no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Kupnjom kućanskih uređaja olakšavate si život, ali jeste li znali da tako možete pomoći i očuvanju prirode?

28. travnja 2022. • ~5 min

Kako provesti više vremena u druženju s najdražima, olakšati si posao i smanjiti minute provedene u obavljanju kućanskih poslova? Kako se brinuti o okolišu na dnevnoj razini, spriječiti gomilanje hrane, trošenje vode i električne energije, smanjiti količinu sredstava za čišćenje i pranje rublja? Pitanja su to koja brinu suvremenog čovjeka, no rješenje - postoji! Vječno u utrci s vremenom i rokovima - zvuči to kao kratak opis današnje zaposlene osobe.…

Kako provesti više vremena u druženju s najdražima, olakšati si posao i smanjiti minute provedene u obavljanju kućanskih poslova? Kako se brinuti o okolišu na dnevnoj razini, spriječiti gomilanje hrane, trošenje vode i električne energije, smanjiti količinu sredstava za čišćenje i pranje rublja? Pitanja su to koja brinu suvremenog čovjeka, no rješenje – postoji!

Vječno u utrci s vremenom i rokovima – zvuči to kao kratak opis današnje zaposlene osobe. Uz obiteljske i poslovne obveze uvijek ostaju one dnevne stvari koje moramo raditi, a koje ne možemo zanemariti ako želimo funkcionirati u sustavu. Čim nedostaje jedan kotačić, mehanizam ne funkcionira. Kuhanje, čišćenje, usisavanje, brisanje prašine… Niste oduševljeni, no mora se. Srećom, dok mozgamo kako unaprijediti i ubrzati dnevne obveze, inovatori i kreativni stratezi rade za nas. Naravno, od robota nas još uvijek razlikuju emocije i uvijek nam je ugodnije razgovarati ili se telefonski čuti s dragom osobom nego da joj šaljemo poruke preko WhatsAppa. Isto tako, radije bismo proveli mirnu večer s obitelji nego se zadržali na sastanku s kolegama preko Zooma, no više lijepih trenutaka s obitelji i prijateljima moguće je ostvariti i ako imate prava kućanska pomagala. Korisnost kućanskih uređaja, poput perilice posuđa i rublja, sušilice ili hladnjaka, odavno je poznata, a danas imaju toliko pametnih opcija da ćete uz povećanje slobodnog vremena moći uštedjeti i brinuti se o okolišu.

Jedan od najdosadnijih kućanskih poslova čine pospremanje stola i pranje posuđa, posebno ručno. Znate li da pranjem posuđa u ekološki prilagođenoj perilici možete uštedjeti do 8500 litara vode godišnje i smanjiti si vrijeme pospremanja stola sa sat vremena na 15 minuta? Jeste li znali da ekološko pranje posuđa dodatno štedi energiju pa ćete umjesto za ručno pranje, koje inače troši 2,6 kWh, potrošiti 0,73 kWh ako se odlučite za pranje u perilici posuđa. Dobra odluka za okoliš, zar ne? Ne samo što pranjem posuđa u perilici štedite vrijeme, novac i brinete se o prirodi, nego se možete pohvaliti i time da se brinete o higijeni svoje obitelji. Ručnim pranjem posuđa nepromišljeno možete spužvicama i nedovoljno toplom vodom prenijeti puno bakterija, poput Escherichije coli i salmonele, na posuđe te na hranu. Program HygienePlus Boschevih perilica za posuđe toplinom od 40 stupnjeva Celzija pomaže spriječiti higijensku katastrofu.

Osim posuđa, pranje rublja zahtijeva dodatnu potrošnju energije i vode, a o potrošnji sredstava za njegovo pranje ne moramo posebno govoriti. No razvojem tehnologija, uz standardne perilice, danas imamo i super perilice rublja. Takva je nova generacija Boschevih perilica sa sustavom i-DOS. Česti odlasci po teške deterdžente i omekšivače napokon su stvar prošlosti. Sustav i-DOS omogućuje da jednom napunite veliku komoru za deterdžent ili omekšivač, nakon čega će se automatski početi mjeriti precizna količina potrebnih sredstava za pranje rublja. Više se nećete pitati koliko je deterdženta potrebno za vunu, je li bolje oprati crnu sportsku odjeću bez omekšivača te hoće li posteljina dobiti dovoljno intenzivan lijep miris. Od sada vaša Bosch i-DOS perilica radi to za vas. Kao i ostali proizvodi Boscha, perilice nose certifikat ekološke učinkovitosti razreda A i B. Upravo je zato moguće uštedjeti i do 10 litara vode po ciklusu pranja rublja, a upotrebu deterdženta smanjiti i do 40 posto. Ako želite učiniti još nešto više za okoliš, razmislite o ekološki prihvatljivim sredstvima za pranje rublja.

Uz pametnu perilicu posuđa i perilicu rublja stvorili ste smart home koji štedi energiju i vodu, a usput ste pomogli okolišu ni uz kakve drastične akcije. Zato brend Bosch pokazuje zahvalnost svojim kupcima akcijom održavanja prirode u punini. Udružen s World Wide Fund for Nature Adria, Bosch štiti najveće riječno područje u Europi. Pomozite projektu Europska Amazona, prvom u svijetu petodržavnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav. Proglašen najvećim zaštićenim riječnim područjem od strane UNESCO-a, rezervat je primjer sinergije zaštite prirode i održivog razvoja.

Naziv Europska Amazona itekako je opravdan zbog jedinstvenog staništa i brojnih rijetkih vrsta. Rijetka staništa, poput poplavnih šuma, pješčanih i šljunčanih sprudova, strmih obala, rukavaca i mrtvica, postala su dom najveće populacije orla štekavca u Europi i gnjezdilište mnogih ugroženih vrsta ptica poput bregunice, male čigre i crne rode, stanište dabra i vidre te riba kao što je kečiga. S ciljem očuvanja rezervata biosfere koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom, Bosch je pokrenuo hvalevrijednu akciju. Kupnjom perilice posuđa ili perilice rublja i-DOS do kraja godine i vi možete pridonijeti dijelu iznosa koji će se donirati za projekt spasa Europske Amazone.

Ako razmišljate o kupnji novih kućanskih uređaja, zato neka vam prvi izbor bude Bosch. Podržimo hvalevrijednu akciju, mislimo o sutrašnjici generacija koje dolaze već danas.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.