no planet b tportal
menu
Food

Koliko dugo treba čuvati suhe začine koji se mogu konzumirati bez problema?

29. kolovoza 2022. • ~4 min

Možda ćete proći kroz svoj ormar i riješiti se odjeće koja vam više ne pristaje. Možda čak prođete kroz svoj tavan i riješite se onog starog gramofona iz 80-ih koji više ne radi. Ali što je sa začinima u vašoj kuhinji? Samo zato što te biljke i začini mogu izgledati i mirisati "OK" ne znači da će učiniti vaš obrok boljim. Rok trajanja začina je različit i nikada se ne…

Možda ćete proći kroz svoj ormar i riješiti se odjeće koja vam više ne pristaje. Možda čak prođete kroz svoj tavan i riješite se onog starog gramofona iz 80-ih koji više ne radi. Ali što je sa začinima u vašoj kuhinji? Samo zato što te biljke i začini mogu izgledati i mirisati “OK” ne znači da će učiniti vaš obrok boljim.

Rok trajanja začina je različit i nikada se ne morate brinuti da će se “pokvariti” kao druga hrana. Na primjer, bočica curry praha koja postoji otkako ste se uselili vjerojatno vam neće priuštiti probavne tegobe, samo će biti slabije jačine okusa. Mnogi se ljudi pridržavaju šestomjesečnog pravila kada je u pitanju odbacivanje začina, a rijetko tko si može priuštiti da mijenja sve začine dva puta godišnje.

Ekipa iz McCormicka ponudila je odlične smjernice “baciti ili ne bacati”:

  • Mljeveni začini (muškatni oraščić, cimet, kurkuma): 2 do 3 godine
  • Začinsko bilje (bosiljak, origano, peršin): 1 do 3 godine
  • Mješavine začina: 1 do 2 godine
  • Cijeli začini (klinčići, papar u zrnu, štapići cimeta): 4 godine
  • Sjemenke: 4 godine (osim sjemenki maka i sezama koje treba baciti nakon 2 godine)
  • Ekstrakti: 4 godine (osim čistog ekstrakta vanilije, koji će trajati zauvijek)

Što je s datumima “najbolje do”?

Prilično jednostavno, ali osim ako u svom ormariću ne držite neku vrstu kontrolne liste “kupljeno tad i tad”, teško je pratiti koliko je dugo svaki začin vrijedan. Neke tvrtke za začine stavljaju na boce datume “najbolje do”, ali to nije navika svih proizvođača. Još ako ste začine kupili na tržnici na putovanju…

Ipak, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da vidite je li začin još uvijek dobar. Za početak jednostavno ispitajte malo proizvoda i promatrajte njegovu boju. Ako je jarka boja izblijedila, vjerojatno je i okus. Osim testa boja, možete provesti i test njuškanja. Ako začin više nema miris, vjerojatno ga je najbolje zamijeniti. Ako je začin ostao malo mirisan, ali je mnogo manje jak nego što je bio, samo udvostručite količinu propisanu u receptu.

Skladištenje začina

Također, zapamtite da začine, mljevene ili cijele, držite na hladnom i suhom mjestu dalje od štednjaka s dobro pričvršćenim poklopcima kako bi se zadržali okusi i mirisi što je duže moguće. I nemojte se osjećati krivima ako morate baciti i zamijeniti začin.

Možda je pametno kupovati začine na veliko (u malim ili većim količinama) kako biste uštedjeli koju kunu, smanjili otpad od ambalaže, ali morat ćete se suočiti s dilemom “Klinčiće koristim samo jednom godišnje, ali imam ogromnu bocu”. 

Ne prodaju sve trgovine mješovitom robom začinsko bilje i začine na veliko, ali vrijedi ih pogledati. Ovisno o korištenju određenog začina u kućanstvu, možete kupiti koliko je potrebno, ali ako kupite previše – svakako napravite zalihe i spremite začin u slatku malu staklenu teglicu za višekratnu upotrebu. Trebate sjeme gorušice za recept, ali mislite da ga više nećete koristiti? Kupite samo nekoliko žlica u rinfuzi umjesto cijele boce. 

Sretno s projektom čišćenja ormarića sa začinima. Nadamo se da nakon ovoga više nećete opravdavati oznaku “skupljač začina”. I ne zaboravite razmisliti o kupnji na veliko u budućnosti kako biste uštedjeli novac i smanjili otpad vezan uz začine.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.