no planet b tportal
menu
Living

Klimatske promjene učinit će sezonu alergija paklom na Zemlji

28. travnja 2022. • ~2 min

Svi se možemo složiti da se posljedice globalnog zatopljenja sve više upliću u našu svakodnevicu i da nismo učinili ni približno dovoljno kako bismo ublažili taj utjecaj. Tako, između ostalog, za ljude sa sezonskim alergijama, imamo loše vijesti koje su donijele upravo klimatske promjene. Prema novom istraživanju, porast temperature vjerojatno će u bliskoj budućnosti produžiti i znatno pojačati sezonu alergija. U studiji objavljenoj u Nature Communications, istraživači su otkrili da…

Svi se možemo složiti da se posljedice globalnog zatopljenja sve više upliću u našu svakodnevicu i da nismo učinili ni približno dovoljno kako bismo ublažili taj utjecaj. Tako, između ostalog, za ljude sa sezonskim alergijama, imamo loše vijesti koje su donijele upravo klimatske promjene. Prema novom istraživanju, porast temperature vjerojatno će u bliskoj budućnosti produžiti i znatno pojačati sezonu alergija.

U studiji objavljenoj u Nature Communications, istraživači su otkrili da sezona peludi već sada počinje ranije nego što je to bilo prije i da, do kraja stoljeća, možemo očekivati da će se taj period proširiti na čak 40 dana prije i 15 dana poslije trenutnog perioda trajanja sezone alergija. Na žalost, lošim vijestima nije kraj. Ista je ta analiza zaključila da bi razina peludi tokom sezone alergija mogla porasti i do 250% u odnosu na trenutne brojke. Iako se kraj stoljeća čini daleko, imajte na umu da se sezona, polako, već počela produživati.

Ako vam se čini da vaša alergija, iz godine u godinu,  postajale sve intenzivnija, vrlo vjerojatno ste i u pravu – tijekom posljednjih nekoliko desetljeća više razine ugljičnog dioksida u atmosferi i kraće zime značile su i više peludi.

Što se zapravo događa? Promjene u klimi onemogućavaju sposobnost biljaka da prepoznaju koje je godišnje doba, zbog čega one ispuštaju pelud ranije i dulje. Ako ste alergični na više od jedne vrste peludi, onda je to za vas veoma loša vijest jer će se s vremenom različiti alergeni najvjerojatnije početi preklapati.

Ove su informacije poprilično zastrašujuće, ali saznanje je bitno kako bismo se i sami mogli na to pripremiti i prilagoditi svoje terapije novonastalim uvjetima i situaciji.  


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.