no planet b tportal
menu
Food

Klimatske promjene utjecat će na porast cijene banana

12. ožujka 2024. • ~4 min

Banane će biti sve skuplje s obzirom na to da zbog klimatskih promjena postupno globalno rastu temperature, rekao je BBC-ju jedan od najcjenjenijih svjetskih stručnjaka za ovu industriju, koji sudjeluje u radu Svjetskoga foruma o proizvodnji banana.

Banane će biti sve skuplje s obzirom na to da zbog klimatskih promjena postupno globalno rastu temperature, rekao je BBC-ju jedan od najcjenjenijih svjetskih stručnjaka za ovu industriju, koji sudjeluje u radu Svjetskoga foruma o proizvodnji banana.

Pascal Liu, ekonomist koji sudjeluje u radu Svjetskoga foruma o proizvodnji banana u Rimu kazao je da klimatski utjecaji predstavljaju ‘golemu prijetnju’ kada je opskrba posrijedi, povećavajući utjecaj bolesti koje se brzo šire.

Forum je započeo u utorak u Rimu, a njegovi se sudionici kane uhvatiti u koštac s izazovima s kojima se suočavaju uzgajivači ovoga hranjivog i ukusnog voća koje se u svijetu najviše izvozi. 

Samo Ujedinjeno Kraljevstvo svake godine uveze oko pet milijardi banana, od čega se oko 90 posto prodaje u velikim supermarketima. Prošli je tjedan u nekoliko britanskih supermarketa došlo do nestašice banana, što su trgovci opravdali nepovoljnim vremenskim uvjetima na oceanima, glavnim putevima transporta. 

Globalno zatopljenje i bolesti na koje je voće osjetljivo 

No dok se opskrba zalihama banana može nositi s kratkoročnim vremenskim nepogodama poput spomenute, stručnjake zabrinjavaju drugi problemi – sve veća prijetnja koju predstavlja globalno zatopljenje i bolesti koje se posljedično šire.

‘Mislim da su klimatske promjene doista golema prijetnja industriji banana’, rekao je Liu, stručnjak Svjetskog foruma za proizvodnju banana, UN-ove krovne skupine koja okuplja zainteresirane strane u industriji, uključujući trgovce, zemlje proizvođače, izvoznike i istraživačke institucije.

Na proizvodnju bez sumnje utječu loši vremenski uvjeti, no stručnjaci ističu da je ovo voće osjetljivo i na porast temperature, a to bi moglo uništiti usjeve u nekim dijelovima svijeta. 

Strahuju da bi najveća neposredna prijetnja uzgoju mogla biti činjenica da širenju bolesti pridonose sve više temperature.

Opasna gljivična infekcija – nova verzija Panamske bolesti

Najviše iz zabrinjava nova verzija Panamske bolesti, gljivične infekcije poznate kao Fusarium Wilt TR4, koja se iz Australije i Azije premjestila u Afriku, a odnedavno i na područje Južne Amerike. Jednom kad se plantaža zarazi ovom gljivicom iznimno je se teško riješiti jer vrlo brzo uništava sva stabla.

Gljivična infekcija počinje u korijenju stabla banane i potom se širi da bi na kraju biljci onemogućila upijanje vode i fotosintezu, što rezultira ugibanjem stabla.

Dodaju i da je gljivica uspjela mutirati i ugrozila proizvodnju omiljene sorte banana u svijetu – Cavendish. Ova sorta dominira tržištem jer je otporna na više bolesti, ima dug vijek trajanja, a na istoj površini zemljišta poljoprivrednici uspijevaju uzgojiti puno više plodova.

‘Znamo da su spore Fusarium Wilta iznimno otporne i da se mogu širiti uz pomoć poplava, ali i snažnih vjetrova’, rekao je Liu. ‘Dakle, ova vrsta fenomena utjecat će na širenje bolesti puno brže nego kada imamo uobičajene vremenske prilike.’

Uzgajivači se suočavaju i s ostalim pritiscima zbog sve većih troškova za gnojidbu, energiju i transportu, ali i s problemima pronalaska dovoljnog broja radnika.

Neizbježan porast cijene banana 

Zbog svega navedenog, uz galopirajuće klimatske promjene cijene banana će u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i drugdje vjerojatno porasti i neće se više smanjivati.

Liu predviđa da će, ‘ne dođe li do velikog povećanja ponude, cijene banana ostati relativno visoke u godinama koje su pred nama.’

Sudionici skupa o industriji banana na skupu u Rimu raspravljat će i o kritičnom pitanju održivosti. Moderan potrošač želi kupiti banane i ostalu robu proizvedenu na održiv način.

Za uzgajivače banana to ne znači samo da vlastita sredstva za proizvodnju trebaju učiniti zelenijima, već istodobno i financirati neovisne stručnjake koji će potvrditi da je njihovo voće održivo.

‘Ovi su propisi pozitivni jer uzgajivačima pomažu da iskoriste priliku i svoje proizvodne sustave učine održivijima, no istodobno se suočavaju s dodatnim troškovima zbog pojačanog sustava kontrole i nadzora koji moraju provoditi i proizvođači i trgovci. A u konačnici će se svi ti troškovi odraziti na krajnje potrošače’, zaključio je Liu. 

(Hina, fotoAnjelika Gretskaia / Universal images group / Profimedia)