no planet b tportal
menu
Mindfulness

Koja je razlika između napadaja panike i napadaja anksioznosti?

2. studenoga 2023. • ~7 min

Napadaj anksioznosti obično se javlja kao odgovor na određene stresore i može se razvijati postupno, dok se napadi panike mogu pojaviti neočekivano i naglo. I jedno i drugo može ukazivati na temeljno zdravstveno stanje. Možda ćete čuti ljude kako govore o napadima panike i napadima tjeskobe kao da su to ista stvar. Ali to su različiti uvjeti. Što je napadaj tjeskobe? Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje, ne spominje…

Napadaj anksioznosti obično se javlja kao odgovor na određene stresore i može se razvijati postupno, dok se napadi panike mogu pojaviti neočekivano i naglo. I jedno i drugo može ukazivati na temeljno zdravstveno stanje. Možda ćete čuti ljude kako govore o napadima panike i napadima tjeskobe kao da su to ista stvar. Ali to su različiti uvjeti.

Što je napadaj tjeskobe?

Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje, ne spominje napade tjeskobe, ali definira tjeskobu kao značajku brojnih uobičajenih psihijatrijskih poremećaja. To uključuje sljedeće uvjete: generalizirani anksiozni poremećaj, panični poremećaj, anksiozni poremećaj odvajanja, agorafobija bez povijesti paničnog poremećaja, posttraumatski stresni poremećaj, socijalni anksiozni poremećaj, opsesivno kompulzivni poremećaj, specifična fobija. Anksioznost je obično povezana s iščekivanjem stresne situacije, iskustva ili događaja. Može doći postupno.

Simptomi anksioznosti uključuju brigu, osjećaj nevolje i strah. Nedostatak dijagnostičkog prepoznavanja napadaja anksioznosti znači da su znakovi i simptomi otvoreni za tumačenje. To jest, osoba može opisati da ima “napad tjeskobe” i imati simptome koje druga osoba nikada nije iskusila unatoč tome što ukazuje da je i ona imala “napad tjeskobe”.

Što je napadaj panike?

Napadaji panike javljaju se iznenada i uključuju intenzivan i često neodoljiv strah. Prate ih vrlo izazovni fizički simptomi, poput ubrzanog rada srca, nedostatka zraka ili mučnine. Neočekivani napadaji panike javljaju se bez očitog uzroka. Očekivani napadi panike potaknuti su vanjskim stresorima, poput fobija. Napadaji panike mogu se dogoditi svakome, ali imati više od jednog može biti znak paničnog poremećaja, stanja mentalnog zdravlja koje karakteriziraju iznenadni i ponovljeni napadi panike.

Simptomi napadaja panike naspram napadaja tjeskobe

Napadaji panike i tjeskobe mogu se osjećati slično, a zajednički su im mnogi emocionalni i fizički simptomi. Možete doživjeti i anksioznost i napadaj panike u isto vrijeme. Na primjer, možete osjetiti tjeskobu dok brinete o potencijalno stresnoj situaciji, poput važne prezentacije na poslu. Kada situacija nastupi, tjeskoba može kulminirati u napad panike.

Napadaj panike ili napadaj tjeskobe može uzrokovati fizičke i emocionalne simptome, uključujući: strepnju i zabrinutost, osjećaj nevolje, strah od smrti ili gubitka kontrole, osjećaj odvojenosti od svijeta (derealizacija) ili sebe (depersonalizacija), lupanje srca ili ubrzan rad srca, bol u prsima, otežano disanje, stezanje u grlu ili osjećaj da se gušite, suha usta, znojenje, zimica ili valovi vrućine,drhtanje, utrnulost ili trnci (parestezija), mučnina, bol u trbuhu ili želučane tegobe, glavobolja, osjećaj nesvjestice ili vrtoglavice. Možda će biti teško znati je li ono što doživljavate tjeskoba ili napadaj panike. Imajte na umu sljedeće:

Uzrok: Anksioznost je obično povezana s nečim što se doživljava kao stresno ili prijeteće. Napadi panike nisu uvijek izazvani stresorima. Oni se najčešće javljaju iz vedra neba.

Razina uznemirenosti: Anksioznost može biti blaga, umjerena ili jaka. Na primjer, tjeskoba se može događati u pozadini vašeg uma dok obavljate svoje svakodnevne aktivnosti. Napadaji panike, s druge strane, uglavnom uključuju teške, ometajuće simptome.

Bori se ili bježi: Tijekom napadaja panike, tjelesna autonomna reakcija borbe ili bijega. Tjelesni simptomi često su intenzivniji od simptoma tjeskobe.

Brzina početka: dok se anksioznost može razvijati postupno, napadaji panike obično se javljaju naglo.

Učinak: Napadi panike obično izazivaju brige ili strahove povezane s drugim napadom. To može utjecati na vaše ponašanje, navodeći vas da izbjegavate mjesta ili situacije za koje mislite da biste mogli biti u opasnosti od napadaja panike.

