no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Lansirana Akademija Održivosti, evo kojim je tvrtkama namijenjena

(I.Barišić, foto: Profimedia) • 17. lipnja 2024. • ~4 min

Mala i srednja poduzeća (SMEs) u Hrvatskoj, Bugarskoj i Srbiji sada imaju pristup tržišno provjerenoj i dokazano učinkovitoj, besplatnoj e-learning platformi s prilagodljivim tempom učenja, koja je osmišljena kako bi zadovoljila sve lokalne poslovne potrebe za održivošću

Mala i srednja poduzeća (SMEs) u Hrvatskoj, Bugarskoj i Srbiji sada imaju pristup tržišno provjerenoj i dokazano učinkovitoj, besplatnoj e-learning platformi s prilagodljivim tempom učenja, koja je osmišljena kako bi zadovoljila sve lokalne poslovne potrebe za održivošću

Platforma se zove Akademija Održivosti, a stvorena je uz podršku Coca-Cola Foundation. U Rumunjskoj ju je 2023. godine lansirala organizacija Social Innovation Solutions. Od svojeg osnutka 1984. godine, The Coca-Cola Foundation donirala je više od milijardu i petsto milijuna dolara zajednicama diljem svijeta.

U prvih 12 mjeseci, više od 13.000 malih i srednjih poduzeća registriralo se na platformi koja je dostupna hrvatskim, srpskim i bugarskim poduzećima. Ekspanzija je uslijedila kao rezultat sve veće potražnje poslovnog sektora za usvajanjem praksi održivosti kako bi se uskladili s aktualnim EU regulativama i iskoristili prilike koje donose novi zahtjevi za održivost.

‘Posljednjih 5 godina vidimo sve veći interes poduzetnika za odnos između koncepta održivosti i budućnosti njihovog poslovanja. Naše iskustvo u Rumunjskoj i povratne informacije od lokalnih partnera u Bugarskoj, Srbiji i Hrvatskoj, daju nam snažne razloge da vjerujemo kako će Akademija Održivosti brzo postati glavni izvor specifičnih znanja.’, Ciprian Stănescu, predsjednik Social Innovation Solutions organizacije.

Dva tečaja

Platforma će ove godine sadržavati dva glavna tečaja te će postupno širiti svoje resurse prema specifičnim poslovnim potrebama u svakoj zemlji. Prvi tečaj je ‘Uvod u održivost’, a glavna korist za tvrtke koje za završe da će moći izgraditi svoju strategiju održivosti na temelju stečenog znanja i dostupnih dokumenata i predložaka. U drugom se tečaju fokusira na temu ‘Održivost u HoReCa industriji’. Ovo je prvi u nizu tečajeva razvijenih za specifične industrije i detaljno se bavi njihovim potrebama te pruža informacije temeljene na uvidima ključnih stručnjaka, kako lokalnih tako i međunarodnih.

Akademija Održivosti u Hrvatskoj dio je većeg regionalnog programa nazvanog ‘Održiva budućnost’ kojemu je cilj pripremiti mala i srednja poduzeća za ključne izazove poslovanja u budućnosti. Osim Akademije, poduzeća će imati mogućnost pridružiti se programu ‘TRANSFORMATOR’, tromjesečnom intenzivnom preobrazbenom programu koji im pomaže u transformaciji poslovnog modela u održiviji. Prijave se otvaraju kasnije u lipnju.

‘Uzbuđeni smo zbog programa ‘Održiva budućnost’ koji malim i srednjim poduzećima na hrvatskom tržištu omogućuje pristup vrijednom znanju i značajnim mrežama. Vjerujemo da programi poput ovog, pridonose vrijednim obrazovnim resursima i partnerstvima, kako bi se olakšalo tvrtkama postizanje održivije budućnosti za sve i drago nam je što možemo pridonijeti ovom uspjehu.’, napomenuo je Carlos Pagoaga, predsjednik The Coca‑Cola Foundation.

Tko sve sudjeluje

Misija The Coca-Cola Foundation je napraviti pozitivne promjene u zajednicama diljem svijeta u kojima The Coca‑Cola Company posluje i gdje njihovi zaposlenici žive i rade. Podržavaju transformativne ideje i institucije koje se bave složenim globalnim izazovima i ostavljaju mjerljiv i trajan utjecaj. Donacije su im je fokusirane na održiv pristup pitkoj vodi, otpornost na klimatske promjene i pripremu te odgovor na katastrofe, kružno gospodarstvo, ekonomsko osnaživanje te uzroke koji utječu na lokalnu zajednicu. Od svog osnutka 1984. godine, The Coca-Cola Foundation dodijelila je donacije u iznosu od preko 1,5 milijardi dolara tijekom svog mandata za jačanje zajednica širom svijeta.

Misija organizacije Social Innovation Solutions (SIS) je osnažiti pojedince i organizacije da razumiju buduće transformacije i razviju održiva tehnološka, politička i poduzetnička rješenja.
SIS organizira nekoliko programa održivosti i obrazovanja u Rumunjskoj i CEE regiji, radeći s više od 15.000 malih i srednjih poduzeća (SMEs) i nevladinih organizacija (NGOs) u programima kao što su Akademija Održivosti, TRANSFORMATOR, ESG Journey i Sustainability Hub. SIS je također organizator Climate Change Summita, globalne platforme za razgovor o održivosti i rješenjima za klimatske promjene.

Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI) je organizacija posvećena promicanju poduzetništva, inovacija, održivosti i društvenog razvoja. Svake godine HUKI provodi više od 20 projekata i cjelogodišnjih programa usmjerenih različitim društvenim skupinama. Svojim projektima HUKI na godišnjoj razini uključuje više od 10.000 direktnih korisnika te više od 100.000 indirektnih korisnika, u Hrvatskoj i inozemstvu. Ukupni godišnji doseg svih HUKI projekata premašuje 2.000.000 ljudi.