no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Koji su najbolji Netflixovi „zeleni“ dokumentarci ove godine?

13. listopada 2021. • ~7 min

Većina nas u zadnje vrijeme upali Netflix i ne znaju što će više pogledati. Čim završimo neku seriju koju smo željno iščekivali, bacamo se nazad na pretraživanje i kukanje kako nema ništa što nas zanima. Mi vam nudimo odličan prijedlog top 10 dokumentaraca, posebice ako vas zanima otkrivanje čuda prirode, praćenje poznatih znanstvenika i svjedočenje povijesti – i to iz same udobnosti vašeg kauča. Već u 2016. godini se za…

Većina nas u zadnje vrijeme upali Netflix i ne znaju što će više pogledati. Čim završimo neku seriju koju smo željno iščekivali, bacamo se nazad na pretraživanje i kukanje kako nema ništa što nas zanima. Mi vam nudimo odličan prijedlog top 10 dokumentaraca, posebice ako vas zanima otkrivanje čuda prirode, praćenje poznatih znanstvenika i svjedočenje povijesti – i to iz same udobnosti vašeg kauča.

Već u 2016. godini se za Netflix pričalo da su „Documentary Powerhouse“ i tadašnje statistike ukazuju da je dokumentarce gledalo 68 milijuna ljudi. Možete li zamisliti kakve su brojke onda sad? Osim klasičnih misterija, biografija i ostalog, mi smo odvojili vrijeme da vam pokažemo dokumentarce o održivom razvoju i realnom stanju u kojem se naš svijet trenutno nalazi. Netflix ima nevjerojatan niz dokumentarnih filmova o održivosti koji se bave svjetskim problemima, pitanjima okoliša i prekomjernom potrošnjom. Napravili smo spisak kvalitetnih i zanimljivih dokumentaraca tijekom ovih godina koji su nas natjerali na drugačije razmišljanje i potaknuli na akciju, a uvjereni smo da će i vas! Pokrivajući sve, od onečišćenja plastikom, korupcijom industrije, nedostatka vode i očuvanja životinja – za svakoga se nađe ponešto.

1.A Plastic Ocean (2016)

Sve je započelo avanturom i ekspedicijom snimanja plavog kita, ujedno i najveće životinje na planeti, a dovelo šokantnog otkrića plastičnog otpada koji pluta usred Indijskog oceana. Istraživači Craig i Tanya putuju na dvadeset mjesta diljem svijeta kako bi nas izvijestili o ogromnom razmjeru ove katastrofe uzrokovanom upotrebe plastike prethodnih desetljeća.

Ovaj dokumentarac nudi različite strategije koje se mogu provesti kako bi se smanjio utjecaj plastike, a nas su definitivno motivirali da recikliramo što više možemo.

2. Chasing Coral (2017)

Koraljni grebeni mogu živjeti tisućama godina, ali samo pod pravim uvjetima. U ovom nagrađivanom dokumentarcu doznajemo kako gotovo 93% topline klimatskih promjena apsorbira sam ocean, što rezultira višim temperaturama vode i fenomenom izbjeljivanja koralja koju skupina znanstvenika, ronilaca i fotografa dokumentira kroz 3 godine.

Ovakve borbe s kojima se suočavaju organizmi i u dubljim slojevima našeg planeta nam otvaraju oči i potiču da se mi borimo i za njih, budući da su koraljni grebeni temeljni dio ekosustava za morska bića, ali i za ljude.

3. Rotten (2018)

Ovo bi vas definitivno moglo natjerati da preispitate svoje navike prehrane. Rotten je dvogodišnji dokumentarni film o održivosti i problemima koji ugledaju svijetlo dana u razgovorima s raznim stručnjacima, poljoprivrednicima i građanima. Neke činjenice će vas šokirati, tko bi rekao da postoji korupcija, na primjer, u industriji meda? Osim klasičnog procesa industrijske proizvodnje meda, dokumentarac nas upoznaje i s Honeygate, uspješnom operacijom uboda koja je otkrila protok lažnog meda iz Kine.

Ljudi se često neće sjećati onog što su pročitali par godina unazad u jednom malom članku na portalu, ali će dugo godinama pamtiti kako su se osjećali nakon gledanja svih dokumentaraca. Rotten će vam pokazati što se događa s industrijom hrane diljem svijeta i koliko je važno biti upoznat s tim pitanjima, jer na kraju krajeva, mi konzumiramo tu hranu.

4. Our Planet (2019)

Od kreatora Planet Earth i Blue Planet, dokumentarac Our Planet revolucionarna je višemilijunska dokumentarna serija od osam epizoda s nevjerojatnim prizorima, koju je tijekom četiri godine snimilo više od 600 članova posade u 50 zemalja.

David Attenborough nam podiže svijest o najrjeđim svjetskim divljim životinjama i najdragocjenijim staništima te prijetnjama s kojima se suočavaju.

5. Islands Of Faith (2019)

U ovih 90 minuta, ovaj dokumentarni film nas vodi na 7 različitih otoka indonezijskog stanovništva, koje je ujedno i četvrto po veličini u svijetu, ali i među najpobožnijim. Ova priča prikazuje vjeru lokalnog stanovništva i način na koji gledaju na održivost u svim aspektima svoje religije. Od kršćana u zapadnoj Papui do ceremonija balijske hindu vjere u Nyepiju, film nas educira o raznolikosti kultura i njihovom odnosu prema okolišu.

6. Brave Blue World (2020)

Za razliku od ostalih dokumentaraca na listi, Brave Blue World završava film s optimističnom porukom i obećaju rješavanje problema s vodama u bliskoj budućnosti. Da stvar bude bolja,  Matt Damon i Jaden Smith, koji su suosnivači neprofitnih organizacija vezanih za vodu, nam objašnjavaju s ostalim znanstvenicima koliko smo zapravo blizu nestašici vode. U raznim zemljama možemo vidjeti inovativnost u sređivanju pitke vode i sanitarnih uvjeta. Na koncu nam daje nadu da se svi pokrenemo i zajedničkim snagama stanemo na kraj vodenoj krizi.

7. David Attenborough: A Life On Our Planet (2020)

David Attenborough je legenda u svijetu dokumentaraca, stoga vas ne treba iznenaditi činjenica da predlažemo još jedan njegov dokumentarac. Čovjek je proživio izvanredan život u svojih 95 godina, a u ovom dokumentarnom filmu njegova priča započinje kod razorenih zgrada u blizini Černobilske elektrane kako bi nam pokazali da je divljina počela vraćati grad u kojem je nekad živjelo više od 50.000 ljudi.

Iako prirodi treba vremena i energije da se obnovi, čovječanstvo je samo izazvalo njen kolaps. Ako se ovim tempom nastave promjene, napominje da bi do 2100. svijet bio gotovo četiri stupnja topliji doći do masovnog izumiranja. Još jedan u nizu koji vas tjera na razmišljanje, zar ne?

8. My Octopus Teacher (2020)

Kao što naziv govori, Craigu je hobotnica odličan učitelj te je utjecala ne samo na njegov odnos prema prirodi i životinjama, nego i ljudima općenito. “Ono što me naučila bilo je osjećati… Da si dio ovog mjesta, a ne posjetitelj. To je velika razlika.” Tijekom jednogodišnjeg druženja, i to svaki dan, razvili su prijateljstvo i povjerenje koje mu je zauvijek promijenilo život. Obavezno preporučujemo da si pripremite maramice prije no što krenete na ovo emocionalno putovanje.

9. Kiss The Ground (2020)

To što nam Woody Harrelson pripovijeda je sam po sebi razlog da si ovaj dokumentarni film stavite na must-watch listu. Jedan od najmoćnijih dokumentaraca 2020. godine,  Kiss the Ground, svrstavamo među jednim od najinspirativnijih filmova koji otvaraju oči o katastrofalnim posljedicama trenutne prakse u poljoprivredi. Loše upravljanje tlom društveni je, ali i ekološki kriptonit. U suradnji s raznim poznatim ličnostima, dolazimo do zajedničkog optimističnog plana za suzbijanje klimatske krize.

Tko bi rekao da će nas samo tlo zaintrigirati svojom važnošću za dobrobit i bolju budućnost našeg planeta? Sve smo vam rekli, na vama je da kliknete i pogledate ispod trailer kojemu nećete moći odoljeti.

10. Breaking Boundaries (2021)

Za Breaking Boundaries kažu da bi trebalo biti uvedeno u škole kao opće znanje dostupno svima. David Attenborough i znanstvenik Johan Rockström detaljno istražuju utjecaj antropogenih promjena na devet procesa i gdje stojimo u odnosu na „nepovratnu prekretnicu“ za svaki od njih. Ovaj 75-minutni film nas vodi do granica koje ne smijemo prijeći radi nas samih. Sljedeće desetljeće ključno je za buduće smjerove cjelokupnog života na zemlji, i ako mi ne reagiramo: tko će drugi?