no planet b tportal
menu
Food

Kraj sushi kuhinje? Japanski ribari su ‘iznimno zabrinuti’ za svoju budućnost zbog klimatske krize

30. kolovoza 2022. • ~2 min

Već pola stoljeća Takeo Nakajo lovi katsuo ili skipjack tunu - glavnu hranu u japanskoj kuhinji bilo da se jede sirova, sušena ili koristi kao temeljac. Ali Nakajo i drugi ribari u Kureu, u prefekturi Kochi na jugozapadu Japana, vidjeli su nešto zabrinjavajuće u posljednje dvije godine: neviđen broj neobično masnih katsua. Dok veći katsuo znači više novca u kratkom roku, lokalno stanovništvo i stručnjaci kažu da je to znak…

Već pola stoljeća Takeo Nakajo lovi katsuo ili skipjack tunu – glavnu hranu u japanskoj kuhinji bilo da se jede sirova, sušena ili koristi kao temeljac. Ali Nakajo i drugi ribari u Kureu, u prefekturi Kochi na jugozapadu Japana, vidjeli su nešto zabrinjavajuće u posljednje dvije godine: neviđen broj neobično masnih katsua.

Dok veći katsuo znači više novca u kratkom roku, lokalno stanovništvo i stručnjaci kažu da je to znak klimatskih promjena i rizik za brojnost katsua koji je već ugrožen zbog rastuće potražnje i pretjeranog izlova. Ribari i sushi majstori vjeruju kako masni katsuo ima veze s temperaturom vode.

Noriaki Ito, glavni kuhar 106 godina starog restorana Tsukasa u gradu Kochi, kaže da ni on “nikada nije vidio tako masni katsuo tijekom ove sezone”. To je iznimno zabrinjavajuće jer su promjene u moru i klimi već izbrisale neke druge ribe, uključujući školjku zvanu chambara-gai koja je bila Kochijev specijalitet.

Izvorno iz tropskih voda, neki pacifički katsuoi svakog proljeća migriraju prema sjeveru toplom oceanskom strujom, čineći Kochijev zaljev u obliku luka plodnim ribolovnim terenom. Prosječna površinska temperatura zaljeva zimi porasla je za 2 stupnja Celzijeva u četiri desetljeća do 2015. što pokazuju podaci lokalnih ribarskih laboratorija. Prema tome, pretpostavlja se kako je deblji katsuo možda posljedica obilja plijena u toplijem moru.

Ali dugoročno, ovo zagrijavanje može spriječiti vodu bogatu mineralima da se digne na površinu, što će rezultirati padom planktona i manjom ribom kojom se hrani. To će dovesti do manjeg broja katsuoa. Ova informacija dolazi u trenutku kada sve starija populacija Japana ugrožava održivost lokalnog ribarstva i srodnih poslova kao što je proizvodnja sušenog i fermentiranog katsua i wasabi hrena – začina koji suzi oči, a koji se stavlja ispod ribe u komadu sushija.

U Kureu, okrugu u gradu Nakatosi, mnogi su ribari propali u posljednja tri desetljeća,a dodatni problemi koje uzrokuje klimatska kriza zasigurno ne pomažu.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.