima Valdobbiadene i Conegliano gdje se proizvodi prosecco najviše kvalitete.

Suša je još jedan problem koji izuzetno otežava navodnjavanje usjeva.

Nestabilno vrijeme – potaknuto klimatskim promjenama – moglo bi smanjiti talijansku berbu vinove loze za do petinu, procjenjuju proizvođači.

Mađarska pálinka dobiva novi okus zbog klimatskih promjena

Pálinka je tradicionalna voćna rakija koja se u Mađarskoj proizvodi od srednjeg vijeka.

Piće je zaštićeno oznakom zemljopisnog podrijetla Europske unije, a samo voćna rakija koja je pasirana, destilirana, sazrijevala i punjena u Mađarskoj može se zvati pálinka.

Najčešće korišteno voće su šljive, marelice, jabuke, kruške, maline, crni ribizli i trešnje, ali neke od njih postaje sve teže uzgajati.

Prema klimatskim stručnjacima, vremenske promjene u Mađarskoj ugrožavaju voćarske kulture poput malina i crnog ribiza.

Dominantni zapadni vjetrovi slabe, a češći su vremenski uvjeti sa sjevera i juga.

Kao rezultat toga, mlado voće smrzava se na drveću u proljeće, dok se usjevi moraju boriti s ekstremnom sušom ljeti.

Neki su proizvođači isprobali sadnju stabala koja kasno cvatu kako bi izbjegli svibanjske mrazeve, ali to pálinki daje drugačiji okus.

Druge su destilerije donijele radikalniju odluku o eksperimentiranju s pravljenjem pálinke s kivijem, čiji uzgoj poljoprivrednicima sada omogućuje promjenjiva klima u Mađarskoj.

Britansko pivo moglo bi nestati zbog klimatskih promjena

Velika britanska pinta mogla bi postati prošlost jer se klima mijenja. Toplije i suše vrijeme šteti rastu hmelja koji pivu daje gorak okus.

Znanstvenici rade na stvaranju sorti hmelja otpornih na klimatske promjene kako bi spriječili nestanak pića.

‘Bez toga, britanska pinta će nestati’, rekla je Danielle Whelan iz pivovare Shepherd Neame za BBC.

‘Samo ćemo uvoziti pivo i više nećemo imati kulturu koja ide uz to.’

Piva na kontinentu također su ugrožena. Mirek Trnka, istraživač na Institutu za istraživanje globalnih promjena Akademije znanosti Češke Republike, izračunao je da je proizvodnja hmelja pala za 20 posto od 1970-ih u nekim od ključnih regija Europe, prenosi BBC.

Prinosi hmelja mogli bi pasti za čak 18 posto više u Europi do 2050. godine, procjenjuje istraživački tim Češke akademije znanosti (CAS) i Sveučilišta Cambridge.

Razvijanje sorti hmelja otpornih na klimatske uvjete u količinama koje se mogu koristiti za puni proizvodni proces može potrajati i do 10 godina.

U međuvremenu, poljoprivrednici mogu koristiti tehnike uključujući navodnjavanje kapanjem i preseljenje usjeva na lokacije uz vodu kako bi ublažili učinke klimatskih promjena.

Guinness je u opasnosti zbog nestašice vode

Diageo Plc najveća je svjetska tvrtka za žestoka pića i odgovorna je za proizvodnju pića uključujući Tanqueray gin, Guinness pivo i Baileys Irish Cream.

Michael Alexander, globalni voditelj vode, okoliša i održivosti poljoprivrede u Diageu, rekao je za Time da je tvrtka zabrinuta zbog nedostatka vode za proizvodnju.

Voda čini više od 60 posto alkoholnih pića i više od 90 posto piva.

Grupacija za piće prošle je godine poslovala s 43 mjesta diljem svijeta u područjima s nedostatkom vode.

‘Mogli biste biti s najučinkovitijom pivovarom ili destilerijom na svijetu’, rekao je Alexander za Time. ‘Ali to još uvijek neće ublažiti vaš rizik ako bude suše.’