Lanac supermarketa okrenuo novu stranicu: Povrće uzgaja u trgovinama
Švedska tvrtka gradi farme unutar supermarketa kao ekološki prihvatljivo rješenje za uzgoj voća i povrća.

Švedska tvrtka gradi farme unutar supermarketa kao ekološki prihvatljivo rješenje za uzgoj voća i povrća.
Rješenje iz SweGreena, koje već postoji u Švedskoj i Njemačkoj, način je odgovora na nestašicu vode, nedostatak poljoprivrednog zemljišta i ovisnost o globalnoj geopolitici.
Lokalni uzgoj zelja također će smanjiti emisije iz prometa, produžiti rok trajanja i poboljšati njihov okus.
Ovo rješenje za uzgoj u trgovini koristi hidroponsku metodu, gdje se biljke uzgajaju u čepovima od kamene vune u vodi bez zemlje, piše Euronews.
Platforma za uzgoj
Svaka platforma za uzgoj može uzgojiti ekvivalentnu količinu hrane za najviše tri hektara poljoprivrednog zemljišta.
Kupci mogu vidjeti kako zelje raste i bere se pred njihovim očima da bi ga potom pokupili s police.
‘Supermarketi, na primjer, imaju pekare. Ali sada uzgajaju hranu umjesto da peku’, kaže glavni direktor za inovacije i voditelj SweGreen X, Sepehr Mousavi.
Trenutno SweGreen može uzgajati do 100 različitih vrsta usjeva, uključujući salatu, kopar, metvicu i peršin.
‘U naš portfelj dodajemo mikrozelenje, testiramo plodonosne biljke, a gledamo i jagode’, dodaje Sepehr.
Kako umjetna inteligencija pomaže SweGreenovim vertikalnim farmama?
Neke potrošačke trendove lako je uočiti. ‘Tijekom ljetnih festivala, jedina stvar koju prodajete u Švedskoj je kopar. A onda će tijekom ljetnih festivala biti menta, na primjer’, kaže Sepehr.
Međutim, vrijeme rasta biljaka, sezona i preferencije potrošača predstavljaju izazove, pa se tvrtka okrenula umjetnoj inteligenciji za pomoć u procesu donošenja odluka.
‘Ovo je jedan od slučajeva korištenja umjetne inteligencije u poljoprivredi’, kaže Sepehr.
‘Imamo AI alat koji daje recept za rast našim uzgajivačima tako da ljudi koji rade u supermarketu dobiju popis obaveza koji im osigurava točno one proizvode koji su potrebni tog dana.’
Ovisno o veličini supermarketa i njegovim potrebama, klijenti SweGreena također mogu birati između usjeva od 45 četvornih metara koji imaju kapacitet od 300 usjeva dnevno i manjeg usjeva koji može ići do 12 četvornih metara i rasti maksimalno 116 usjeva dnevno.
Premještanje farme u različite krajolike
Supermarketi nisu jedini koji na lokalnoj razini traže ekološki prihvatljiva rješenja – u igru se žele uključiti i restorani, hoteli, sveučilišta i vlasnici nekretnina.
Fotografiska Stockholm, suvremeni muzej fotografije, umjetnosti i kulture, usvojio je ovo rješenje za fino objedovanje u svom restoranu kako bi jelovnik ostao sezonski i održiv.
‘Zajedno s ovim dečkima i njihovim glavnim kuharima, istražili smo kakve bi biljke mogli imati za ukrašavanje, za nadopunjavanje, za prehranu, za početni okus, za koktele, za nadopunjavanje stvari’, kaže Sepehr. ‘Tražili smo i praktičnu hranu koja je hranjiva, ima okus, ali bi se mogla koristiti kao središnji dio tanjura, na primjer.’
SweGreen je nekoliko puta nagrađivan i nominiran za svoju održivu proizvodnju hrane.
Tvrtka je 2023. osvojila nagradu IKANO Sustainability Award i nominirana je treću godinu zaredom za FoodTech 500, globalnu listu koja ističe najutjecajnije startupove i scale-upove u svijetu za budućnost hrane, tehnologije i održivosti .