no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Prvi čovjek Levi’sa otkriva zašto traperice ne smijete prati u perilici rublja

L.M.B. • 12. listopada 2023. • ~2 min

Većina komada odjeće zahtijeva pranje nakon nekoliko nošenja, no kada govorimo trapericama, stvari postaju pomalo kontroverzne. Naime, mnogi tvrde kako ih baš nikada ne bismo trebali prati

Većina komada odjeće zahtijeva pranje nakon nekoliko nošenja, no kada govorimo trapericama, stvari postaju pomalo kontroverzne. Naime, mnogi tvrde kako ih baš nikada ne bismo trebali prati

Obožavatelji traperica često tvrde da će njihovo pranje utjecati na oblik i boju, dok će neoprane traperice očuvati i poboljšati svoj izgled izloženošću vremenskim uvjetima.

Među onima koji promiču ideju o maksimalnom izbjegavanju pranja traperica je i izvršni direktor Levi Straussa, Charles Bergh, koji je ovu ideju iznio prilikom jednog govora 2014. godine.

‘Nikada nisam doslovno rekao da ne biste trebali prati svoje traperice. No, pravi zaljubljenici u traperice, uvjerit će vas da ih nikada ne smijete staviti u perilicu za pranje rublja. I to je upravo ono što ja radim’, rekao je nedavno u razgovoru s CNBC novinarkom Christine Tan.

Traperice

Mnogi tvrde da će izostanak pranja produžiti njihov životni vijek, jer će spriječiti habanje vlakana traperica, što bi moglo dovesti do rupa ili poderotina.

Ipak, podrazumijeva se da niti Bergh ne ostavlja svoje traperice prekrivene mrljama i prašinom.

‘Ako slučajno na njih prosipam curry, naravno da ću ih očistiti. Ali, to ću učiniti ciljano. Ako postanu stvarno prljave, onda ću ih oprati pod tušem’, objasnio je i dodao da to ‘ciljano pranje’ vrši tko da ih ostavi na sebi i sapunom opere prljavi dio.

Ispada da pranje traperica zapravo igra značajnu ulogu u ukupnom ugljičnom otisku odjeće, kako je naglasio Bergh. Industrija traperica koristi ogromne količine vode u proizvodnji, no i način na koji potrošači peru svoju odjeću također ima svoj udio u tome.

Izbjegavajte pranje traperica u perilici

Na primjer, u SAD-u ljudi često peru svoje traperice nakon svakog dana, dok se u drugim dijelovima svijeta odjeća stavlja u perilicu nakon nekoliko nošenja.

Kako Bergh ističe, perilice za pranje rublja troše mnogo vode, što može biti štetno za okoliš. Nepravilno pranje također može pomoći u smanjenju onečišćenja plastikom, jer se mikroplastika često oslobađa prilikom pranja sintetičke odjeće.

Dakle, iako možda nećete odmah odabrati ostaviti svoje traperice izvan perilice za pranje rublja, možda biste trebali razmisliti o tome da sve svoje komade odjeće perete rjeđe ili barem djelomice ručno.