no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Lego odustaje od recikliranih kockica jer bi one izazvale veće emisije ugljika

L.M.B. • 25. rujna 2023. • ~2 min

Lego je zaustavio projekt izrade kockica od recikliranih boca uz obrazloženje da bi novi materijal prouzročio još veće emisije ugljika, izvijestio je londonski poslovni list The Financial Times (FT). Danska kompanija objavila je 2021. da istražuje može li kockice proizvoditi od PET plastike (polietilen tereftalat), čija se kvaliteta reciklažom ne smanjuje. Reciklirana plastika trebala je zamijeniti akrilonitril butadien stiren (ABS) na bazi ulja. Istraživanja su pokazala da bi PET plastika…

Lego je zaustavio projekt izrade kockica od recikliranih boca uz obrazloženje da bi novi materijal prouzročio još veće emisije ugljika, izvijestio je londonski poslovni list The Financial Times (FT).

Danska kompanija objavila je 2021. da istražuje može li kockice proizvoditi od PET plastike (polietilen tereftalat), čija se kvaliteta reciklažom ne smanjuje. Reciklirana plastika trebala je zamijeniti akrilonitril butadien stiren (ABS) na bazi ulja. Istraživanja su pokazala da bi PET plastika izazvala veće emisije ugljika do isteka roka upotrebe proizvoda jer bi zahtijevala novu opremu, istaknuli su za FT.

PET plastici treba dodati sastojke kako bi bila sigurna i trajna, ali i velike količine energije za obradu i sušenje, objasnio je voditelj odjela Lego grupe za održivost Tim Brooks. ‘Možete to usporediti s pokušajem da bicikl, umjesto od čelika, pokušate napraviti od drveta’, dodao je Brooks.

Izvršni direktor Niels Christiansen rekao je za Financial Times da se nada da će otkriti ‘čarobni materijal’ koji će riješiti pitanja održivosti. ‘Testirali smo stotine i stotine materijala, ali jednostavno ga nismo našli’, naglasio je Christiansen.

Kompanija će se usredotočiti na poboljšanje ugljičnog otiska ABS-a, poručili su.