no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Kreće nova runda ocjenjivanja ESG rejtinga hrvatskih tvrtki

(I.Barišić, foto: HGK) • 3. srpnja 2024. • ~3 min

Počela nova runda ocjenjivanja ESG ratinga HGK. Predstavljen je ESG vodič HGK i novo izdanje konferencije Podržimo održivo

Počela nova runda ocjenjivanja ESG ratinga HGK. Predstavljen je ESG vodič HGK i novo izdanje konferencije Podržimo održivo

Za poduzeća na burzi nepotpune ili netočne informacije u izvještajima o održivosti mogu dovesti do neefikasnosti na tržištu kapitala i netočnih tržišnih procjena. Održive prakse moraju biti konkretne i mjerljive kako bi poduzeća pratila novu regulativu EU, u čemu je ključan ESG rating HGK – prvi hrvatski nacionalni model ocjenjivanja ESG praksi poduzeća. Novi krug ocjenjivanja je u tijeku, a rezultati će pokazati koliko su hrvatska poduzeća napredovala u svojim održivim praksama.

Prošle je godine upitnik ispunilo 400 poduzeća, pri čemu i dalje dominira privatni sektor. Upitnik je ispunilo 18 javnih poduzeća. Gotovo polovica ima nizak ili srednji ESG rating što pokazuje potrebu za značajnim napretkom. Polovica poduzeća ima politiku zaštite okoliša (50,9%). Kod 7,3% politika je u procesu nastanka, 18,5% ima samo internu politiku, a 23,3% uopće nema politiku zaštite okoliša.

Kod većine poduzeća visoki menadžment nema uključene ESG ciljeve u sklopu svojih godišnjih ciljeva (62,8%). Većina ih za sada nema ni ESG strategiju (164). Dio je na putu da je usvoji, s identificiranim područjima poslovanja koja će se trebati prilagoditi okvirima ESG-a, njih 124. Ukupno 97 poduzeća ima spremnu ESG strategiju, navodi se u priopćenju Hrvatske gospodarske komore (HGK).

ESG nije samo dodatak izvještavanju. To je temeljni dio dobrog poslovanja koji istovremeno smanjuje rizike i otvara nove poslovne prilike. Od ove godine puno je veći broj poduzeća koja će biti obveznici izvještavanja. ESG rating HGK je za njih jedan strukturiran i koristan alat za pripremu prvog izvještaja. Poduzeća koja nisu obveznici ga mogu koristiti kao interni alat za monitoring i usmjeravanje vlastite poslovne strategije’, rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš, istaknuvši da svako poduzeće može dodatno zatražiti i prošireno individualno izvješće na temelju ispunjenog upitnika te prijedloge poboljšanja.

Kako bi pomogla poduzećima na održivom putu, HGK je ove godine pripremila i ESG vodič HGK.

Podržimo održivo – Pet godina predanosti transformaciji na djelu

Peto izdanje konferencije Podržimo održivo u svom mini jubileju, 9. i 10. rujna u Zagrebu, stavlja održivost u središte poslovnih strategija i iznova inspirira poduzeća na stvaranje održivih poslovnih modela koji nadilaze regulativne zahtjeve.

Ove godine po prvi puta Podržimo održivo traje dva dana. Prvi dan posebno će obilježiti nagrađivanje poduzeća s najboljim rezultatima ESG ratinga HGK.

‘Naša dugogodišnja predanost održivosti pokazuje viziju i stvara promjene koje nisu samo kvačica na zahtjeve regulativa, već omogućuju poduzećima dugoročni rast i konkurentnost. Podržimo održivo pruža priliku za dublje razumijevanje načina kako integracija osobnih vrijednosti lidera s korporativnim ciljevima može stvoriti kulturu kolektivne odgovornosti i angažmana, ključnu za dugoročni uspjeh. Ponosni smo što već pet godina inspiriramo promjene i potičemo transformaciju na djelu’, poručila je Marija Šćulac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK.