no planet b tportal
menu
Living

Koja je najzelenija zgrada na svijetu i kako funkcionira?

4. siječnja 2022. • ~4 min

Budućnost arhitekture ovisi i o promjenama koje se događaju u svijetu, te kako bi bili u korak s njima, moramo se prilagoditi. Upravo je to napravio 'The Edge' u Amsterdamu, Nizozemskoj - gdje su najinovativnijim tehnologijama napravili čudo od uredskog prostora i maksimalno iskoristili resurse na raspolaganju. Aplikacija koja se prilagođava vašim poslovnim obavezama Dan u kompaniji Edge započinje fascinantnom aplikacijom za pametne telefone koju je razvila konzultantska tvrtka Deloitte.…

Budućnost arhitekture ovisi i o promjenama koje se događaju u svijetu, te kako bi bili u korak s njima, moramo se prilagoditi. Upravo je to napravio ‘The Edge’ u Amsterdamu, Nizozemskoj – gdje su najinovativnijim tehnologijama napravili čudo od uredskog prostora i maksimalno iskoristili resurse na raspolaganju.

Aplikacija koja se prilagođava vašim poslovnim obavezama

Dan u kompaniji Edge započinje fascinantnom aplikacijom za pametne telefone koju je razvila konzultantska tvrtka Deloitte. Od trenutka kada se probudite, povezani ste. Aplikacija provjerava vaš raspored, a zgrada prepoznaje vaš automobil kada stignete i usmjerava vas na parking, stoga možete biti sigurni da ćete izbjeći nepotrebnu gužvu i potragu za parkirnim mjestom. Čak se i u garaži koriste LED svjetla opremljena senzorima, koja se svijetle dok se približavate i prigušuju kada odlazite.

Što ako imate električan automobil ili dolazite biciklom na posao? Bez brige, pobrinuli su se i za to. Ipak je to Nizozemska, stoga odvojena garaža za bicikle i besplatni punjači za električna vozila ne iznenađuju. Time potiču svoje zaposlenike da očuvaju okoliš.

Koncept hot deskinga za zaposlenike

Kad uđete u samu zgradu, aplikacija vam pronađe odgovarajući stol, a radni prostori temelje se na vašem rasporedu i zadacima. Oko 2.500 radnika Deloittea dijeli 1.000 stolova. Koncept se zove hot desking, a trebao bi poticati nove odnose, interakcije i najvažnije – učinkovito korištenje prostora. Imate pregršt opcija koje uključuju stol za sjedenje, stajaći stol, radnu kabinu, sobu za sastanke, sjedalo na balkonu ili „sobu za koncentraciju“. Kamo god krenete, aplikacija zna vaše preferencije za svjetlo i temperaturu i u skladu s tim prilagođava okoliš. Što izrazito može pomoći vašoj produktivnosti.

Također su se maksimalno potrudili pružiti svojim zaposlenicima samo najbolje – Neke male sobe u Edgeu sadrže samo ležaljku i lampu (bez stola) – savršeno za telefonski poziv. Tu su i igraonice i caffe barovi s espresso aparatima koji pamte kako volite svoju kavu. Također su postavili ogromne zaslone iza svakog ugla koji se mogu bežično sinkronizirati s bilo kojim telefonom ili prijenosnim računalom.

Zašto je najzelenija zgrada na svijetu?

The Edge također je najzelenija zgrada na svijetu, prema britanskoj agenciji BREEAM, koja mu je dala najveću ocjenu održivosti ikad dodijeljenu: 98,4%. Nizozemci za sve to imaju izraz: ‘het nieuwe werken’, što bi u prijevodu značilo ‘novi način rada’ što i dokazuju implementacijom ovakve informacijske tehnologije za oblikovanje i načina na koji radimo i prostora u kojima to radimo. Riječ je o učinkovitosti resursa u tradicionalnom smislu – solarni paneli stvaraju više električne energije nego što zgrada koristi.

Super učinkoviti LED paneli, koje je Philips napravio posebno za Edge, zahtijevaju toliki protok električne energije da se mogu napajati pomoću istih kabela koji prenose podatke za Internet. Paneli su također prepuni senzora – pokreta, svjetlosti, temperature, vlage, infracrvenog zraka – stvarajući “digitalni strop” koji povezuje zgradu poput sinapsi u mozgu. A činjenica da Edge ima oko 28.000 senzora nam govori da se mogu prilagoditi i na optimalan način poboljšati rad zaposlenika. Na južnom zidu nalaze se paneli, a debeli nosivi beton pomaže u regulaciji topline, a duboko udubljeni prozori smanjuju potrebu za sjenilima, unatoč izravnom izlaganju suncu. Krov je također pokriven pločama. ​Edge koristi ​7​0 %manje struje od ​tipične poslovne zgrade​, ali tek kada je OVG postavio ploče na krovove nekih susjednih sveučilišnih zgrada, Edge se mogao pohvaliti da proizvodi više energije nego što troši.

Ovo su samo neke od brojnih i nevjerojatnih karakteristika koje zgrada pruža svojim zaposlenicima, a u samom videozapisu možete vidjeti da su već prije 6 godina počeli mariti za okoliš i ljude, a na tom primjeru bi se trebali ugledati i dovesti prijeko potrebne promjene i u naše poslovanje.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.