Uzroci napadaja panike naspram napadaja tjeskobe

Neočekivani napadi panike nemaju jasne vanjske okidače. Očekivani napadaji panike i tjeskobe mogu biti potaknuti sličnim stvarima. Neki uobičajeni okidači uključuju stresan posao, vožnju, društvene situacije, fobije, poput agorafobije (strah od gužve ili otvorenih prostora), klaustrofobije (strah od malih prostora) i akrofobije (strah od visine), podsjetnike ili sjećanja na traumatična iskustva. Tu su i kronične bolesti, poput bolesti srca, dijabetesa, sindroma iritabilnog crijeva ili astme, kronične boli, odvikavanje od droga ili alkohola, višak kofeina, lijekovi i suplementi te problemi sa štitnjačom.

Dijagnosticiranje napadaja panike naspram napadaja anksioznosti

Liječnici ne mogu dijagnosticirati napade anksioznosti, ali mogu dijagnosticirati simptome anksioznosti, poremećaje anksioznosti, napadaje panike i panične poremećaje. Liječnik će vas pitati o simptomima i provesti testove kako bi isključio druga zdravstvena stanja sa sličnim simptomima, poput bolesti srca ili problema sa štitnjačom. Razgovarajte s liječnikom o drugim tretmanima za anksioznost i napadaje panike. Evo nekih tretmana o kojima bi mogli razgovarati s vama.

Savjetovanje i psihoterapija

Terapije razgovorom za anksiozne i panične poremećaje mogu uključivati sljedeće, često u kombinaciji.

Kognitivna bihevioralna terapija (CBT): Ova vrsta terapije može vam pomoći da vidite stvari koje vas brinu na novi način. Savjetnik vam može pomoći da razvijete strategije za upravljanje okidačima kada se pojave.

Kognitivna terapija: To vam može pomoći da točno odredite, preoblikujete i neutralizirate beskorisne misli koje su često u pozadini anksioznog poremećaja.

Terapija izlaganjem: Ovaj oblik terapije uključuje kontrolirano izlaganje situacijama koje izazivaju strah i tjeskobu, što vam može pomoći da se naučite suočiti s tim strahovima na nov način.

Tehnike opuštanja: To uključuje Trusted Source vježbe disanja, vođene slike, progresivno opuštanje, biofeedback i autogeni trening. Liječnik vam može objasniti neke od njih.

Liječnik može predložiti pohađanje pojedinačnih sesija, grupnih sesija ili kombinaciju ta dva. Često će liječnik preporučiti kombinaciju tretmana. Možda će s vremenom također morati promijeniti vaš plan liječenja.

Kućni lijekovi za napad panike u odnosu na napad tjeskobe

Trebali biste razgovarati s liječnikom ili stručnjakom za mentalno zdravlje kako biste saznali što možete učiniti kako biste spriječili i liječili simptome povezane s tjeskobom i panikom. Imati plan liječenja i pridržavati ga se kada se dogodi napad može vam pomoći da se osjećate kao da imate kontrolu.

Ako osjećate da se javlja tjeskoba ili napadaj panike, pokušajte sljedeće:

Polako duboko udahnite: kada osjetite da vam se dah ubrzava, usredotočite pažnju na svaki udah i izdah. Osjetite kako vam se želudac puni zrakom dok udišete. Odbrojite od četiri dok izdišete. Ponavljajte dok vam se disanje ne uspori.

Prepoznajte i prihvatite ono što doživljavate: ako ste već doživjeli anksioznost ili napad panike, znate da to može biti nevjerojatno izazovno. Podsjetite se da će simptomi proći i da ćete biti dobro.

Vježbajte svjesnost: intervencije temeljene na svjesnosti sve se više koriste za liječenje anksioznih i paničnih poremećaja. Mindfulness je tehnika koja vam može pomoći da svoje misli utemeljite u sadašnjosti. Možete vježbati svjesnost aktivnim promatranjem misli i osjeta bez reagiranja na njih.

Koristite tehnike opuštanja: tehnike opuštanja uključuju vođene slike, aromaterapiju i opuštanje mišića. Ako osjećate simptome tjeskobe ili napada panike, pokušajte raditi stvari koje vas opuštaju. Zatvorite oči, okupajte se ili koristite lavandu koja djeluje opuštajuće.

Promjene načina života

Sljedeće promjene načina života mogu vam pomoći u prevenciji tjeskobe i napadaja panike, kao i smanjiti ozbiljnost simptoma kada se napad dogodi:

Smanjite i upravljajte izvorima stresa u svom životu.

Naučite kako prepoznati i zaustaviti negativne misli.

Redovito, umjereno vježbajte.

Vježbajte meditaciju ili jogu.

Hranite se uravnoteženo.

Pridružite se grupi podrške za osobe s anksioznošću ili napadajima panike.

Ograničite konzumaciju alkohola i kofeina, kao i uporabu droga.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.